Претражи овај блог

среда, 1. април 2020.

MINI HLEBČIĆI SA SEMENKAMA








Mini Hlebčići sa semenkama.. pripremaju se uveče ,  umešeno testo ostavlja se u frižideru da odstoji,  ujutru se peče..
HLEBČIĆI su hrskavi, mirišljavi , slasni mini hlebčići.....
Probala sam i pravila mini hlebičiće ali sam zamesila duplo testo i napravila jedan veći hleb..Mi smo narod koji voli hleb najviše da jede,  učinilo mi se da je ta količina testa mala i odmah duplirala količinu..Zaista se pojeo sav hleb, i mali hlepčići i veliki hleb..Nećete se pokajati ako umesite ovaj hleb..tako je ukusan, hrskav..da cela kuća danima miriše na domaći, pečen leb..  Ja ga mesim i pravim skoro svaki drugi dan..Verujte mi, i vi će te!
Prijatno!

POTREBNO JE.

Za testo:

  • 300g mekog brašna
  • 200g integralnog brašna
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 350ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli


semenke.

  • 1 kašičica susam
  • 1 kašičica lan
  • 1 kašičica semenke tikve golice
  • 1 kašika suncokreta
još+

  • Malo ulja za premazivanje
  • malo brašna za posipanje


Priprema:

  • Pre nego da zamesite hleb prvo potopite semenke u malo vode, da nabubre, koje treba da odstoje oko 1h. lan, susam, suncokret i semenke tikve golice.

Aktivirati kvasac:

  1. U posudu stavite mlaku vodu,stavite kvasac sa kašičicom šećera i kašikom soli, ostavite malo da nadođe.
  2. Zatim u nadošli kvasac, dodajte integralno brašno, obično brašno i nabubrele semenke koje smo predhodno dobro ocedili od vode, rukom zamesite fino glatko testo.
  3. Providnom folijom pokrijte umešeno testo i ostavite u frižideru da odstoji celu noć,do pečenja.
  4. Pripemite pleh  i obložite masnim papirom za pečenje . Može pleh od šporeta ili tepsija.
  5. Ujutru, nadošlo testo isipajte na pobrašnjenu radnu površinu.
  6.  Testo rukama malo razvucite i podelite na 8 delova.
  7. Zatim svaki deo testa posebno razmesite  i oblikujte u malu lopticu vrteći je u krug sve dok nije postala, lepog okruglog oblika.
  8. Rukama krajeve loptice malo valjajte i izdužite krajeve u obliku valjka.
  9. Male hlebčiće složite na pek papir i premažite ih sa malo ulja, pokrijte pamučnom krpom i ostavite oko 40 minuta na toplom da narastu.
  10. Zatim zagrejte rernu, u rerni stavite malu činiju sa vodom, hlepčiće pre pečenja pospite sa malo brašna, nožem  ih po vrhu malo recnite i zasecite.
  11. Hlebčiće pecite na 200stepeni oko 30 minuta, da blago porumene. 
  12. Vruće pokrijte krpom i ostavite da se ohlade.
  13. Najukusniji hlebčići su vrući, ...krckaju mmm.mirišu..za doručak divni su.....Prijatno!



































Нема коментара:

Постави коментар