KUMINA ŠTRUDLA
POTREBNO JE:
700g BRAŠNA
250g MLEKA
100ml ULJA
100g ŠEĆERA
1 KAŠIČICA ULJA
1/2 KOCKE SVEŽEG KVASCA
2 JAJA
2 KAŠIKE SVINJSKE MASTI
ZA PREMAZIVANJE KORA
6 KAŠIKA DŽEMA OD ŠLJIVA
200g MLEVENIH ORAHA
3 JABUKE
I JOŠ
1 ŽUMANAC
100 RENDANOG MARGARINA
PRIPREMA:
U toplom mleku razmutiti 100g šećera i pola kocke svežeg kvasca
U vanglici za mešenje testa, penasto umutiti jaja, dodati mleko i
šećer sa kvascem i svinjsku mast
Rukom zamesiti testo
Testo umešeno ostaviti da miruje na toplom oko 30 minuta.
Nadošlo testo isipati na pobrašnjenoj radnoj površini.
Testo razmesiti i podeliti na tri jednaka dela
Svaku lopticu testa razvići oklagijom većeg prečnika.
Zatim koru premazati džemom od šljiva
i narendati po jednu jabuku i posuti mlevene orahe.
Tako ponoviti postupak sa ostale dve lopte od testa.
Testo nafilovano saviti krajeve kore i urolati u rolat.
Postupak ponoviti sa ostalim korama.
Četvrtasti pleh obložiti masnim papirom za pečenje
Uplehu složiti rolate
Rolate premazati umućenim žumancetom i rendanim margarinom
ili sečen na komadiće.
Rernu predhodno zagrejati na 200c i zatim peći štrudlu oko 30 minuta.
Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne, pokriti je krpom i ostaviti da se ohladi
Hladnu štrudlu seči na rolate i posuti je šećerom u prahu.
Napomena!
Džem ili pekmez može bilo koji po svom izboru, ali meni je najlepša
sa pekmezom od šljiva.
Štrudla je izdašna i vrlo ukusna . Meka je i sutradan ako ostane.
Isprobani recept moje kume Živke, Kisela Štrudla, ostala i ostaće u mom
sećanju, koji stalno pravim i svi je obožavamo!
PRIJATNO!