Претражи овај блог

петак, 01. октобар 2021.

LJUTI AJVAR OD PEČENE MLEVENE PAPRIKE













Za prave gurmane..  ljuti ajvar..


Potrebno je:


  • 200  paprika crvene mesnate  ajvarke
  • 1 l ulja
  • 150ml vinskog ili jabukovog sirćeta 
  • 100 g šećera
  • so po ukusu
  • 1 kg ljutih papričica-
  • 1 konzervans po želji


  • Svaku papriku pojedinačno dobro operite, ako ima truleži nožem isecite, stavite je u nekom sudu da se ocedi i osuši od vode.
  • Papriku pecite sa svih strana, zatim pečenu papriku stavite u kese od najlona, vežite da se paprika zagreje ili podpari kako bi se lakše oljuštila.
  • Papriku oljuštite, pažljivo sklonite petelju i semenke, očišćenu papriku stavite u đevđir ili rupičast džak da se ocedi od višak vode.
  • Džakove sa paprikom okačite da vise kako bi se lakše ocedili od vode,ostavite papriku da odstoji preko noći do sutradan.
  • Oceđenu papriku samleti na mašini za meso ili na nekom električnom aparatu.
  • U odgovarajućoj šerpi zagrejte pola litre ulja, zatim sipajte mlevenu papriku i mešajte varjačom neprekidno da ne zagori.
  • Na pola uprženog ajvara dodajte preostalo dobro zagrejano ulje.
  • Mešajte ajvar neprestano drvenom varjačom sve dok se ajvar ne ukuva i dobijete željenu gustinu.Proverite vremenom gustinu ajvara.
  • Kada varjača ostavi trag po šerpi, ajvar je gotov.
  • Zatim prenego što sklonite šerpu sa ajvarom stavite 150ml jabukovog sirćeta, promešajte dobo ajvar, dodajte šećer opet promešajte i na kraju posolite po svom ukusu.
  • Kako bi ste bili sigurni da se neće ajvar ukvariti dodajte jednu kesicu konzervansa.
  • Vruć ajvar sipajte kašikom u čiste sterilisane tegle zagrejane u rerni.
  • Kašikom povremeno isterati vazduh i mehuriće iz tegle kako se nebi zadržao.
  • Tegle zatvoriti hermetičkim poklopcem i poređajte ih jednu do druge  pa pokrite ćeberom i ostavite dok se potpuno ne ohlade.
  • Sutradan hladne tegle složite na polici ili špajzu ili na nekom hladnom mestu da dočekaju zimu. 
  • Savet:
  • Ajvar pržite 2h do 2,5h zavisno od jačine vatre , količina paprika i željena gustina po svom ukusu.
  •  Ljute papričice  ispecite, oljuštite .Nožem papričice isekati na sitnije komade i dodajte odmah u mlevenu papriku da se zajedno prže.
  • Ako volite još više ljuti ajvar, dodajte i duplirajte količinu ljutih papričica.
  • Isti je postupak za pripremu neljutog ,blagog  ajvara, samo bez ljutih papričica..
  • Prijatno!








Нема коментара:

Постави коментар