Tufahije... moj omiljeni kolač...
Tufahije voćni kolač sa jabukama je običan ali savršen kolač...
Kolač je sočan i kremast, ukus je poseban kao u prave tufahije..Probajte!
Potrebno je:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 3 kašike ulja
- 3 kašike voda
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 400ml mleka
- 1 puding od vanile
- 5 kašike šećera
- 2 kašike gustina
- 100g margarina
Fil od oraha i jabuka:
- 4 srednje jabuke
- 200ml vode
- 200g šećera
- 200g mlevenog oraha
- 2 kesice šlaga pena
- 100 ml mleka
Za dekoraciju...
- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
- Korica sečena
Priprema :
Pre pripreme patišpanja prvo pripremiti :orahe , jabuke
Orah očistiti i samleti na mašini -
Jabuke oljuštiti i iseći na tanke kriške.
Staviti na vatri da se kuvaju jabuke sa vodom šećerom - kuvati da voće omekne.
Kuvane jabuke procediti od vode u kojoj su se kuvale- ostaviti sa strane
Zatim mleveni orah popariti sa100ml vrele- slatke vode -ostaviti sa strane
Patišpanj:
Odvojiti belanca od žumanca, belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg.U drugoj činiji posebno umutiti žumanca, zatim dodati ulje, toplu vodu , prosejano brašno, kakao sa praškom za pecivo.
Dodati umućena belanca, koja smo predhodno umutili.Drvenom varjačom lagano izmešati i sjediniti masu..
Umućenu masu isipati u kalup veličine 21x24cm.
Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20minuta..
Pečeni patišpanj ostaviti da se ohladi.
Hladanom patišpanju izdubiti sredinu, dno ne dirati kao i stranice kolača.
Staviti u posudu izvađenu sredinu patišpanja i rukama usitniti i izmrviti.
Fil:
Mleko staviti da provri, zatim u malo mleka razmutiti gustin,mešavinu pudinga od vanile sa šećerom.
Kuvati na laganij temperaturi uz neprekidno mešanje varjačom dok se fil ne zgusne..
U vrelu masu fila odmah staviti margarin, mešati varjačom i sjediniti u finu kompaktnu masu.
Gotov fil pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se malo ohladi..
Zatim topao fil od vanile spojiti sa izvađenom sredinom patišpanja. Varjačom lagano izmešati i sjediniti.
Pripremljeni fil isipati i popuniti na izdubljeni deo kolača.
Zatim po vrhu kolača poređati kolutove jabuka, preko jabuka staviti poparene orahe.
Umutiti šlag sa mlekom.
Umućenim šlagom premazti kolač.
Tufahije kolač ostaviti na hladnom da se ohladi oko 4h..
Na vatri otopiti čokoladu.
Napomena:
Hladan kolač seći na kocke, zatim nakon pre posluženja kolača svaku kocku dekorisati sa otopljenom čokoladom
Iseći koru limuna na tanke trakice, i njime ukrasiti kolač..
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар