POTRENO JE:
Za patišpanj:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 2 kašike ulja
- 5 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soda bikarbone
- 2 kašike kakaa
Za prelivanje patišpanja:
- 250 ml mleka
- 100 čokolade za kuvanje
- 4 kašike nutele ili bilo koji eurokrem -tamni deo
Fil od slatke pavlake:
- 250 ml mleka
- 1 puding sa ukusom slatke pavlake
- 3 kašike šećera
- 2 kesice šlaga sa ukusom pavlake
Još:
- 100 g mlečne čokolade
- 2 kašike ulja
- boje u prahu za kolače
- zelena i roza
PRIPREMA:
- Umutiti belanca u čvrst sneg , zatim dodati šećer uz neprestano mućenje miksera.
- Umućenim belancima dodati žumanac po žumanac, mutiti i i sjediniti masu.
- U masu od umućenih jaja dodati redom ostale sastojke pomešane sa brašnom, prašak za pecivo, soda bikarbona i kakao.
- Drvenom varjačom izmešati smesu i sjediniti je, potom na kraju dodati ulje, takođe lagano sjediniti sa smesom.
- Smesu sipati na masni papir za pečenje na obloženi četvrtasi kalup od šporeta.
- Patišpanj peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200stepani ok 15minuta.
- Gotov patišpanj ostaviti da se ohladi .
- Hladan patišpanj izmrviti na male delove, zatim preliti ga sa vrelim mlekom, istopljenom čokoladom i nutelom.
- Rukom izmrvljenu koru dobro izmešati i sjediniti sa toplim prelivom od mleka i čokolade.
- Smesu za koru staviti u plastičnoj kesi za zamrzivač od 3 kg
- Oklagijom razvući koru preko kese sve dok može.da se razvuče-vidi sliku.
- Kesu makazama uzduž iseći, skloniti je polako i koru preneti na prozirnu foliju.Istopiti čokoladu pa preliti ceo rolat, malo čokolade ostaviti za ukrašavanje rolata na kraju.
Fil od slatke pavlake
200ml mleka sa šećerom, ostaviti da provri.
U malo odvojenog mleka razmutiti jedan puding od slatke pavlake.
Zatim u provrelo mleko umešati mešavinu od pudinga, mešati varjačom da se masa zgusne.
Gotov, vreo puding pokriti odmah sa providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti dva šlaga sa 100 ml mleka.
Mikserom dobro sjediniti fil sa šlagom i pudingom.
Na providnoj foliji staviti koru, nafilovati je polovinom fila od slatke pavlake.
Koru lagano uviti u rolat,.a krajeve rolata uviti i zategnuti kao bombonu.
Rolat ostaviti na hladnom da se dobro stegne-najbolje je da prenoći..
Skinuti foliju sa rolata, fil koji je ostao njime ukrasiti i dekorisati rolat po vrhu.
Napomena!
Rolat može ostati bez ukrašavanja, samo nafilovati i urolati.....
Ja sam rolat ukrasila sa rozom i zelenom bojom .. po želji...
Po 2 kašike fila odvojiti, zatim ga obojiti po želji..)
Veoma je bitno da je rolat fantazija prava za sva čula...
PRIJATNO!
Нема коментара:
Постави коментар