Potrebno je:
- 500g brašno
- 300 ml vode
- 1 kašike soli
Fil:
- 3 jaja
- 400g tvrdog sira
Za premazivanje kora:
- 150g svinjska mast
Priprema:
- U vanglici za mešenje testa sipajte brašno, u sredini brašna napravite udubljenje, sipajte ulje i so, toplom vodom zamesite glatko testo .
- Testo podelite na osam jufki u veličini pogačice.
- Sve jufke jednu do druge poređajte i pokrijte pamučnom krpom, ostavite na toplom da odmara oko 10 minuta.
- Za to vreme pripremite fil.
- U činiju sjedinite sir i jaja, u tiganju istopite svinjsku mast..
- Radnu površinu posipajte sa puno brašna.
- Zatim uzmite prvu jufku pa je razvijte oklagijom u tanku providnu koru.( puno brašno posipajte po kori dok sučete, da se ne lepe za oklagiju i radnu površinu, a kora biće sve tanja )
- Koru poprskajte rastopljenom svinjskom mašću i pospite fil od sira i jaja.(-možete dodati obareni spanać ako volite zeljanicu).
- Lagano koru urolajte u rolat zatim je savijte u krug kao puž..
- Postupak i način ponovite i sa ostalim jufkama
- Na podmazanom plehu svinjskom mašću, složite krugove banice.
- Banicu poprskajte vrelom mašću, pecite je u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko40 minuta odnosno dok blago ne porumeni.
- Gotovu pitu pokrijte pamučnom krpom, služite je toplu sa kiselim mlekom
Sećam se, davno to beše kad smo išli kod baba Divne na selu i jeli čuvenu Banicu sa sirom
Kako je baba Divna pravila banicu od sukanih kora, ukusniju i lepšu banicu do tada nisam jela....... Uvek kada odemo kod nje, ona odmah zamesi testo, začas sukana banica sa sirom. Zapamtia sam da je njena oklagija bila tanja, zato mislim da su zbog toga i kore bile tanje a banica ukusnija..
Sukanu banicu većinom pravim od kilogram brašna, da je ima više jer svi obožavamo banicu.
Ja nemam takvu oklagiju zato sam se duže mučila oko sukanja kora... Polovunu jufki premazala sa nadevom od sira a druga polovina jufki nadev od spanaća pomešan sa sirom ..
Probajte nije bauk napraviti banicu i sukati kore...kao što su naše bake to znale!
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар