Претражи овај блог

понедељак, 13. децембар 2021.

MINJINE BRESKVICE











Breskvice male , sočne,slatke. najlepši starinski kolač ... koji seća na detinjstvo..vrede svakog truda...

Još jedna vrsta sitnih kolača, koje uvek pravim za našu slavu jer su veoma tražene među ostalih kolača na slavskoj trpezi.. 

Male , slatke, breskvice, sipkave..pipkave i oduzimaju puno vremena..ali kada su gotove i kada vidiš kako te mame kao prave breskvice onda ti nije žao što si potrošila puno vremena oko njih... a,kada ih probaš  shvatiš da vrede svaki trud..onda je to,to..užitak su pravi..
Recept za breskvice je originalan radila sam ih po receptu  minjina kuhinjica..tako su breskvice zovu po njenom imenu.. ja sam opisala postupak i još po nešto dodala u opisu  kako da ih lakše napravite i budu vam breskvice sve jednake bez merenja...  



POTREBNO JE:

Za testo:

  • 600-700g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50ml mleka
  • 250g šećera u prahu
  • 100g svinjska mast
  • 1margarin

  • džem od kajsija
  • mrvice
još:
  • ekstrat breskve
  • boje prehrambena crvena i žuta
  • mleko po potrebi za umakanje breskvica
  • kristal šećer

PRIPREMA TESTA:
  • U vanglici sjedinite prosejano brašno i prašak za pecivo.
  • U drugu činiju izmiksajte margarin i svinjsku mast sa šećerom u prahu sa uporedo dodavanje mleka.
  • Umućenu smesu dodajte u vanglici sa brašnom sjedinite i umesite testo.
SAVET:
Kako da breskvice budu iste veličine.
Testo formirate kao veknu hleba, isecite je na 6 jednakih delova, svaki deo testa podelite na pola i napravite jednake male valjke.
Zatim valjke testa isecite na odgovarajuće delove koje želite da vam veličine budu breskvice.
  • Loptice testa složite na pleh obložen pek papirom za pečenje, pecite u zagrejanoj rerni na 180 strepeni oko 15 minuta.

SAVET:
Pazite da se breskvice ne prepeku , trebaju ostati bele  jer su lepše kada se oboje.

  • Gotove breskvice ostavite da se ohlade, zatim pristupite oštrim vrhom noža i izdubite sredinu kolača.
  • Mrvice koje ste prikupili od kolača dodajte džem od kajsija ili šljiva, izmešajte kašikom i sjedinite u finu kompaktnu smesu.
  • Smesom od mrvica i džema punite izdubljene kolače,zatim ih spojite u po dve da dobijete jednu lepu breskvicu, sa strane kolača skinite malo viška fila.

Umakanje breskvica u mleko i prehrmbene boje:

  • Prpremite tri činije i kuhinjski papirni ubrus.
  • U dve činije stavite mleko oko 100ml, u prvoj činiji stavite malo žute prehrambene boje, a u drugoj činiji crvenu porehrambenu boju i ekstrat od breskvi, u trećoj činiji stavite kristal šećer.
SAVET :
Ja obično obojim oko 5-6 breskvica, stav im ih na papirni ubrus da papir upije višak tečnosti da se ocede, zatim ih dobro uvaljam u kristal šećer.

Objašnjenje:
Jednu polovinu breskvice umočite u crvenu boju, drugu polovinu kolača umočite u žutu boju ekstrata od breskve, odložite breskvice  na ubrusni papir da se ocede a zatim ih uvaljajte u šećer.

SAVET:
Breskvice odložite u limenu kutiju ili kartonsku, složite jedan red  kolača, stavite papirni ubrus, preko poređajte breskvice .
Kutiju odložite na nekom, suvom hladnom mestu do posluženja, mogu u zamrzivaču, sveže i ukusne su.
Prijatno!









 

Нема коментара:

Постави коментар