Za prave gurmane.. ljuti ajvar..
Potrebno je:
- 200 paprika crvene mesnate ajvarke
- 1 l ulja
- 150ml vinskog ili jabukovog sirćeta
- 100 g šećera
- so po ukusu
- 1 kg ljutih papričica-
- 1 konzervans po želji
- Svaku papriku pojedinačno dobro operite, ako ima truleži nožem isecite, stavite je u nekom sudu da se ocedi i osuši od vode.
- Papriku pecite sa svih strana, zatim pečenu papriku stavite u kese od najlona, vežite da se paprika zagreje ili podpari kako bi se lakše oljuštila.
- Papriku oljuštite, pažljivo sklonite petelju i semenke, očišćenu papriku stavite u đevđir ili rupičast džak da se ocedi od višak vode.
- Džakove sa paprikom okačite da vise kako bi se lakše ocedili od vode,ostavite papriku da odstoji preko noći do sutradan.
- Oceđenu papriku samleti na mašini za meso ili na nekom električnom aparatu.
- U odgovarajućoj šerpi zagrejte pola litre ulja, zatim sipajte mlevenu papriku i mešajte varjačom neprekidno da ne zagori.
- Na pola uprženog ajvara dodajte preostalo dobro zagrejano ulje.
- Mešajte ajvar neprestano drvenom varjačom sve dok se ajvar ne ukuva i dobijete željenu gustinu.Proverite vremenom gustinu ajvara.
- Kada varjača ostavi trag po šerpi, ajvar je gotov.
- Zatim prenego što sklonite šerpu sa ajvarom stavite 150ml jabukovog sirćeta, promešajte dobo ajvar, dodajte šećer opet promešajte i na kraju posolite po svom ukusu.
- Kako bi ste bili sigurni da se neće ajvar ukvariti dodajte jednu kesicu konzervansa.
- Vruć ajvar sipajte kašikom u čiste sterilisane tegle zagrejane u rerni.
- Kašikom povremeno isterati vazduh i mehuriće iz tegle kako se nebi zadržao.
- Tegle zatvoriti hermetičkim poklopcem i poređajte ih jednu do druge pa pokrite ćeberom i ostavite dok se potpuno ne ohlade.
- Sutradan hladne tegle složite na polici ili špajzu ili na nekom hladnom mestu da dočekaju zimu.
- Savet:
- Ajvar pržite 2h do 2,5h zavisno od jačine vatre , količina paprika i željena gustina po svom ukusu.
- Ljute papričice ispecite, oljuštite .Nožem papričice isekati na sitnije komade i dodajte odmah u mlevenu papriku da se zajedno prže.
- Ako volite još više ljuti ajvar, dodajte i duplirajte količinu ljutih papričica.
- Isti je postupak za pripremu neljutog ,blagog ajvara, samo bez ljutih papričica..
- Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар