Posne sarmice od blitve..
Jednostavno, lagano i veoma ukusno jelo a posno.
Ukusne sarmice sa povrćem zamotane u listu mlade blitve sa sočnim prelivom od paradajza..
Na blogu takođe ima recept za posne sarmice od vinovog lista sa pečurkama koje su takođe veoma ukusne..pa izaberite sarmice i ukus koji vam se najviše dopada..
POTREBNI SASTOJCI:
Za sarmice:
- 2 vezice sveže blitve -20 listova
- 200g pirinča
- 2 glavice crnog luka
- 2 krompira
- 1 šangarepa
- 2 paprike slatke
- so po ukusu
- biber
- suvi peršun
- biljni začin
- ulje po potrebi
- 1kašičica mlevene paprike
Za sos:
- 1 do 2 kašike ulja
- 1 puna kašika brašna
- 1 srednji paradajz-sitno iseckan na kockice
- 100ml soka od paradajza
- 100ml vode
- so
- biber
- suvi biljni začin
ZAPRŠKA ZA SARMICE:
- 1 kašikia ulja
- 1 kašičica začinska slatka paprika
PRIPREMA FILA ZA SARMICE OD BLITVE:
- U većoj posudi sipati vodu sa malo soli , staviti na vatri da provri.
- U uzavreloj vodi poparite listove blitve, svaki list poparite u proključaloj vodi sa jedne i sa druge strane, čim list promeni boju sklonite sa strane i stavite na tanjiru da se ohlade.
NAPOMENA!
- Da se lakše uvije sarmica u listove blitve
- Listove parimo u vreloj vodi kako bi se sa lista lako očistio zadebljani deo žilica, i da se listovi blitve ili zelja lakše saviju u rolnicu odnosno u sarmicu.
FIL OD POVRĆA:
- Pirinač oprati i skuvati na laganoj vatri da nabubri, 8 do 10 minuta.
- Luk crni, šargarešu, slatku papriku iseckajte u secka na sitnije komadiće.
- Na vrelom ulju izdinstajte povrće, da omekša, zatim dodajte izrendani krompir, malo prodinstajte i izmešajte varjačom da se sjedini smesa, dodajte u smesi obareni pirinač.
- Kada je povrće omekšalo dinstanjem, dodajte začine po svom ukusu, so , biber, suvi biljni začin, mlevena paprika.
- Na tanjiru stavite obaren list blitve ili zelje i filujte nadevom od povrća, zatim savijte blitvu sa obe bočne strane te urolajte u rolnicu i poređajte u tepsiju ili pekaču.
SOS OD PARADAJZA:
- U posudu gde se dinstalo povrće, zagrejte kašiku ulja sipajte kašiku brašna i pržite da malo porumeni, dodajte iseckani paradajz , sok od paradajza i malo vode.
- Varjačom dobro izmešajte i dodajte začine , so, biber i mlevenu papriku, mešajte neprestano dok ne proključa a zatim sos od paradajza isipajte preko sarmica.
- Vratite tepsiju ili pekač sa sarmicama na laganoj vatri da proključa i još malo vri oko 10 do 15 minuta.
- Tepsiju sa sarmicama stavite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 do 30 minuta da se zapeku.
- U maloj posudici zagrejte ulje , dodajte začinsku papriku , promešajte i sipajte preko zapečenih sarmica, vratite nazad tepsiju u rernu i pecite još10 minuta a potom isključite rernu .
Prijatno i uživajte u divnom ukusu blitve sa povrćem... posno i veoma zdravo ..Vegaa jelo!
NAPOMENA:
Na ovaj način sarmice možete pripremiti od listova zelja, kupusa mladog ili kiselog..td..
Нема коментара:
Постави коментар