Претражи овај блог

недеља, 29. август 2021.

DOMAĆE SLATKO OD DIVLJIH KUPINA





Srpska tradicija je da se dan započne kašičicom slatka i čašom hladne vode..
....sačuvajmo staru tradiciju od zaborava...

...Divlja kupina😋😋
 Domaće slatko od divljih  kupina  je moja omiljena poslastica..a možda će od sada biti i tvoja...Divlja kupina čeka na te, da uberetš njene slatke plodove kao što sam ih ja ubrala ...
Samo se malo potrudi, prošetaj u prirodi, odi u nekom obližnjem šumarku na obroncima livada i njiva, čeka te tamo trnoviti zeleni žbun, sa puno primamljivih plodova,  uberi kupine i uživaj u njima.. kupina te čeka samo da je ubereš...

Od davnina su poznata lekovita svojstva ovog voćnog blaga -kao što je divlja kupina-, od nje se pravi veoma lepa i ukusna zimnica, kao što je , džem, sok , slatko, kupinovo vino, ili sirće..
 Za sada sam izabrala da od kupina napravim slatko i sok, na starinski način  kao što je nekada radila  moja baba na starom šporetu na drva..
Slatko iz detinjstva.. Budi moje sećanje Rado se setim tog ukusa i slatka od  divljih kupina .
Baba je znala da nam sačuva  po neku teglicu slatka od kupina.Volela je  kada dođemo kod nje, da nas posluži čašom hladne bunarske vode i slatko od kupina da se osvežimo i zasladimo...kao što se sada daje  čokolada deci, tako je tada bilo...

Slatko se od divljih kupina  i domaćih kupina možete pravite na isti način.
Samo što je slatko  od divljih kupina aromatičnije i miriše vam cela kuća,dok ga kuvate, od domaćih kupina slatko ne miriše tako zanosno..
Da ne gnjavim više... ajde da  kuva mo slatko...


Potrebno je:

  • 1kg kupina
  • 1250g šećera
  • 1 čaša vode

Priprema:

  1. Kupine lagano operite pod jakim mlazom hladne vode-u đevđiru..
  2. Zatim kupine dobro ocedite od vode..


Uzeti veću šerpu gde će te kuvati slatko-
👉Postoji staro pravilo kod kuvanja slatka koje se treba pridražavati, da treba kuvati slatko u manjim količinama, a to znači ne više od 1kg -do 2kg voća.
  • Da bi plodovi voća ostali celi, da se ne bi zgnječili pri kuvanju...
  • Početi sa slojem šećera i završiti sa slojem šećera.
  •  U šerpi sipajte  sloj šećera, sloj kupina, sloj šećera , sloj kupina na kraju završiti  slojem šećera.
  • Šerpu sa kupinama dobro protresajte da se kupina dobro ušuška i sjedini sa šećerom.
  • Pamučnu krpu nakvasite iscedite, zatim pokrijte šerpu sa kupinama, krajeve krpe dobro zategnite ..
  • Ostavite  da odstoji pokrivenu šerpu sa kupinama od  6h do 8h časova.

Na primer..uveče pripremite kupine  sutra dan kuvajte slatko od njih.

  • Kupine kada su vremenski  odstajale spremne su za kuvanje, sipajte jednu čašu vode na kupine.
  • Zatim šerpu sa kupinama malo ostavite da ostoje oko 20-tak minuta, onda početi sa kuvanjem slatka.
  • Slatko počnite  sa kuvanjem tako što ćete početi prvo sa laganom vatrom pa sa srednjom vatrom,po potrebi pojačavati vatr, sve dok slatko ne provri i zapeni..

👉Važno je znati -da pri kuvanju slatka ne mešati , samo lagano  protresti šerpu .
Kada se šećer otopio na laganoj vatri, pojačati vatru, tada će slatko  početi da peni.
👉Važno je znati- da tokom kuvanja slatka kašikom sakupljati i skidati po vrhu penu .


  • Slatko kuvajte oko 45 minuta od početka do samog kraja, ako je slatko kuvano na laganoj vatri, treba kuvati oko 60 minuta .
  • Pena treba da peni i prekrije celu površinu slatka sa velikim bistrim mehurima.

👉Na kraju eksperiment sa kašičicom- na tacni izvadite malo skuvanog slatka, ohladite-videti dali se zgusnulo

  • Ohlađeno slatko pustite da klizi niz kašičicu , ako kapljice klize polako i lenjo slatko je gotovo ako pak kapi brzo klize još kuvati sklatko.
  • Gotovo slatko sklonite sa šporeta, pokrite vlažnom pamučnom krpom.ostavite da se ohladi.
  • Čiste sterilisane staklene tegle kašikom punite sa slatkom, zatim ih povežite celofanom i zatvorite hermetičkim poklopcem.
  • Slatko tako pripremljeno ostavite na hladnom da dočeka zimu..
  • 👉😋U sledećem postu pišem recept za domaći sok od divljih kupina na starinski način bez konzervansa


PRIJATNO!










































Нема коментара:

Постави коментар