Претражи овај блог

уторак, 22. новембар 2016.

SLAVSKI KOLAČ


SLAVSKI KOLAČ

  
   





Naša SrpskaTradicija koja dugo da traje, da se ne da zaboravu....
Jesen dosla,  s njom krsne slave i narodni običaji. Moja slava je 14. novembara, "Sveti Vrači" u narodu poznata kao doktorska slava jer i doktori slave.  Pred slavu običaj je da domaćica napravi domaći slavski kolač, za zdravlje i napredak svoje porodice i berićetne godine. Običaj je, kako kaže nas narod imati na dan slave je slavska sveća, žito, vino i slavski kolač.
 Svake godine se trudim da moj slavski kolač i slavska trpeza  bude lepo pripremljena, za oči, tako i za dusu.
Mesenjem Slavskog kolača obogacujemo slavsku trpezu, vracamo mir i spokojstvo u naš dom..
 Kad zamirise pečeni slavski kolač tada je velika radost  i sreća u svima nama.., Tada nam nista nije tesko da se uradi... 
 Kada je mrsna trpeza, Slavski kolač se priprema sa mlekom, jajima, kvascem i zasladi sećerom.  Kada je posna trpeza, Slavski kolač se priprema s vodom sćcerom i kvascem.
Malim opisivanjem o Srpskoj tradiciji i običaju za Krsnu slavu,  htela sam da opišem o nasem  obicaju, mislim da je za sada  dovoljno.. Pogledajte recept i slike koje sam zabeležila. Nadam se da sam malo pomogla oko mešenje Slavskog kolača ..kako zamesiti i oblikovati slavski kolač. ..
  

POTREBNO JE ZA TESTO:

700g BRAŠNA 
 200 ml TOPLOG MLEKA
 200ml TOPLE VODE
 100 ml ULJA
 1 KESICA SUVOG KVASCA
 3 KASIKE SECERA
 2 KASICICE SOLI

ZA PREMAZIVANJE SLAVSKOG KOLACA:
 1 ZUMANAC
 1 KASIKA ULJA


PRIPREMA:

U vanglici za mesenje testa, sipati prosejano brasno sa pomesanom kesicom suvog kvasca.
 U sredini brasna napraviti malo udubljenje, sipati 100ml ulja i 2 kasicice soli, zatim u posudicu pomesati toplo mleko i vodu sa 3 kasike secera i njime zamesiti testo. Testo pokriti krpom i ostaviti ga na toplom da naraste, dok testo udvostruci masu.
Naraslo testo istresti na radnoj povrsoni, premesiti ga, zatim na kuhinjskoj vagici izmeriti 7 jednakih loptica po 200 g tezine.
 Duboki sud (ili duboka serpa precnika 22cm) obloziti papirom za pecenje, meni je serpa odgovarala, pa sam u njoj pekla kolac.
 Prvu lopticu rastanjiti rukom precnika 22 cm i staviti je na dno suda, drugu lopticu rastanjiti i uvaljati na dve jednake trake, zatim ispleti kiku duzina obima serpe. Kiku plesti preplitanjem dveju traka, sleva na desno i obrnuto.
Pletenu kiku staviti na kraj ivice testa (tj,testo na dnu okviriti kikom).
 Od preostalih cetiri loptica, razvuci testo oklagijom i uvijati u rolate. Nozem seci rolate na koso (romboide) po cetiri romboida redjati uz samu ivicu testa, odnosno naslanjati ih na kiku.
 Petu lopticu rastanjiti u dve jednake duzi, isplesti kiku. Kiku iseci na cetiri jednaka dela po 10 cm,stavljati duz pletene kike izmedju svakih cetiri romboida praveci krst. (Videti na slici).
 Formirati lopticu skupljajuci najsitnije okrajke sto je ostalo od rolata, i staviti loptu na sredinu testa.
 Preostala parcad romboida (rolata) poredjati sa strane loptice praveci cvet (slagati iste velicine).
 Testo ako ima viska nista ne bacati sve iskoristiti, ja sam sto mi je malo preostalo od testa napravila male kuglice, stavljajuci ih svuda po sredini cveta.

Kolac pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.
 Umutiti zumanac sa uljem pa premazati narasli kolac, zagrejati rernu na 200 c, zatim smanjiti na 180 c i peci kolac oko 40 minuta. Kolac pokriti papirom za pecenje posle 15 minuta pecenja.
 Peceni kolac ostaviti u vrucoj rerni jos 10 minuta da odstoji. Topli kolac uviti u krpu, ostaviti da se potpuno ohladi.


































Нема коментара:

Постави коментар