Čokoladna torta sa višnjama...prava torta sa najlepšim ukusm koji osvaja..
16.8....moj rođendan i moja rođendanska torta po mom ukusu..čokolada i višnje...najlepši spoj.
Koje probao tortu na mom rođendanu oduševio se ukusom...i izgledom torte..
Da kažem nije važno koji mi je rođendan po redu, važno je zdravlje, da se živi lagano bez žurbe i stresa..i biće sve u redu..Živeli!
POTREBNI SASTOJCI:
Za kore:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 4 kašika kakaoa
- 1/2kesice praška za pecivo
Preliv za kore:
- malo mleka ili soka od višanja
ZA FIL:
- 1l mleka
- 10kašika šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 1 kesica pudinga od čokolade
- 2 kašike gustina
- 100g čokolade za kuvanje
- 250g margarina
- 50g šećera u prahu
Za fil od višanja:
- 400-500g višanja
- 5kašike šećera
- 3kašike gustina
- 100ml soka od višanja ili voda
- 400ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 200g šlaga
- 3dl gazirane vode
PRIPREMA:
Odvojite belanca od žumanaca.
Umutite belanca u čvrst sneg,dodajte postepeno celu količinu šećera, mutite mikserom neprestano zatim dodajte žumanac po žumanac, smanjite mikser na laganu brzinu i mutite da se smesa izjednači.
Dodajte brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo, dobro sjedinite, pripremljenu smesu isipajte u četvrtasti kalup od šporeta.
Napomena!
Pecite koru odjednom u okrugli kalup 24cm ako mislite daće vam biti lakše zbog sečenja kora, ili pecite koru kao što sam ja.
Koru sam pekla odjednom u četvrtasti pleh od šporeta, zatim kalupom za tortu 24cm obeležila tri kruga na kori i isekla i dobila 3 kore.
Koru pecite u zagrejanoj rerni na180stepeni oko20minuta.
Gotovu koru izvadite iz kalupa, i ostavite da se potpuno ohladi.
Obručem od kalupa 24cm obeležite na kori 3 kore i isecite, zatim ih nožem presecite horinzontalno na pola i dobićete po dve kore, ukupno 6 tankih korica.
FIL ČOKOLADNI:
U 200ml mleka razmutite puding od vanile, čokolade i gustin, da nema grudvica, preostalo800ml mleka satvite sa šećerom i čokoladom da proključa, mešajte neprestano dok se čokolada ne otopi.
Mleko kada provri umešajte mešavinu od pudinga.mešajte neprestano dok se smesa ne zgusne, zatim sklonite sa vatre, pokrijte fil streč folijom i ostavite da se ohladi.
Omekšali margarin umutite sa prah šećerom, zatim dodajte kašiku po kašiku mlakog fila i mikserom neprestano miksajte fil dok se ne sjedini sa margarinom i postane fini glatki krem.
Pripremljeni fil ostavite sa strane.
FIL OD VIŠANJA:
U posudu stavite višnje sa šećerom da proključaju ( mogu sveže, iz kompota, iz zamrzivača),
U100ml soka od višanja ili vode razmutite gustin, te dodajte u provrele višnje, mešajte neprestano dok se zgusne.
Kada su se višnje zgusnule kuvati još koji minut i skloniti sa vatre.
POSTUPAK FILOVANJA:
Umutite slatku pavlaku, pazite da ne preterate jer će se zgrudvati, ostavite je u frižideru do filovanaja.
SAVET:
Moja preporuka kako da lakše i jednako nafilujete kore filom, da vam fil jednako bude na sve kore, sa dresir kesama za šlag -kesice za šlag
U dresir kesi za filovanje stavite umućenu slatku pavlaku, u drugoj kesici stavite čokoladni fil (tako će puno biti lakše da jednako nafilujete kore.)
Drugi moj savet da tortu filujete u kalupu s obručem tako će torta biti ravna i jednako nafilovana.
POSTUPAK:
Ukalup stavite prvu koru, poprskajte je malo mlekom ili sokom od višanja
- zatim premažite tankim slojem slatke pavlake
-onda preko stavite i premažite čokoladnim filom
zatim preko čokoladnog fila premažite fil od višanja
-opet premažite tankim slojem slatke pavlake.
Stavite drugu koru, opisani postupak filovanja ponovite još četiri puta i završite sa šestom korom.
koru poprskajte sokom ili mlekom i ponovite postupak kao kod prve kore.
Na kraju stavite šestu koru malo je poprskajte sa mlekom, slatkom pavlakom premažite celu tortu.
Tortu ostavite da se dobro rashladi a zatim je dekorišite po želji.
DEKORACIJA:
Umutite šlag sa gaziranom vodom, rashlađenu tortu dekorišite umućenim šlagom i ukrasite po svojoj želji.
Нема коментара:
Постави коментар