Претражи овај блог
недеља, 27. август 2017.
субота, 26. август 2017.
KROMPIR SALATA SA POVRCEM
KROMPIR SALATA SA POVRCEM
POTREBNO JE:
4-5 KROMPIRA
4 PECENE PAPRIKE-slatke
2 PECENE PAPRICICE-ljute
1 GLAVICA CRNOG LUKA
SOK OD JEDNOG LIMUNA
2 KASIKE JABUKOVOG SIRCETA
2 KASIKE MASLINOVOG ULJA
BILJNI ZACIN PO POTREBI
SO
BIBER
2 GRANCICE PERSUNA
PRIPREMA:
Krompir ceo sa ljuskom dobro oprati, naliti vodom i skuvati ga.
Kada se krompir skuvao, ohladiti , oguliti i iseci ga na kolutove.
Papriku slatku i ljutu oprati i ispeci je sa jedne i sa druge strane.
Pecenu papriku oguliti i iseci je na rezance.
Crni luk oljustiti i iseci na tanke kolutove
U odgovarajucu posudu staviti pecenu papriku slatku i ljutu, crni luk na kolutove
zaciniti biljnim zacinom , posoliti po ukusu i pobiberiti, dodati iscedjen sok
od jednog limuna, persun sitno iseckan, jabukovo sirce i sve preliti maslinovim uljem.
Pripremljenom smesom preliti preko krompira i sve lagano promesati i sjediniti.
Salatu sluziti odmah ili ohladiti, a zatim uzivati u fantasticnom ukusu krompira
sa povrcem
NAPOMENA!
Salata od krompira moze birti lagani obrok za veceru, ili kao prilog uz przenu ribu.
Svejedno odlicna je. Veoma ukusna i prija, za posne dane .
PRIJATNO!
петак, 25. август 2017.
SVEZA PAPRIKA SA MLADIM SIROM
SVEZA PAPRIKA SA MLADIM SIROM
1 kg PAPRIKA BABURA
200g MLADOG SIRA
200g FETA SIR
1/2 CASE KISELE PAVLAKE
3-4 CENA BELOG LUKA
2 GRANCICE PERSUNA
50g KACKAVALJA NAREDANOG
MALO BIBERA
PRIPREMA:
Za meze:
Paprike oprati , skinuti peteljke sa semenom.
Uciniju spojiti mladi sir, fetu, kiselu pavlaku, iseckani beo luk i usitnjeni persun
Viljuskom sve sastojke dobro izgnjeciti i spojiti u kompaktnu masu.
Paprike napuniti pripremljenom smesom i ostaviti u frizideru da se dobro ohlade
i stegnu.
NAPOMENA!
Za predjelo sluziti hladne i secene na kolutove, odozgo narendati malo kackavalja i posuti biberom.
Punjenu papriku servirati kao predjelo ili kao prilog nekom jelu.
Paprika sa sirom moze se odmah jesti uz prepeceni intregralni hleb preliven maslinovim
uljem i belim lukom.Neodoljivo ukusne paprike koje se vrlo lako pripremaju da svi uzivaju.
PRIJATNO!
paprika za zimu:
POTREBNO JE:2kg PAPRIKE -SOMBORKA ILI BABURA
2 kg MLADOG SIRA
SURUTKA-po potrebi
MORSKA SO- po potrebi
PRIPREMA:
Punjena paprika za zimu
Paprike oprati , ocistiti od semena i peteljki. Ostaviti paprike da se ocede od vode
Surutku posoliti i prokuvati, ostaviti da se ohladi.
Sir mladi posoliti, izgnjeciti rukama i napuniti paprike.
Napunjene paprike poredjati u tegle ili nekom plasticnom sudu u vertikalnom polozaju
sa otvorom na gore.
Plasticnom resetkom ili cvrstim predmetom pritisnuti paprike, pa ih preliti
hladnom prokuvanom surutkom.
Tegle i palsticni sud dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom i tamnom mestu .
NAPOMENA!
Pre punjenje, paprike malo posoliti.
Punjenu papriku za zimu povremeno proveriti.Ako nema pri vrhu tecnost, dodati
surutku ako je potrebno.Kada paprika i sir sazru miris paprike i sira odusevice sve vase ukucane
Paprika je sveza, mirisljava i puna sira, puna slasti. Kada se jede sva krcka u ustima .
PRIJATNO!
петак, 18. август 2017.
CUPAVCI SA KOKOSOM
CUPAVCI SA KOKOSOM
POREBNO JE:
2 JAJA
10 KASIKA SECERA
200ml MLEKA
13 KASIKE ULJA
300g OSTROG BRASNA
1 PRASAK ZA PECIVO
COKOLADNI PRELIV
100g COKOLADE ZA KUVANJE
200ml MLEKA
200g SECDERA
50g MARGARINA
150g KOKOSA
PRIPREMA;
Mikserom umutiti jaja i secer, dodati ulje, mleko.Zatim dodati brasno
pomesano sa prakom za pecivo.
Pravougaoni pleh velicine precnika 23x33cm. podmazati i posuti brasn,.
Sipati smesu i peci u zagrejanoj rerni na 200c oko 20 minuta.
Patispanj ohladiti i seci na parcad po zelji.
Cokoladni preliv, sve sastojke spojiti i otopiti.Kolac umakati u cokoladni
preliv sa svih strana, pa ih uvaljati u kokos brasno.
Cupavci sa kokosom uzitak pravi za nepca, a jednostavnost mu je mana a uzivanje veliko!
PRIJATNO!
BELA PILECA CORBICA
BELA PILECA CORBICA
POTRBNO JE:
300g PILECEG BELOG MESA -bez kostiju
1-5 VODE
1 GALVICA CRNOG LUKA
1 SARGAREPA
50 g CELERA
1 KASIKA BRASNA
3 KASIKE ULJA
1 ZUMANCE
3 KASIKE KISELE PAVLAKE
1 KASIKA BILJNOG ZACINA
SO PO UKUSU
BIBERA PO UKUSU
2 KASIKE SOKA OD LIMUNA-SVEZE
3 GRANCICE PERSUN LIST-svezeg
PRIPREMA:
Glavicu crnog luka iseci na sitnije kockice i dinstati na vrelom ulju.
Sargarepu oguliti i iseci na tanke krugove, dodati je u luk i zajedno dinstati dok ne
omeksaju luk i sargarepa.
Pilece belo meso nozem iseckati na sitnije komadice, i spojiti sa dinstanim povrcem.
Sve zajedno jos malo dinstati dok piletina ne pobeli i ne ispusti visak vode.
Zatim posuti punu kasiku brasna, izmesati i naliti toplom vodom.
Corbicu poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi oko 40 minuta.
Na kraju dodati zacine i persunov list.
Kada je corbica provrela sa zacinima, skloniti je sa vatre i dodati zumance i kiselu pavlaku.
Umutiti zumance i kiselu pavlaku, sipati malo corbe, razmutiti i preliti je u corbicu.
Zatim dodati limunov sok izmesati corbicu.
Sluziti se toplom corbicom . Pileca bela corbica je prava vitaminska bomba
koja krepi i oporavlja organizam.
PRIJATNO!
четвртак, 17. август 2017.
BRZI USTIPCI OD TIKVICA
BRZI USTIPCI OD TIKVICA
POTREBNO JE:
2 TIKVICE
2 JAJA
250 g BRASNA
100g TVRDOG SIRA
100g JOGURTA
1 KASICICA SO
2 GRANCICE SVEZEG PERSUNA
1/2 KASICICE BILJNOG ZACINA
MALO BIBERA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
ULJE PO POTREBI
PRIPREMA:
Tikvice, oguliti, izrendati i posoliti.Ostaviti ih da malo odstoje
da bi pustile vodu.
Zatim rukama tikvice dobro ocediti od visak vode .
Dodati ostale sastojke, jaja, rendani sir, jogurt, brasno pomesano sa praskoim za
pecivo, persun sitno iseckan, posoliti , malo pobiberiti.
Sve sastojke dobro izmesati, vaditi kasikom i prziti u tiganju na vrelom ulju sve dok
ustipci ne porumene sa obe strane.
Gotove ustipke vaditi i stavljati na kuhinjskom papirnom ubrusu da se ocedi visak ulja.
Ustipke sluziti vruce sa sirom, kajmakom ili uz kiselo mleko.Jednostavni su za pripremu
a veoma ukusni
среда, 16. август 2017.
POSNA KAPRI TORTA SA MALINOM
POSNA KAPRI TORTA SA MALINOM
POTREBNO JE:
800 gr POSNOG KEKSA
1/5 l SOKA OD NARANDZE
6 PUDINGA OD VANILE
6 KASIKA SECERA
250g MARGARINA
100 SECERA U PRAHU
300g COKOLADE ZA KUVANJE
4 KASIKE ULJA
500 MALINE
250g SECERA
200g POSNI SLAG
PRIPREMA:
Fil od soka i pudinga:
U posudu staviti litar soka od narandze, 6 kasika secera da prokljuca.
Puding 4 kesice od vanile razmutiti u 100ml soka pa dodati u provrelom soku.
Mesati kasikom i kuvati sve dok masa ne postane gusta.Fil ostaviti da se potpuno
ohladi.
Margarin i secer u prahu umutiti mikserom i sjediniti sa hladnim pudingom od vanile.
Masu dobro izmesati i izjednaciti.
Fil od malina:
U sud sa 500g malina dodati 250g secera pa preliti sa 300ml vode, staviti da
se kuva oko 15 minuta.
Zatim maline ispasirati u blenderu ili ih izgnjeciti.U 150ml hladne vode izmesati
2 pudinga od vanile i sjediniti sa pasiranim malinama.
Vratiti na vatru maline i puding, ukuvati masu dok se ne zgusne.
Fil od malina ostaviti da se ohladi.
Cokoladni fil
300 g cokolade za kuvanje otopiti sa 4 kasika ulja.
Finalni deo:
Na tacnu odgovarajucu sloziti keks koji je predhodno bio potopljen u malo
od narandze ( keks poredjati 4 reda po 7 keksa)
Keks premazati otopljenom cokoladom, ostaviti malo u frizideru da se cokolada stegne.
Preko cokolade trecinu fila od narandze, zatim trecinu fila od maline.
Opet red keksa poredjati natopljen u sok i ponoviti filovanje, cokoladom premazati malo
ohladiti, zatim fil od narandze, fil od maline.Tako uraditi i treci put, zavrsiti tortu keksom.
Umutiti posan slag i isfilovati celu tortu, po zelji tortu ukrasiti vocem
NAPOMENA:
Posna Kapri Torta je velika, prava je za post i posnu slavu.
Moze da se sastojci podele i praviti manju tortu.
Tortu praviti danas za sutra, drzati je u frizideru da bi ona odstajala duze kako bi
keks omekasao a filovi se stegli.Hladnu tortu seci na parcad i sluziti se!
Prijatno!
Пријавите се на:
Постови (Atom)