Претражи овај блог

четвртак, 7. фебруар 2019.

PRELIVENA HELJDO PITA SA SIROM I SPANAĆEM





Heljdo pita sa sirom i spanaćem, kao i druge slane pite često su na našoj trpezi.
Uporodici svi volimo pitu, bilo kako da se ona pripremi...Za doručak ili večeru, pite mora biti..Tako je bilo do skoro, dok deca nisu porasla i postala svoji ljudi, danas kada se zažele moje pite traže da im je napravim..Sada unučići traže da im baba napravi pitu, šale se i kažu mi da im ja pravim najlepšu pitu ...Neka tako i osotane, verujem im na reč..
Prelivena pita sa sirom i spanaćem je izdašna jer se pravi od po jedne kore.
Pita je meka, ukusna i sutra dan ako je slučajno ostala..ne verujem..jer će se sve pojesti ..
Prijatno!


POTREBNO JE:

500g heljdinih kora
3jaja
500g spanaća
300 g sira

Preliv za kore
1 jaje:
200 ml ulje
200 ml gazirane vode
1 kesica praška za pecivo
so-2naprstaka

Priprema:
Pre pripreme pite pripremiti :
 U jednoj činiji izmrviti sir i sjediniti sa jajima- podeliti fil u dve činije po pola
Spanać oprati ocediti od vode i sitno iseckati..
Polovinu fila od sira sipati u iseckani spanać
Spanać oprati ocediti od vode i sitno iseckati..

Napraviti preliv za prskanje kore...
U drugoj činiji spojiti ulje gaziranu vodu i prašak za pecivo.
Kore podeliti na pola- kod mene je bilo u pakovanju 12 kora znači po šest korica..

priprema rolnica sa spanaćem
Na radnu površinu složiti jednu koru, koru poprskati sa dve kašike preliva , zatim staviti  po 2-3 kašike fila od spanaća..
Jednu stranu kore saviti prema sredini , zatim preko nje preklopiti drugu stranu kore..
Koru uzduž i sredini,  premazati po1 kašiku nadeva od spanaća.
Zatim koru urolati u rolnicu.

priprema rolnica sa  sirom:
Drugu polovinu kora filovati na isti način -samo sa nadevom od sira.
Koru poprskati prelivom, zatim je premazati nadevom od sira, jednu stranu kore saviti prema sredini, te drugu stranu preklopiti preko nje..
Koru uzduž i sredini premazati nadevom od sira,  urolati je u rolnicu..
Postupak i način isti je za preostale kore....
Priprema za pečenje: 
Tepsiju ili pleh premazati uljem i složiti rolnice :
Ređati naizmenično, jedna rolnica sa sirom, do nje rolnica sa spanaćem, sve tako poređati rolnice .
Preliv koje ostao,  dodati u njemu jedno umućeno  jaje, posoliti i sjediniti.
(ako je ostalo malo fila od spanaća ii sira dodati  u prelivi sve sjediniti.
Preliv preliti preko poređanih rolnica, ostaviti malo da kore upiju.
Pitu peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni dok ne porumeni..

Napomena!
Pitu služiti toplu uz kiselo mleko, jogurt..
 Pitu seći na parčad, ili služiti cele rolnice..po želji...
Prijatno!







 










Нема коментара:

Постави коментар