POTREBNO JE:
-1kg Belog grožđa -krupnih zrna
-1 kg šećera
-1 čaša vode-200ml
-1 kesica limontusa
-1 limun po želji
-List rozetle po želji
Priprema slataka:
Grožđe oprati pod mlazem hladne vode.
Sa zrna grožđa skinuti peteljke.
Zrna grožđa ocediti od vode u đevđiru.
Na laganoj vatri staviti šerpu sa 1 kg šećera i čašu vode da se skuva sirup.
Kada se sirup ukuvao i postao malo gušći tad dodati zrna grožđa.
Šerpu protresti kako bi se zrna jednako natopila sirupom dok se kuvaju.
Slatko kuvati na jačoj vatri uz povremeno protresanje šerpe i skidanje pene ako je potreno.
Slatko je gotovo kada se na površini pojave veliki bistri mehuri.
Na kraju dodati kesicu limontusa , po želji narezan limun na kolutove ili list rozetle.Slatko kuvati još koji minut zatim skloniti šerpu sa vatre.
Pamučnu krpu nakvasiti hladnom vodom i pokriti šerpu sa vrelim slatkom.
Šerpu sa slatkom ostaviti da se ohladi 24h.
Sutradan slatko sipati kašikom u čiste, suve i sterilisane staklene tegle.
Tegle zatvarati hermetičkim poklopcima.Tegle sa slatkom od grožđa staviti na hladnom mestu na polici u špajzu...
NAPOMENA!
Pri kuvanju slatka dolazi do izlaženja semenkica iz zrna.
Pred kraj kuvanja slatka kašikom skupiti sa površine sve semenkice kako bi slatko bilo ukusnije i imalo lepši izgled u tegli.
Mera čaša za vodu je 200ml.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар