Претражи овај блог

петак, 24. април 2020.

OBLANDA SA MLEKOM I ORASIMA











Starinska,obična oblanda sa mlekom i orasima..
Za mene je ova starinska oblanda, jedna od najlepših, najukusnijih oblandi...jednostavna je i jako ukusna...
!Mmm..oblanda sa orasima ima poznati ukus i šmek... na trenutak vraća u detinjstvo...

Potrebni sastojci:

  • 1pakovanje oblandi
  • 1l mleka
  • 1kg šećera
  • 250g margarina
  • 2-3 šake mlevenih oraha


Priprema:

  1. U dubokoj šerpi stavite mleko i šećer na srednjoj temperaturi da provri, kada provri smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko2h.
  2. Smesa bi trebala da se ukuva i biti za dva prsta manje nego što je bila na početku.
  3. Povremeno mešajte varjačom mešavinu od mleka .
  4. Kada je smesa gotova, i malo dobila boju karamela, stavite odmah margarin uz povremeno mešanje dok se ne otopi.
  5. Zatim dodajte dve do tri šake punih oraha, izmešajte i sjedinite smesu , ostavite da se ohladi.
  6. Kada se smesa dovoljno ohladila pristupite filofanju oblande.
  7. Na tacni stavite list oblande, sipajte dve-tri kutlače fila na list oblande, ravnomerno fil premažite.
  8. Postupak je isti sve dok ima fila i listova olande.Na kraju poslednji list ne filovati filom.
  9. Na oblandu stavite tacnu i pritisnite je teškim predmetom ja sam stavila dve knjige.                   ( može i ne mora se ništa stavljati teško preko oblandi,  sama smesa fila je lepljiva da se listovi oblande sami zalepe jedan za drugi... .Rukama dobro stisnite oblandu, toje sasvim dovoljno da se ne odlepi ili za svaki slučaj stavite knjige...
  10. Stavite oblandu na hladnom da se ohladi i stegne.
  11. Oblandu secite na kocke, romboide, po želji..


Savet!

Paziti da se fil ne prekuva da se ne bi posle ušećerio.
Ja sam ovaj put fil skuvala malo ređi, želela sam da mi oblande budu sočnije.Sutradan pre sečenje oblande, premazala sam po vfhu sa malo fila koji sam namerno ostavila. Zatim sam posipala mlevene orahe..oblanda je bila  veoma sočna i uksna...Oblandu koja je ostala ne isečena uvijte u pamučnu krpu ili kesu i ostavite do drugog služenja , tako će oblanda sačuvati svežinu i sočnost - neće se osušiti i biti tvrda..
Najbolje je ostavitin da oblanda prenoći kako bi se dobro ohladila i stegla, da se može se lepo seći..
Prijatno!









































Нема коментара:

Постави коментар