Moskva šnit torta je najlepša, najmoćnija voćna torta... kraljica među tortama...
POTREBNO JE:
ZA 1. KORU:
- 4 belanaca
- 100g šećera
- 1 kašika brašna
- 1 kašika mlevenog keksa-plazma
- 100g mlevenih oraha
- 1 kesica vanlin šećer
Ispecite 4 kore
kalup 23x25cm
FIL:
- 1l mleka
- 16žumanaca
- 400g šećera
- 100g gustina
- 1 kesica vanilin šećer
- 370gmaslaca
- 400g ananasa
- 700g višanja
- 10mlevenih pečenih badema
DEKORACIJA:
- 400g šlag krem
- 400ml gazirane vode
još...
- 100g tostiranih listića badema
- nekoliko jagoda
PRIPREMA:
KORE:
- Umutite čvrsto belanca, zatim dodajte postepeno šećer, miksajte neprestano mikserom dok se šećer ne rastopi.
- U jednoj činiji posebno izmešajte brašno , keks i orahe mlevene, sipajte kašiku po kašiku u umućenim belancima, lagano špatulom izmešajte i sjedinite smesu, sipajte smesu u kalup obložen pek papirom, ravnomerno je rasporedite.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 15 minuta.
SAVET:
- Dužinu pečenja kora prilagodite pema vašoj rerni, ako je jača pecite na 180 stepeni 15 min.
- Postupak ponovite još tri puta sa preostalim korama da dobijete 4 kore.
FIL:
- Žumanca i šećer umutite da pobele,dodajte gustin, vanilin šećer, dodajte malo mleka koliko da razredite gustinu žumanaca a zatim sipajte u preostalo uzavrelo mleko, mešajte krem špatulom neprestano dok se ne skuva i postane gust.
- Kada je krem gotov ostavite sa strane da se ohladi.Umutite maslac a potom ga spojite sa mlakim kremom od žumanaca.
POSTUPAK FILOVANJA:
- Voće predhodno dobro ocedite od soka, višnje prokuvajte sa 3 kašike šećera-ostavite na cedilu da se cede od soka i ohlade.
- Stavite prvu koru, premažite je sa 5 kašika fila, rasporedite sitnije komadiće ananasa, zatim ih prekrijte sa tanjim slojem fila, na kraju pospite po filu trećinu mlevenog badema.
- Posut mleveni badem malo ga sa filom sjedinite kako bi se lakše druga kora spojila.
- Složite drugu koru,ravnomerno je premažite sa 4 do 5 kašike fila, potom rasporedite višnje,opet preko višanja premažite tanji sloj fila .
- Stavite treću koru premažite je sa 4 kašike fila, po filu pospite mlevene pečene bademe, preko mlevenih badema premažite tanji sloj fila.
- Stavite četvrtu koru, fil koji je preostao premažite koru i celu tortu u tanjem sloju sa bočne strane.
NAPOMENA!
- Možete preko ananasa dodati komadiće breskve iz kompota, ili sitno seckanu n akomadiće1. narandžu kao ja .
DEKORACIJA:
- Tortu dobro rashladite a zatim je ukrasite umućenim šlagom .
- Tortu sa bočne strane ukrasite sa listićima badema.i jagoda.
PRIJATNO!
Нема коментара:
Постави коментар