Претражи овај блог

субота, 19. јануар 2019.

ČOKOLADNI ROLAT SA SLATKOM PAVLAKOM




POTRENO JE:

Za patišpanj:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soda bikarbone
  • 2 kašike kakaa

Za prelivanje patišpanja:

  • 250 ml mleka
  • 100 čokolade za kuvanje
  • 4 kašike nutele ili bilo koji eurokrem -tamni deo


Fil od slatke pavlake:

  • 250 ml mleka
  • 1 puding sa ukusom slatke pavlake
  • 3 kašike šećera
  • 2 kesice šlaga sa ukusom pavlake

Još:

  • 100 g mlečne čokolade
  • 2 kašike ulja
  • boje u prahu za kolače
  • zelena i roza


PRIPREMA:


  1. Umutiti belanca u čvrst sneg , zatim dodati šećer uz neprestano mućenje miksera.
  2. Umućenim belancima dodati žumanac po žumanac, mutiti i i sjediniti masu.
  3. U masu od umućenih jaja dodati redom ostale sastojke  pomešane sa brašnom, prašak za pecivo, soda bikarbona  i kakao.
  4. Drvenom varjačom izmešati smesu i sjediniti je, potom na kraju dodati ulje, takođe lagano sjediniti sa smesom.
  5. Smesu sipati na masni papir za pečenje na obloženi četvrtasi kalup od šporeta.
  6. Patišpanj peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200stepani ok 15minuta.
  7. Gotov patišpanj ostaviti da se ohladi .
  8. Hladan patišpanj izmrviti na male delove, zatim preliti ga sa vrelim mlekom, istopljenom čokoladom i nutelom.
  9. Rukom izmrvljenu koru dobro izmešati i sjediniti sa toplim prelivom od mleka i čokolade.
  10. Smesu za koru staviti u plastičnoj kesi za zamrzivač od 3 kg
  11. Oklagijom razvući koru preko kese sve dok može.da se razvuče-vidi sliku.
  12. Kesu makazama uzduž iseći, skloniti je polako i koru preneti na prozirnu foliju.Istopiti čokoladu pa preliti ceo rolat, malo čokolade ostaviti za ukrašavanje rolata na kraju.


Fil od slatke pavlake
200ml mleka sa šećerom, ostaviti da provri.
U malo odvojenog mleka razmutiti jedan puding od slatke pavlake.
Zatim u provrelo mleko umešati mešavinu od pudinga, mešati varjačom da se masa  zgusne.
Gotov, vreo puding pokriti odmah sa providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti dva šlaga sa 100 ml mleka.
Mikserom dobro sjediniti fil sa šlagom i pudingom.
Na providnoj foliji staviti koru,  nafilovati je  polovinom fila od slatke pavlake.
Koru lagano uviti u rolat,.a krajeve rolata uviti i zategnuti kao bombonu.
Rolat ostaviti na hladnom da se dobro stegne-najbolje je da prenoći..
Skinuti foliju sa rolata, fil koji je ostao njime  ukrasiti i dekorisati rolat po vrhu.

Napomena!
  Rolat može ostati bez ukrašavanja, samo nafilovati i urolati.....
Ja sam rolat ukrasila sa rozom i zelenom bojom .. po želji...
 Po 2 kašike fila odvojiti, zatim ga obojiti po želji..)
Veoma je  bitno  da je rolat fantazija prava za sva čula...
PRIJATNO!






























Нема коментара:

Постави коментар