Претражи овај блог

среда, 5. мај 2021.

USKRŠNJA POGAČA


Slike uslikane ya Uskrs 2020god.

Uskršnja pogača predivnog izgleda i ukusa..krasila je našu prazničnu trpezu..U veliku slast smo je pojeli....

POTREBNO JE:

  • 600g brašna
  • 250ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100ml jogurta
  • 100ml ulja

Priprema:

  • U mlako mleko sipati suvi kvasac, malo šećera i kašiku brašna,ostaviti da malo nadođe.
  • U vanglici ispati nadošli kvasac, so, jogurt, ulje, dodati brašno postepeno i zamesiti testo fino, glatko koje se ne lepi za ruku.
  • Zamešeno testo pokriti pamučnom krpom,ostaviti na toplom da nadođe oko30 minuta.
  • Nadošlo testo isipati na radnu površinu, podeliti na 8 jednakih loptica i jednu veću loptu.
  • Svih 8 loptica razmesiti u fine okrugle jufkice, veću loptu testa razvući oklagijom u krug veličine tepsije.
  • Kalup 26 cm obložiti masnim papirom, u kalup složiti prvu koru razvučeno oklagijom, zatim je nožem zasecite na 8 trougla.
  • Na sredini testa svakog trougla staviti formiranu lopticu .
  • Umućenim žumancetom premazati loptice, krajeve trougla povucite i malo razvucite testo naviše, zatim zalepiti kraj testa za premazanu lopticu.
  • Pogaču pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste oko 30 minuta.
  • Pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 15minuta, preostalih 15 minuta pecite pogaču pokrivenu papirom.
  • Na kraju kada je gotova pogača , rernu isključiti i ostaviti pogaču da odstoji još 5 minuta.
  • Gotovu pogaču izvaditi iz pleha, uviti je u pamučnoj krpi.Služiti se toplom pogačom uz meze ili uz bilo koje jelo...



 




Нема коментара:

Постави коментар