NOLE, SREĆAN TI 2. RODJENDAN!
Zdravo svim pratiocima, koji prelistavaju moj blog, zelim da vam pokažem moj
najlepsi dar za rodjendan mom unuku Novaku," Torta SlatkiVozić".
Nole je napunio 2 godine, ljubi ga baka, želela sam da obradujem i usrećim slatkom tortom .
Ovog puta dlučila sam se za slatki vozić koji je od keksa i čokolade,obložen fondanom veselih boja sa raznim šarenim bombonama.
Velika mi je želja bila da to uradim.
Mesec dana sam se pripremala, istraživala po netu, listala razne časopise, na kraju dobila sam ideju za tortu kao vozić.
U mislima mi je bio kako će izgledati torta vozić, (mučilo me je jedno kako sa fondan masu koju nisam nikada pravila) ?
Tako sam naišla na dobar recept za- "Fondan masu bez glicerina",
po receptu -"Zorini recepti".
Odmah da kazem da mi je uspela fondan masa po njenom receptu.
Takodje ću napomenuti," Minjinu kuhinjicu", po njenom receptu pravila sam -"Buter krem"-,koja mi je super ispala.
Saznala sam da buter masa daje svežinu fondanu da se ne suši, zato je fondan mek.
Zahvalna sam na njihovcoj pomoci i mojoj velikoj upornostii hrabdrosti.. uspela sam!
-MOKA KEKS TORTA-
POTREBNO JE:
1200 g MLEČNOG KEKSA-PETIT BEURRE
1500ml MLEKA
4 KESICE NES KAFA
200g ČOKOLADA ZA KUVANJE
10 KAŠIKA ŠEĆERA
8 ŽUMANACA
6 KESICA PUDINGA OD ČOKOLADE
400 g MARGARINA ILI MASLACA
400g SEĆERA U PRAHU
BUTER KREM
125 g MARGARINA ILI MASLAC
200 g SECERA U PRAHU
FONDAN MASA BEZ GLICERINA:
30 ml VODE
5 g ŽELATINA
50 g MARGARINA
1 PUNA KAŠIKA MEDA
500 g-600g ŠEĆERA U PRAHU
PO POTREBI BOJE ZA KOLAČE
5 PLASTIČNIH KUTIJICA, SREDNJIH-ZA PONETI
ZA UKRAŠAVANJE VOZIĆA:
RAZNE ČOKOLADNE ŠARENE BOMBONE
TOTO KEKS ZA TOČKOVE
PRIPREMA:
FIL:
U većoj posudi staviti mleko na šporetu da provri.Zatim odmah dodati 4 kesice nes
kafe i 200g čokolade za kuvanje, da se u mleku otope i sjedine, uz stalno mešanje kašikom.
U manjoj posudi razdvojiti belanca od žumanca. Žumanca umutiti penasto sa šećerom,
(da pobele) dodati i umešati, 6 pudinga od čokolade, sjediniti mešavinu i umešati u provrelo
mleko uz stalno mešanje varjačom sve dok se puding masa ne zgusne.
Puding masu skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi. Zatim umutiti 400g omekšalog
margarina sa 400g šećera u prahu, dodati u mlaki puding, mikserom umutiti i sjediniti
u kompaktnu masu bez grudvica.
Keks izlomiti na krupnije komadiće i sjediniti sa čokoladnim filom.
Plastične kutije, poslužiće kao kalupi za vagončćce. Kutije obložiti prozirnom folijom, napuniti ih pripremljenim filom od keksa i čokolade. Kutije ostaviti da odstoje celu noc, kako
bi se dobro fil stego.
Fondan masa bez glicerina
U hladnu vodu potopiti želatin i ostaviti da odstoji oko 10-tak minuta, kako bi nabubreo.
Na laganoj vatri, u posudi, otopiti kasiku meda, zatim dodati margarin, uz stalno mesanje
kašikom sve dok se ne otopi margarin i sjedini sa medom u finu tečnu masu.
U vrelu masu dodati nabubreli zelatin. Mešati dok zelatin se ne otopi, (videti na zidu
posude da li se želatin otopio) .
U posudu u gde će se mesiti fondan sipati polovinu mere šećera u prahu, i vrelu
smesu sa želatinom.
Smesa je vrela, prvo kašikom mesati dok se ne izjednači šećer u prahu sa smesom
od želatina, kasnije rukama umesiti fondan masu, uz postepeno dodavanje šećera u prahu.
Fondan masa ne sme da se lepi za ruke ili za radnu površinu.
Ako se boji fondan masa cela , jednom bojom , odmah dodati zeljenu boju.
Ako se boji fondan masa u vise boja, uzeti komad fondana, drvenom čačkalicom
umakati u željenu boju zatim zabadati čačkalicu u fondan.
Mesiti fondan i ubadati boju sve dok se ne dobije željena boja.
Buter Krem
Umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu, zatim dodati 3 kašike mleka,
uz neprekidno mešanje miksera, sve dok se ne dobije fina gusta masa bez grudvica.
Pre stavljanje fondana na tortu, prvo premazati celu tortu sa buter kremom.
FINALNI DEO
Kada su se u kalupu tortice stegle, izvadi ti ih iz kalupa.
Torta je velika kada se poredja pa je zbog toga potrebno veće postolje da se postavi.
Delove torte redjati prema rasporedu.Prvo lokomotiva, na kraju vagončiće poredjati.
Lokomotiva je napravljena od dve tortice. Postaviti jednu celu torticu iz kalupa, zatim od
druge formirati gornji deo lokomotive.(pogledati sliku)
Premazati tortu buter kremom, fondan pripremljen obojiti po zelji, rastanjiti ga i odmah preneti na tortu.
Rukama lagano ga pripijati uz torticu, da se jednako prilepi.Tako nastaviti sa ostalim delovima torte.
Vozić ukrasiti čokoladnim bombonama, točkove od čokoladnog keksa, a dimnjak od korneta sladoleda.
Nadam se da sam malo objasnila i olakšala onima koji žele da naprave ovakav vozić tortu.
Puštite maštu na volju i radite po vašoj želji.
PRIJATNO I SREĆNO!
Takodje ću napomenuti," Minjinu kuhinjicu", po njenom receptu pravila sam -"Buter krem"-,koja mi je super ispala.
Saznala sam da buter masa daje svežinu fondanu da se ne suši, zato je fondan mek.
Zahvalna sam na njihovcoj pomoci i mojoj velikoj upornostii hrabdrosti.. uspela sam!
-MOKA KEKS TORTA-
POTREBNO JE:
1200 g MLEČNOG KEKSA-PETIT BEURRE
1500ml MLEKA
4 KESICE NES KAFA
200g ČOKOLADA ZA KUVANJE
10 KAŠIKA ŠEĆERA
8 ŽUMANACA
6 KESICA PUDINGA OD ČOKOLADE
400 g MARGARINA ILI MASLACA
400g SEĆERA U PRAHU
BUTER KREM
125 g MARGARINA ILI MASLAC
200 g SECERA U PRAHU
FONDAN MASA BEZ GLICERINA:
30 ml VODE
5 g ŽELATINA
50 g MARGARINA
1 PUNA KAŠIKA MEDA
500 g-600g ŠEĆERA U PRAHU
PO POTREBI BOJE ZA KOLAČE
5 PLASTIČNIH KUTIJICA, SREDNJIH-ZA PONETI
ZA UKRAŠAVANJE VOZIĆA:
RAZNE ČOKOLADNE ŠARENE BOMBONE
TOTO KEKS ZA TOČKOVE
PRIPREMA:
FIL:
U većoj posudi staviti mleko na šporetu da provri.Zatim odmah dodati 4 kesice nes
kafe i 200g čokolade za kuvanje, da se u mleku otope i sjedine, uz stalno mešanje kašikom.
U manjoj posudi razdvojiti belanca od žumanca. Žumanca umutiti penasto sa šećerom,
(da pobele) dodati i umešati, 6 pudinga od čokolade, sjediniti mešavinu i umešati u provrelo
mleko uz stalno mešanje varjačom sve dok se puding masa ne zgusne.
Puding masu skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi. Zatim umutiti 400g omekšalog
margarina sa 400g šećera u prahu, dodati u mlaki puding, mikserom umutiti i sjediniti
u kompaktnu masu bez grudvica.
Keks izlomiti na krupnije komadiće i sjediniti sa čokoladnim filom.
Plastične kutije, poslužiće kao kalupi za vagončćce. Kutije obložiti prozirnom folijom, napuniti ih pripremljenim filom od keksa i čokolade. Kutije ostaviti da odstoje celu noc, kako
bi se dobro fil stego.
Fondan masa bez glicerina
U hladnu vodu potopiti želatin i ostaviti da odstoji oko 10-tak minuta, kako bi nabubreo.
Na laganoj vatri, u posudi, otopiti kasiku meda, zatim dodati margarin, uz stalno mesanje
kašikom sve dok se ne otopi margarin i sjedini sa medom u finu tečnu masu.
U vrelu masu dodati nabubreli zelatin. Mešati dok zelatin se ne otopi, (videti na zidu
posude da li se želatin otopio) .
U posudu u gde će se mesiti fondan sipati polovinu mere šećera u prahu, i vrelu
smesu sa želatinom.
Smesa je vrela, prvo kašikom mesati dok se ne izjednači šećer u prahu sa smesom
od želatina, kasnije rukama umesiti fondan masu, uz postepeno dodavanje šećera u prahu.
Fondan masa ne sme da se lepi za ruke ili za radnu površinu.
Ako se boji fondan masa cela , jednom bojom , odmah dodati zeljenu boju.
Ako se boji fondan masa u vise boja, uzeti komad fondana, drvenom čačkalicom
umakati u željenu boju zatim zabadati čačkalicu u fondan.
Mesiti fondan i ubadati boju sve dok se ne dobije željena boja.
Buter Krem
Umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu, zatim dodati 3 kašike mleka,
uz neprekidno mešanje miksera, sve dok se ne dobije fina gusta masa bez grudvica.
Pre stavljanje fondana na tortu, prvo premazati celu tortu sa buter kremom.
FINALNI DEO
Kada su se u kalupu tortice stegle, izvadi ti ih iz kalupa.
Torta je velika kada se poredja pa je zbog toga potrebno veće postolje da se postavi.
Delove torte redjati prema rasporedu.Prvo lokomotiva, na kraju vagončiće poredjati.
Lokomotiva je napravljena od dve tortice. Postaviti jednu celu torticu iz kalupa, zatim od
druge formirati gornji deo lokomotive.(pogledati sliku)
Premazati tortu buter kremom, fondan pripremljen obojiti po zelji, rastanjiti ga i odmah preneti na tortu.
Rukama lagano ga pripijati uz torticu, da se jednako prilepi.Tako nastaviti sa ostalim delovima torte.
Vozić ukrasiti čokoladnim bombonama, točkove od čokoladnog keksa, a dimnjak od korneta sladoleda.
Nadam se da sam malo objasnila i olakšala onima koji žele da naprave ovakav vozić tortu.
Puštite maštu na volju i radite po vašoj želji.
PRIJATNO I SREĆNO!
Нема коментара:
Постави коментар