Претражи овај блог

субота, 5. јануар 2019.

POGAČA BELA RADA
















POTREBNO JE:
Za testo:
  • 500g brašna
  • 200 ml mleka
  • 1/2 kocke  svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 100ml ulja

     još potrebno je:
  • 1 žumance
  • susam
  • mak
  •  lan
  • projeno brašno žuto


PRIPREMA:
 U  mlakom  mleku razmutiti pola kocke kvasca, dodati kašičicu šećera, kašičicu brašna.
Ostaviti kvasac da nadođe .
  1. U vanglicu za mešenje testa staviti brašno, u brašnu napraviti malo udubljenjet te  sipati ulje i so.
  2.  Nadošlim kvascem zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
  3. Testo pokriti krpom, ostaviti da nadođe oko pola sata / 30/40 minuta.. testo da udvostruči svoju masu.
  4. Nadošlo testo treba podelit na četiri  nejednaka dela -  kao što je na slici prikazano...
  5. Prvo odvojiti jednu malu jufkicu , veličine teniske loptice, rukama je oblikovati i složiti na sredinu tepsije  veličine / 28-30 cm. koja je obložena masnim papirom za pečenje..
  6. Od drugu jufku odvojiti na šest malih loptica, veličine oraha.
  7. Loptice  porđeti  oko lopte na sredini pleha.
  8. Ostatak testa podeliti na veću jufku i manju jufku..
  9.  Manju jufku rastanjiti u krug,  iseći nožem na šest jednakih trouglova kao za kiflice. Svaki trougao u užem delu nožem  raseći tri puta- kao primer na slici.
  10. Od šireg dela trougla uviti kiflicu .Uvijene male kiflice obavijati oko male loptice.
  11. Veću jufku takođe rastanjiti oklagijom u veći krug.-postupak je isti kao kod malih kiflica.
  12.  Nožem iseći šest trouglova. svaki trougao u užem delu nožem raseći  uzduž tri puta.
  13. Uvijati  veće kiflice, zatim ih obavijati oko manjih kiflica.

Žumance umutiti sa nekoliko kapi ulja i njime premazati celu pogaču
- Sredinu pogače posuti semenke lana, okolo lana  posuti žuto projeno brašno
-Makom posuti sve krajeve kiflica,  po celoj pogači posuti semenke susama.
Pogaču peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Gotovu pogaču uvit u pamučnoj krpi, ostaviti  je da se malo prohladi...
Toplu pogaču služiti  sa sirom ili kajmakom...

 Prava pogača,  lepo izgleda i opija svojim mirisom i ukusom..
Pogača je po originalom receptu prijateljice sa blogaVukica 5....
Prijatno!

















2 коментара: