Претражи овај блог

уторак, 31. март 2020.

PRELIVENI BUREK SA MESOM

                                                                               




  
    BUREK SA MESOM KAO IZ PEKARE...
BUREK SA MESOM  NA DOMAČI NAČIN OD GOTOVIH KORA, ODLIČAN JE ZA DORUČAK ILI VEČERU  ...

                                                                                                          
POTREBNO JE :

  PRELIV:


  •  2 JAJA
  •  1 ČAŠA GUSTOG  JOGURTA
  •  100 ml ULJA
  •  1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
  •   200ml GAZIRANE VODE

  

 FIL OD MESA:


  •  2 GLAVICE CRNOG LUKA
  •  300 -400g MLEVENOG MEŠANOG MESA
  •  100ml UL JA 
  •  SO PO UKUSU
  •  BIBER 
  •  BILJNI ZACIN 
  •  500g GOTOVIH KORA ZA PITU
PRIPREMA :


  • FIL OD MESA:
  • CRNI LUKA USITNITE I PROPRZITE NA ULJU( luk bi trebao biti staklaste boje ).
  •  DODAJTE MLEVENO MESO, SVE ZAJEDNO DINSTAJTE OKO 10 MINUTA.
  • KADA SE  MESO SA LUKOM UPRŽILO, DODAJTE I POSOLITE PO SVO UKUSU SO ,  BIBER, I BILJNI ZACIN .



PRELIV.

  • U MANJOJ POSUDI UMUTITE JAJA, DODAJTE JOGURT, ULJE I PRASAK ZA PECIVO, PROMESAJTE I SJEDINITI MASU.
POSTUPAK:
  • KORE PODELITE NA DVA JEDNAKA DELA, (otprlike oko 8 kora, i tih 8 kora podeliti na pola, 4 kore)
  • U TEPSIJU POREDJATE PRVE 4 KORE, DA IM KRAJEVI PRELAZE SA STRANE (kao sto je na slici).
  • DRUGE 4 KORE BLAGO ZGUZVAJTE U OBLIKU LOPTE, SLOŽITE IH JEDNU DO DRUGE U KRUG (kao sto je na slici).
  • ZATIM KORE PRELIJTE SA PRELIVOM, KAŠIKU PO KAŠIKU.
  • POLOVINU FILA OD MESA SA LUKOM POSIPAJTE PREKO KORA .

  • POSTUAK PONOVITE, OPET SLOŽITE PO 4 ZGUŽVNE KORE, PRELIJTE KORE PRELIVOM, A ZATIM PREKO POSPITE FIL OD MLEVENG MESA.
  • NA KRAJU SLOŽITE PREKO POSLEDNJE ČETIRI KORE.
  • ZATIM VRATITE NAZAD ONE KRAJEVE KORE KOJE VISE,   PREKLAPAJTE KRAJEVE  JEDAN PREKO DRUGI KRAJ KORE, TAKO VRTEĆI TEPSIJU U KRUG.
  • NA KRAJ PRE PEČENJA BUREK ODOZGO, PRELIJTE SA PRELIVOM.

  •  RERNU ZAGREJTE NA 200C I PECITE BUREK OKO 35 do 40 MINUTA.



  • PRELIVENI BUREK S MESOM SLUZITE DOK JE VRUC UZ KISELO MLEKO,JOGURT, MILERAM..


OVAJ BUREK SE NIŠTA NE RAZLIKUJE OD ONOG PRAVOG PEKARSKOG, OVO JE BUREK NA DOMAĆI NAČIN JER ZNATE ŠTA STE STAVILI I KAKO STE GA PRIPREMILI.
BUREK SE BRZO I LAKO SPREMA, TAKO DA JE NA NAŠEM STOLU ČESTO, ZA DORUČAK ILI VEČEU ... KADA GOD POŽELIMO BUREK  JA GA SPREMAM NA OVAJ NAČIN....
PRIJATNO!



























петак, 27. март 2020.

PENASTA KREMPITA





















PENASTA KREMPITA😋😋😋


Krempita na domaći način...jednostavna ..brza..laka penasta..osvežavajuća...
Recept je iz moje sveske koji je davno zapisan..koju uvek rado pravim..
Penasta krempita na ovaj način je bezbroj puta napravljena.. uvek smo uživali i sladili se ...
Ovaj recept za krempitu količinski  je izdašan.. ima je puno...u kojoj uživa cela porodica ..
Za krempitu sastojke većinom imate kod kuće..ako nema mleka može sa vodom da se spremi...takođe je lepa, penasta i božanstvena...
Krempitu sam po vrhu  posipala sa mlevenom plazmom ....
Prijatno!

Potrbno je:

Za patišpanj:
  • 6 žumanaca
  • 1 jaje
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
Za krem:
  • 6 belanaca
  • 20kašika šećera
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 1,2 l mleka ili vode
  • plazma za posipanje
Priprema:
  1. Penasto mikserom umutite žumanca, jedno jaje sa šećerom.
  2.  U penastoj smesi od žumanaca dodajte, prosejano brašno sa praškom za pecivo i ulje, izmešajte lagano smesu i sjedinite je da nema grmuljica.
  3. Smesu isipajte ravnomerno u kalupu podmazan uljem veličine prečnika 35x23cm.
  4. Patišpanj pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni, zatim smanjite na 160 i pecite  ok 15 minuta, pazite da korica ne pregori  jer je veoma tanka.
  5. Patišpanj ostavite u isključenoj rerni dok pripremate krem.
Krem- priprema:
  1. Mikserom penasto umutite belanca sa  naprstak soli.
  2.  Postepeno dodajte šećer kašiku po kašiku, penu od belanaca neprestano miksajte mikserom i umutite je u čvrst šam sve dok se šećer ne otopi.
  3. Na vatri stavite posudu sa 1l mleka,ili vode ili( pola mleka pola voda) dodajte šećer i kuvajte dok ne uzavri mleko.
  4. Puding umešajte u 200ml mleka ili vode, sipajte mešavinu u uzavrelo mleko.
  5. Mešajte neprestano varjačom dok se mešavina od pudinga ne skuva i zgusne.
  6. Odmah vreo puding dodajte kašiku po kašiku  u čvrsti šam od belanaca, miksajte mikserom neprestano i sjedinite kompaktnu kremu bez grmuljica.
  7. Sada izvadite patišpanj iz rerne i odmah isipajte ravnomerno preko umućeni krem.
  8. Po vrhu krempite pospite ravnomerno mlevenu plazmu ili šećer u prahu..
  9. Krempitu ostavite na hladnom da se ohladi.
  10. Krempitu secite na jednake kocke i uživajte...
Napomena!
(  krempitu sam  pravila sa mlekom a puding umutila sa vodom) što se iz priloženog vidi da nije uopšte loša već naprotiv krempita lepa i ukusna...Krem se može ceo praviti sa vodom, ako nemate mleka.
Takođe krem može biti sve od  mleka.. krem možete napraviti pola voda pola mleka...Krem kombinujte  prema svom ukusu ili šta imate...Za domaćice je recept jednostavan i savršeno lak...




.




































уторак, 24. март 2020.

MINI HAMBURGERI















Mini hamburgeri.. domaći hamburgeri ...za gurmane.. rođendane, žurke i razna slavlja...
...Hamburgere deca će obožavati...
 Domaći,mini hamburgeri najbolji su sa šunkom, pančetom, kulenom, kačkavaljem ..uz zelenu salatu i kisele krastavce..po želji ih punite i uživajte u njima... ...Prijatno!


Potrebnoje:
  • 200ml mleka
  • 100ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 100g margarina
  • 500g brašna
  • 1 jaje
Za premazivanje:
  • 1 žumance
  • susam
Priprema:
  1. U manjoj posudi smlačite mleko i vodu, dodajte margarin, izmešajte tek toliko da se otopi margarin sa mešavinom od mleka.
  2. U mlakoj mešavini od mleka dodajte 100g brašno, kvasac, šećer i so i jedno jaje.
  3. Postepeno u mešavini dodajte preostalo brašno, umesite meko i glatko testo.Testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom oko 45 minuta da narasta.
  4. Od naraslog testa oblikujte jufkice(loptice) veličine oraha, ređajte na pleh obložen pek papirom za pečenje.
  5. Loptice premažite umućenim žumancetomi i pospite susamom.
  6.  Na toplom ostavite hamburgere da narastu oko30 minuta, pokrijte ih pamučnom krpom.
  7. Hamburgere pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko15 minuta.
  8. Gotove hamburgere ohladite, zatim ih presecite na jednake polutke, punite i filujte po svojoj želji sa raznim dodacima. Domaće mini hamburgere, najlepši suza dečje rođendane i razna slavlja...