Претражи овај блог

уторак, 5. март 2019.

GRČKA MLEČNA PITA










Potrebni sastojci:
Za koru:
  •  400 g lisnatog testa-
  • 2. L. mleka
  • 200 g šećera
  • 200g griz
  • 4 jaja
  • 2 žumanceta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kesice vanilin šećer
  • Rendana kora od limuna
  • 50g margarina

Sirup za pitu

  • 400 g  šećera
  • 500ml vode
  • Limun isečen na kolutove
  • 200g margarina
 Pripema:
Predhodno skuvati sirup, ostaviti da se dobro ohladi , pitu preliti dok je vruća ..
U posudu sipati vodu, šećer, limun isećen na kolutove, kuvati na umerenoj vatri, zagrevati  i mešati sve dok se šećer ne istopi..
Kada je sirup provreo povećati temperaturu i  kuvati još 5 minuta .Gotov sirup skloniti sa vatre da se skroz ohladi..

Fil: 
Od 2 litara mleka odvojiti na strani 200ml mleka..
U dubljem sudu staviti da se kuva preostalo mleko ,vanilin šećer, polovina šećera i narendana korica od limuna.
Pripremiti smesu od jaja i  griza
Umutiti mikserom penasto jaja i žumanca sa preostalim šećerom..
U predhodnom 200ml mleka -koje smo odvojili, dodati griz i izmešati
Zatim u umućenu masu od jaja dodati  mešavinu od griza i mleka, zmešati i sjediniti..
U mleku koje je provrelo sipati smesu od jaja i griza, kuvati  uz neprestano mešanje dok se ne dobije fini gusti krem..
Gotov fil skloniti sa vatre da se ohladi..

Pripremiti kalup prečnika 20x25
Kalup premazati otopljenim margarinom.
Oklagijom razvući lisnato testo u dve jednake kore veličine kalupa
-jednu koru za dno tepsije a drugu koru za po vrhu pite
Jednu koru složiti na dno kalupa i premazati otopljenim margarinom
Preko kore sipati svu količinu fila, špatulom ravnomerno poravnati .
Drugom pripremljenom  korom prekriti celu površinu pite, na kraju je premazati celu otopljenim margarinom.
Oštrim nožem zaseći pitu po vrhu kore na jednake kocke-kocke ne seći skroz do kraja .
Pečenje pite
Pitu peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C stepeni oko30 minuta da blago porumeni
-paziti da ne zagori..
Gotovu pitu izvaditi iz rerne, tada  iseći  kocke koje su naznačene.
Hladnim sirupom preliti vruću pitu.
Pitu ostaviti da se potpuno ohladi -najbolje je ostaviti pitu  preko noći da se ohladi i ukusi se lepo sjedine..
Služiti i sladiti  se hladnom pitom...
Prijatno!









































Нема коментара:

Постави коментар