Za testo:
- 500g brašna
- 200 ml mleka
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 100ml ulja
još potrebno je:
- 1 žumance
- susam
- mak
- lan
- projeno brašno žuto
PRIPREMA:
U mlakom mleku razmutiti pola kocke kvasca, dodati kašičicu šećera, kašičicu brašna.
Ostaviti kvasac da nadođe .
- U vanglicu za mešenje testa staviti brašno, u brašnu napraviti malo udubljenjet te sipati ulje i so.
- Nadošlim kvascem zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
- Testo pokriti krpom, ostaviti da nadođe oko pola sata / 30/40 minuta.. testo da udvostruči svoju masu.
- Nadošlo testo treba podelit na četiri nejednaka dela - kao što je na slici prikazano...
- Prvo odvojiti jednu malu jufkicu , veličine teniske loptice, rukama je oblikovati i složiti na sredinu tepsije veličine / 28-30 cm. koja je obložena masnim papirom za pečenje..
- Od drugu jufku odvojiti na šest malih loptica, veličine oraha.
- Loptice porđeti oko lopte na sredini pleha.
- Ostatak testa podeliti na veću jufku i manju jufku..
- Manju jufku rastanjiti u krug, iseći nožem na šest jednakih trouglova kao za kiflice. Svaki trougao u užem delu nožem raseći tri puta- kao primer na slici.
- Od šireg dela trougla uviti kiflicu .Uvijene male kiflice obavijati oko male loptice.
- Veću jufku takođe rastanjiti oklagijom u veći krug.-postupak je isti kao kod malih kiflica.
- Nožem iseći šest trouglova. svaki trougao u užem delu nožem raseći uzduž tri puta.
- Uvijati veće kiflice, zatim ih obavijati oko manjih kiflica.
Žumance umutiti sa nekoliko kapi ulja i njime premazati celu pogaču
- Sredinu pogače posuti semenke lana, okolo lana posuti žuto projeno brašno
-Makom posuti sve krajeve kiflica, po celoj pogači posuti semenke susama.
Pogaču peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Gotovu pogaču uvit u pamučnoj krpi, ostaviti je da se malo prohladi...
Toplu pogaču služiti sa sirom ili kajmakom...
Prava pogača, lepo izgleda i opija svojim mirisom i ukusom..
Pogača je po originalom receptu prijateljice sa blogaVukica 5....
Prijatno!
Prelepa 👏 👏 💖
ОдговориИзбришиHvala puno!
Избриши