Претражи овај блог

недеља, 29. август 2021.

POSNE SARMICE OD BLITVE


Posne sarmice od blitve..

Jednostavno, lagano i veoma ukusno jelo a posno.

Ukusne sarmice sa povrćem zamotane u listu mlade blitve sa sočnim prelivom od paradajza..

Na blogu takođe ima  recept za posne sarmice od vinovog lista sa pečurkama koje su takođe veoma ukusne..pa izaberite sarmice i ukus koji vam se najviše dopada..

POTREBNI SASTOJCI:

Za sarmice:

  • 2 vezice sveže blitve -20 listova
  • 200g pirinča
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 krompira
  • 1 šangarepa
  • 2 paprike slatke
  • so po ukusu
  • biber
  • suvi peršun
  • biljni začin
  • ulje po potrebi
  • 1kašičica mlevene paprike

Za sos:

  • 1 do 2 kašike ulja
  • 1 puna kašika brašna
  • 1 srednji paradajz-sitno iseckan na kockice
  • 100ml soka od paradajza
  • 100ml vode
  • so 
  • biber
  • suvi biljni začin

ZAPRŠKA ZA SARMICE:

  • 1  kašikia ulja
  • 1 kašičica začinska slatka paprika

PRIPREMA FILA ZA  SARMICE OD BLITVE:

  • U većoj posudi sipati vodu sa malo soli , staviti na vatri da provri.


  • U uzavreloj vodi poparite listove blitve, svaki list poparite u proključaloj vodi sa jedne i sa druge strane, čim list promeni boju sklonite sa strane i stavite na tanjiru da se ohlade.

NAPOMENA!

  • Da se lakše uvije sarmica u listove blitve 
  • Listove parimo u vreloj vodi  kako bi se sa lista lako očistio zadebljani deo žilica, i da se listovi blitve ili zelja lakše saviju u rolnicu odnosno u sarmicu.

FIL OD POVRĆA:

  • Pirinač oprati i skuvati na laganoj vatri da nabubri, 8 do 10 minuta.
  • Luk crni, šargarešu, slatku papriku iseckajte u secka na sitnije komadiće.
  • Na vrelom ulju izdinstajte povrće, da omekša, zatim dodajte izrendani krompir, malo prodinstajte i izmešajte varjačom da se sjedini smesa, dodajte u smesi obareni pirinač.
  • Kada je povrće omekšalo dinstanjem, dodajte začine po svom ukusu, so , biber, suvi biljni začin, mlevena paprika.
  • Na tanjiru stavite obaren list blitve ili zelje i filujte nadevom od povrća, zatim savijte blitvu sa obe bočne strane te urolajte u rolnicu i poređajte u tepsiju ili pekaču.

SOS OD PARADAJZA:

  • U posudu gde se dinstalo povrće, zagrejte kašiku ulja sipajte kašiku brašna i pržite da malo porumeni, dodajte iseckani paradajz , sok od paradajza i malo vode.
  • Varjačom dobro izmešajte i dodajte začine , so, biber i mlevenu papriku, mešajte neprestano dok ne proključa a zatim  sos od paradajza isipajte preko sarmica.
  • Vratite tepsiju ili pekač sa sarmicama na laganoj vatri da proključa i još malo vri oko 10 do 15 minuta.
  • Tepsiju sa sarmicama stavite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 do 30 minuta da se zapeku.
  • U maloj posudici zagrejte ulje , dodajte začinsku papriku , promešajte i sipajte preko zapečenih sarmica, vratite nazad tepsiju u rernu i pecite još10 minuta a potom isključite rernu .

Prijatno i uživajte u divnom ukusu blitve sa povrćem... posno i veoma zdravo ..Vegaa jelo!

NAPOMENA:

Na ovaj način sarmice možete pripremiti od listova zelja, kupusa mladog ili kiselog..td..










 

Нема коментара:

Постави коментар