Biskvitni voćni kolač kao torta..
Jedan fini, starinski kolač u novom izdanju.. premazan finom vanil kremom sa dodatkom voća.Ovog puta su to breskve i neizbežne banane...koje daju posebnu notu ukusa voćnom kolaču..
Voćni kolač je izdašan kao jedna torta..ima predivan ukus kome neće odoleti ni deca ni odrasli..probajte i uživajte ..
POTREBNI SASTOJCI:
ZA KORU:
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 100ml vruće vode
- 10 kašika mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
Za preliv kora:
- 250ml hladnog mleka
ZA FIL:
- 1l mleka
- 10-12 kašika šećera
- 4 žumanca
- 2 kesice pudinga od vanile
- 3 kašike gustina
- 100ml slatke pavlake
- 125g maragarina
- 50g šećera u prahu
ZA DEKORACIJU:
- 200g šlaga
- mleko po potrebi
još:
- 2 banane - još 1 banana za dekoraciju
- 2 breskve-još 1 breskva za dekoraciju
- 50g čokolada
PRIPREMA:
KORA:
- Posebno odvojite belanca od žumanaca.
- Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer postepeno i miklsajte mikserom dok se šećer ne otopi.
- Umućenim belancima dodajte žumanac po žumanac, vruću vodu, zatim miksajte na laganoj brzini sve dok masa ne postane beličasta i penastija.
- Na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, varjačom lagano smesu izmešajte i sjedinite.
- Pripremljenu smesu isipajte i ravnomerno rasporedite na pleh od šporeta koji je obložen masnim papirom za pečenje.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko15 minuta.
- Gotov patišpanj izvadite iz rerne pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.
FIL:
SAVET!:
- Za fil su potrebna samo žumanca, belanca ostavite ufrižideru za kasnije, ne bacati ih nego iskoristiti za puslice ili po želji za pavlovu tortu!
- Umutite žumanca sa šećerom da pobele, dodajte puding od vanile, gustin i 200ml mleka, izmiksajte mikserom da nema grudvica,smesu isipajte u 800ml provrelog mleka.
- Neprestano mešajte dok se fil ne zgusne
- Fil ostavite da se ohladi.
- Umutite slatku pavlaku .
- Umućen margarin sa šećerom u prahu spojite sa hladnim filom od vanile, dodajte umućenu slatku pavlaku, dobro izmiksajte smesu i sjedinite krem.
POSTUPAK FILOVANJA:
- Banane 2 isecite na kolutove +1 banana za dekoraciju
- Breskve izrežite na jednake tanje režnjeve.
- Skinite papir sa patišpanja i isecite ga na pola na dva pravougaona dela.
- Jedan deo kore stavite na tacnu. poprskajte mlekom, zatim isipajte pola fila i ravnomerno rasporedite i premažite.
- Drug deo polovine kreme podelite na dva dela.
- Drugu koru takođe poprskajte mlekom, isipajte fil od vanile i premažite, na fil poređajte banane na kolutove i breskve.
- Kolač po vrhu dekorišite ostatkom kreme od vanile i šlagom.
- Na kraju kolač ukrasite sa bananom i breskvom i rendanom čokoladom.
- Kolač ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne oko 4h do5h, kako bi se ukusi sjedinili i koloč bio što ukusniji...
SAVET ZA FILOVANJE!
Uzela sam dve dresir kese za ukrašavanje torte, napunila jedu kremom od vanile i drugu kesu sa umućenim šlagom, na dresir kesi isekla vrhove, zatim i istiskivala kremu i šlag u jednake puslice i tako isfilovala kore i ukrasila kolač.
Napomena!
Voće za kolač koristila sam banane i breskve, drugi put obavezno pravim sa jagodama, sada ih nema ali može sa drugim sezonskim voćem,kao sa kupina,borovnica .. još višnja, malina, kajsija i td.
Нема коментара:
Постави коментар