Претражи овај блог

недеља, 05. септембар 2021.

BISKVITNI VOĆNI KOLAČ KAO TORTA



Biskvitni voćni kolač kao torta..
Jedan fini, starinski kolač u novom izdanju..  premazan finom vanil kremom sa dodatkom voća.Ovog puta su to breskve i neizbežne banane...koje daju posebnu notu ukusa voćnom kolaču..
Voćni kolač je izdašan kao jedna torta..ima predivan ukus kome neće odoleti ni deca ni odrasli..probajte i uživajte ..


POTREBNI SASTOJCI:


ZA KORU:

  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 100ml vruće vode
  • 10 kašika mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv kora:
  • 250ml hladnog mleka

ZA FIL:
  • 1l mleka
  • 10-12 kašika šećera
  • 4 žumanca
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 3 kašike gustina
  • 100ml slatke pavlake
  • 125g maragarina
  • 50g šećera u prahu

 ZA DEKORACIJU:

  • 200g šlaga
  • mleko  po potrebi 
 još:
  • 2 banane - još 1 banana za dekoraciju
  • 2 breskve-još 1 breskva za dekoraciju
  • 50g čokolada


PRIPREMA:

KORA:

  1. Posebno odvojite belanca od žumanaca.
  2. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer postepeno i miklsajte mikserom dok se šećer ne otopi.
  3. Umućenim belancima dodajte žumanac po žumanac, vruću vodu, zatim miksajte na laganoj brzini sve dok masa ne postane beličasta i penastija.
  4. Na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, varjačom lagano smesu izmešajte i sjedinite.
  5. Pripremljenu smesu isipajte i ravnomerno rasporedite na pleh od šporeta koji je obložen masnim papirom za pečenje.
  6. Pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko15 minuta.
  7. Gotov patišpanj izvadite iz rerne pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.


FIL:

SAVET!:

  • Za fil su potrebna samo žumanca,  belanca ostavite ufrižideru za kasnije, ne bacati ih nego iskoristiti za puslice ili po želji za pavlovu tortu!

  1. Umutite žumanca sa šećerom da pobele, dodajte puding od vanile, gustin i 200ml mleka, izmiksajte mikserom da nema grudvica,smesu isipajte u 800ml provrelog mleka.
  2. Neprestano mešajte dok se fil ne zgusne
  3. Fil ostavite da se ohladi.
  4. Umutite slatku pavlaku .
  5. Umućen margarin sa šećerom u prahu spojite sa hladnim filom od vanile, dodajte umućenu slatku pavlaku, dobro izmiksajte smesu  i sjedinite krem.
POSTUPAK FILOVANJA:
  • Banane 2 isecite na kolutove +1 banana za dekoraciju
  • Breskve izrežite na jednake tanje režnjeve.


  • Skinite papir sa patišpanja i isecite ga na pola na dva pravougaona dela.

  • Jedan deo kore stavite na tacnu. poprskajte mlekom, zatim isipajte pola fila  i ravnomerno rasporedite i premažite.

  • Drug deo polovine kreme podelite na  dva dela.

  •  Drugu koru takođe poprskajte mlekom, isipajte fil od vanile i  premažite,  na fil poređajte banane na kolutove i breskve.

  • Kolač po vrhu dekorišite ostatkom kreme od vanile i šlagom. 
  • Na kraju kolač ukrasite sa bananom i breskvom i rendanom čokoladom.
  • Kolač ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne oko 4h do5h, kako bi se ukusi sjedinili i koloč bio što ukusniji...

SAVET ZA FILOVANJE!
Uzela sam dve dresir kese za ukrašavanje torte, napunila jedu kremom od vanile i drugu kesu sa umućenim šlagom, na dresir kesi isekla vrhove, zatim i istiskivala kremu i šlag u jednake puslice i tako isfilovala kore i ukrasila kolač.

Napomena!
Voće za kolač koristila sam banane i breskve, drugi put obavezno pravim sa jagodama, sada ih nema ali može sa drugim sezonskim voćem,kao sa kupina,borovnica .. još višnja, malina, kajsija i td.















 

Нема коментара:

Постави коментар