Претражи овај блог

понедељак, 5. август 2024.

SOFTANE ĆUFTE







Potrebno za ćufte:

  • 500g mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 1 kriška bajatog hleba
  • 2 čena belog luka
  • so
  • biber
  • ulje


Za sos:


  • 100ml ulja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 500ml pasiranog soka od paradajza
  • 500ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • so po ukusu
  • 2-3 lovorovog lista
  • bibera po ukusu


Prilog

  •  pire krompir


Priprema:


  • U mleveno meso dodajte jaje, sitno naseckani crni  i beli luk,natopljen isceđenu sredinu hleba, so i mleveni biber.
  • Meso i sve sastojke dobro izmešajte sjedinite.Smesu ostavite u frižideru 30minuta..


  • Rukama formirajte male ćufte, zatim ih propržite na zagrejanom ulju sa svih starna.
  • U dubokoj  posudi zagrejte ulje  i propržite brašno da malo porumeni, dodajte mlevenu papriku,kuvani paradajz i vodu.
  • Drvenom varjačom promešajte, dodajte šećer,lovorov list, biber i posolite po ukusu, mešajte svo vreme dok ne provri.
  • Zatim ubacite već ispržene ćuftice, kuvajte na laganoj vatri još 10 minuta.
  • Gotove ćuftice u sosu od paradajza služite uz pire krompir..
Prijatno!















недеља, 30. јун 2024.

KAŠASTI SOK OD KAJSIJA



Najlepše osveženje uz domaći kašasti sok od kajsija..
Sok bez konzervansa..zdrav i veoma ukusan..

POTREBNO JE:
  • 3 kg kajsija
  • 300g šećera
  • 1/5l vode

Priprema:
  1. Flaše oprati i sterilisati.
  2. Kajsije operite i očistite od koštica.
  3. Izblendirajte kajsije uz postepeno dodavanje vode.
  4. Stavite u šerpi sok, šećer i ostatak vode, kuvajte dok proključa,  zatim kuvajte još 10 minuta. 
  5. Gotov sok procedite kroz cediljku ili preko gazu ako želite pulpu od voća kao ja u ovom slučaju, sok sam procedila kroz đevđir koji je imao sitnije rupice i tako dobila kašasti sok sa pulpom.
Savet:
Količinu vode i šećera za gustinu soka korigujte  sami po svojoj želji.
  • Kašasti sok sipajte u čiste flaše i pasterizujte ako želite da sok sačuvate na duže vreme .
  • Ako sok želite odmah konzumirati u tom slučaju držite ga u frižideru do posluženja, kašasti sok  biće odličan napitak i osveženje za ove vrele dane.
  • Ja sam od 3 kilograma kajsija dobila  4l soka











 Vv

четвртак, 11. јануар 2024.

MAMINE SIPKAVE VANILICE













Mamine vanilice, sipaju se i tope se..mnjam..njihov ukus još pamtim...
Sećanja naviru..kako su bile dobre, mamine vanilice!
Vanilice moje mame, bile su dobre zato što ih je pravila jednostavno, svinjska mast, domaća jaja, šećer  i brašna ..mesila ih je sa puno ljubavi i topline za sve nas.Recept je veoma star od kada  znam za sebe,  prenosilo se sa koleno na koleno... Vanilice na ovaj način pripremljene mogu dugo da potraju, da ostanu sveže i sipkave...
 Verujem da svako ima dobar recept za vanilice  .. ali ovaj recept moje mame je meni najdraži, jer seća me na detinjstvo...sipkave i najlepše...ma tope se u ustima..Tako ih ja pripremam za moje najdraže...!
Prijatno!

POTREBNO JE:


  •  300 g svinjske masti
  • 100g kristal šećer
  • 2 žumanca
  • 1 jaje
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 limun izrendana kora
  • 500g brašna


Za premazivanje:

  • 200g šećer u prahu
  • 1 kesica vanilin šećer
  • pekmez od šljiva-po potrebi 
PRIPREMA:


  1. Penasto umutiti svinjsku mast sa šećerom.
  2. Zatim dodati dva žumanceta i jedno celo jaje, rendanu koru od  jednog limuna, opet mikserom neprekidno mutiti  i sjediniti smesu.
  3. Na radnoj površini isipati brašno, napraviti malo udubljenje, sipati svu umućenu  smesu od masti i jaja.
  4. Rukama zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
  5. Testo uviti u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru na 30 minuta.
  6. Oklagijom razvući koru debljine 5mm, modlicom ili rakijskom čašicom vaditi male krugove.
  7. Testo koje ostaje ponovo premesiti rastanjiti oklagojom i ponovo vaditi male krugove vanilice.
  8. Vanilice poređati na plehu od šporeta,  sa malim razmakom-  jer vanilice malo narastu kad se peku.
  9. Peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni 10-15 minuta ,vanilice da ostanu svetlije da ne požute previše.
  10. Pečene vanilice ostaviti malo da se ohlade i stegnu
  11. Vanilice dok su još mlake premazati sa jedne strane džemom od šljiva ili marmeladom po želji, zatim spojiti sa drugom vanilicom i blago pritisnuti da se lepo spoje jedna za drugu.
  12. Vanilice zatim uvaljati u šećer u prahu, složiti u limenoj kutiji ili kutiji od kartona.

Napomena!
Pleh ne podmazivati i ne oblagati masnim papirom.
Nije  potrebno jer su vanilice same po sebi masne i neće se zalepiti za dno pleha.





























недеља, 10. децембар 2023.

BOŽIĆNI MEDENJACI



















Radujte se!  Osmeh na lice stavite - Dolaze nam praznici!
Božićni medenjaci svojim izgledom izmame radost.. a svojim ukusom izmame sreću i zadovoljstvooo...
Medenjaci su pravi pokloni za darivanje i božićne blagdane...za srećne " Novogodišnje  i Božićne praznike" koje nam dolaze....
U duši budite dete...igrajte se sa svojom decom u pripremanju i ukrašavanju medenjaka .
Prijatno!


POTREBNO JE:

  • 75 g meda
  • 40 g  maslaca-margarina
  • 1 jaje
  • 75 g šećer u prahu
  • 300 g  brašna
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta - začin za medenjake
  • 1 kašika kakaa


Kraljevska glazura:

  • Royal icing-
  • 1 belance
  • 200g  šećera u prahu
  • 1 kašičica gustina
  • 1 kašika isceđenog soka od limuna


PRIPREMA:

  1. Na  srednjoj temperaturi otopiti med i maslac, ostaviti sa strane da se ohladi.
  2. Dodati jaje u hladnoj smesi i mikserom dobro umutiti.
  3. Posebno sjediniti sve suve sastojke :brašno, šećer u prahu, vanilin šećer, kakao prah, cimet ili začin za medenjake i sodu bikarbonu.
  4. Sjedinjene suve sastojke spojiti sa hladnom istopljenom smesom, rukom umesiti testo.
  5. Testo uviti u providnu foliji, ostaviti u frižideru 2 sata.
  6. Radnu površinu malo pobrašnati, oklagijom razvući testo debljine na 4mm, modlicom ili kalupom vaditi razne oblike, jelkice, pahulje, zvezde i td.
  7. Medenjake složiti u pleh na papiru za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni od -8 - 10 minuta



Kraljevska glazura
Viljuškom penasto umutiti belanac, dodati ostale sastojke, dobro izmešati i sjediniti kašikom.
Pripremljenu Kraljevsku glazuru ili Royal icing- sipati u kesu za ukrašavanje torti ili običnoj kesici, malo  odseći vrh na kesici.
Medenjake odmah uzkrasiti kraljevskom glazurom,  i ostaviti da se suše na sobnoj temperaturi..
Ako želite kraljevsku glazuru u boji obojite je,
 Glazuru podeliti  u nekoliko činija, dodati boje u gelu za kolače ili u prahu ..
Medenjake ukrasiti po svojoj želji sa svojom porodicom , najbolje to rade dečica jer ovo je za njih najveća radost...