Slike uslikane ya Uskrs 2020god.
Uskršnja pogača predivnog izgleda i ukusa..krasila je našu prazničnu trpezu..U veliku slast smo je pojeli....
POTREBNO JE:
- 600g brašna
- 250ml mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 100ml jogurta
- 100ml ulja
Priprema:
- U mlako mleko sipati suvi kvasac, malo šećera i kašiku brašna,ostaviti da malo nadođe.
- U vanglici ispati nadošli kvasac, so, jogurt, ulje, dodati brašno postepeno i zamesiti testo fino, glatko koje se ne lepi za ruku.
- Zamešeno testo pokriti pamučnom krpom,ostaviti na toplom da nadođe oko30 minuta.
- Nadošlo testo isipati na radnu površinu, podeliti na 8 jednakih loptica i jednu veću loptu.
- Svih 8 loptica razmesiti u fine okrugle jufkice, veću loptu testa razvući oklagijom u krug veličine tepsije.
- Kalup 26 cm obložiti masnim papirom, u kalup složiti prvu koru razvučeno oklagijom, zatim je nožem zasecite na 8 trougla.
- Na sredini testa svakog trougla staviti formiranu lopticu .
- Umućenim žumancetom premazati loptice, krajeve trougla povucite i malo razvucite testo naviše, zatim zalepiti kraj testa za premazanu lopticu.
- Pogaču pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste oko 30 minuta.
- Pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 15minuta, preostalih 15 minuta pecite pogaču pokrivenu papirom.
- Na kraju kada je gotova pogača , rernu isključiti i ostaviti pogaču da odstoji još 5 minuta.
- Gotovu pogaču izvaditi iz pleha, uviti je u pamučnoj krpi.Služiti se toplom pogačom uz meze ili uz bilo koje jelo...
Нема коментара:
Постави коментар