REFORM TORTA
Reform Torta je stara klasična torta - sa tankim koricama od belanca i oraha, i čokolanog fila od žumanaca..Torta je neodoljiva, pravi raj za usta i nepca, svečana je i bogata za svaku priliku
Za koru:
10 BELANACA
10 KAŠIKA ŠEĆERA
250g MLEVENIH ORAHA
FIL OD ŽUMANACA
10 ŽUMANACA
10 KAŠIKA ŠEĆERA
250g MARGARINA
100g ČOKOLADE ZA KUVANJE
GLAZURA:
2KAŠIKE MLEKA
1 KAŠIKA ŠEĆERA
1 JAJE
50g MARGARINA
100g ČOKOLADE ZA KUVANJE
PRIPREMA KORA
5 belanaca umutiti sa 5 kašika šećera u čvrst sneg
Zatim lagano umešati 125g mlevenih oraha.
Kalup četvrtasti od šporeta obložiti masnim papirom.
Sipati i peći u zagrejanoj rerni na 200c oko 12minuta do 13 minuta.
Na isti način pripremiti drugu koru
Fil od žumanaca
10 žumanaca umutiti sa 10 kašika šećera, zatim kuvati na pari.
Primer:
Staviti veći sud sa vodom na vatri i zagrejati do vrenja, staviti odgovarajuću posudu sa umućenim žumancima u šerpi sa vodom, kuvati i mešati drvenom varjačom
Žumanca kada počnu da se zgušnjavaju i ukuvavaju dodati izlomljenu čokoladu.
Tada dalje kuvati i mešati neprekidno dok se fil ne zgusne
Fil skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi
Umutiti penasto margarin, dodati filu od žumanaca, mutiti mikserom sjediniti i izjednačiti kompaktnu masu
Finalni postupak
Korice preseći uzduž na pola da se dobiju 4 jednake korice.
Na tacnu staviti jednu koricu premazati je sa trećinu fila, zatim redjati kora, fil , kora fil i na kraju završiti korom
Tortu prefilovanu ostaviti da odstoji na hladnom najbolje preko noći , kako bi se stegla i sjedinila svoje ukuse.
Čokoladna glazura
U odgovarajuću posudu dodati mleko, šećer ,margarin i čokoladu, sve zajedno otopiti na vatri.
Skloniti sa vatre malo prohladiti pa dodati celo jaje.
Mikserom umutiti i sjediniti čokoladnu masu.
Vruću čokoladnu glazuru sipati na sredinu torte, nožem razvući glazuru na ivice torte kako bi se lakše premazala cela torta čokoladom
Tortu ostaviti na hladnom da se glazura stegne
Po želji ukrasiti šlagom tortu
NAPOMENA!
Reform tortu sam pravila od 10jaja, ako želite veću tortu staviti duple sastojke
Torta inače nije mala, pogodna je za slave i druga veselja.
Korice sam pekla u većem četvrtastom plehu od šporeta iz dva puta na isti način, obe korice podelila uzduž i dobila 4 iste korice
Šlagom sam ukrasila strane ivice torte, umutitla 2 kesice šlaga sa 150ml meka.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар