Претражи овај блог

петак, 3. март 2023.

PUNJENA SUVA PAPRIKA I TURŠIJA SA POVRĆEM

                


















Staro tradicionalno jelo na jugu Srbije, i najsvečaniji ručak na posnoj trpezi u mom kraju.
Da se ne zaboravi !


POTREBNO JE:

10 SUVIH PAPRIKA
10 PAPRIKA IZ TURŠIJE

NADEV ZA PUNJENJE PAPRIKA

4 SREDNJE GLAVICE CRNOG LUKA
1-2  KOMAD PRAZI LUKA
2 KROMPIRA
1 ŠARGAREPA
200g PIRINAČ
100ml ULJA
1 KAŠIČICA MLEVENE SLATKE PAPRIKE
PO POTREBI SO
PO POTREBI BIBER

JOŠ ZA ZAPRŠKU

2-3 KAŠIKE ULJA
1KAŠIČICA MLEVENE PAPRIKE
2 NAPRSTAKA SO

Prirema:

Suve paprike očistiti od peteljki i semenki. Zatim paprike popariti sa vrelom vodom kako bi omekšale.
Papriku iz turšije takodje očistiti od peteljki i semenki.

Nadev za punjenje paprika
Sitno iseckati crni luk i prazi luk, u posudu sa uljem izdinstati luka da pobeli i postane staklast.
Krompir i šargarepu oguliti i izrendati na rende i dodati u dinstani luk.Pirinač očistiti i oprati pa spojiti sa nadevom.
Nadev od povrća posoliti,pobiberiti i dodati mlevenu papriku.Promešati varjačom nadev i sjediniti.

Pripremljene suve paprike i paprike iz turšije puniti nadevom ne skroz do vrha.Punjenu suvu papriku  lagano potisnuti ka kraju paprike da se nadevom popuni cela parika ako je  paprika uska.Na punjenu papriku krajeve malo saviti.Punjene paprike poredjati u duboku šerpu.
Paprike naliti toplom vodom i kuvati na laganoj vatri oko40 minuta. Zatim paprike izvaditi iz šerpe i poredjati u pekaču.Preliti vodom paprike u pekaču u kojoj se kuvala paprika, peći u zagrejanoj rerni oko30 minuta
U tiganj napraviti zapršku sa2 kašike ulja  i jedne kašike mlevene paprike,  preliti i zapržiti paprike
Prelivene paprike sa zaprškom vratiti nazadu rernii peći još 10 minuta da se lepo zapeču paprike.





















Нема коментара:

Постави коментар