I
Tako nastaje kreativnost i maštovitost kada imaš svoj vrt, svoje voće koje poželiš!
Konačno su došli lepi dani bez kiše.Sunce i veseli cvrkut ptica stvara želje i nove ideje za nove poslastice i novog posta..
Jagoda rodila u bašti, sada je njihovo vreme .Setih se krempite iz moje stare sveske sa receptima,
htela sam da je malo izmenim.
Za pripremu ove voćne kremaste delicije ne treba vam puno vremena, znam samo da se svaki trud na kraju isplati jer uživate u pravom osvežavajućem ukusu. Napravila sam male izmene, u fil umešala kiselu pavlaku i dodala voće fine slatke jagode iz moje bašte..
Da kažem da je kolač veoma izdašan i dekorativnog izgleda, pravi kolač za sve prilike.
PRIJATNO!
POTREBNO JE:
ZA PATIŠPANJ:
PRELIV ZA PATIŠPANJ:
JOŠ:
PRIPREMA:
Odvojite posebno žumanca od belanaca.
Belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg.
ZA PATIŠPANJ:
- 4 jaja
- 4 kašika šećra
- 4 kašika brašna
- 4kašika ulja
- 1 kesica prašak za pecivo
- prstohvat soli
PRELIV ZA PATIŠPANJ:
- 200ml hladnog mleka
- 3 kašike šećera
- 1L mleka
- 3 pudinga od vanile
- 12 kašika šećera
- 180g kisele pavlake
JOŠ:
- 200g šlag kreme
- 200ml gagzirane vode
- 300 g jagoda
PRIPREMA:
Odvojite posebno žumanca od belanaca.
Belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg.
Zatim dodajte postepeno žumanac po žumanac i šećer, mutite mikserom dok se šećer ne otopi.
Umućenoj masi dodajte prosejano brašno pomešano sa kesicom prška za pecivo i ulje.
Pravougaoni kalup veličine 32x40 cm. obložite pek papirom, pa isipajte masu za patišpanj.
Pecite koru u predhono zagrejanoj rerni na 180c oko20 minuta.Čačkalicom proverite
da li je kora pečena.
Patišpanj izvadite iz šporeta i odmah vruć prelijte sa hladnim mlekom koje je pomešano sa šecerom.
Voće, jagode operite, skinute peteljke i iseci na polutke.
(maline, kupine, borovnice stavite cele ne secite)
Polutke jagoda okrenute ka kori poredjate redom na patišpanj.
FIL:
800 ml mleka i šećer stavite da provri, zatim zmešajte 3 pudinga od vanile.
U provrelo mleko isipajte razmućen puding od vanile, neprestano mešajte masu sve dok se ne ukuva i zgusne.
Gotov puding od vanile sklonite sa vatre i odmah umešajte kiselu pavlaku
(Mala čaša kisele pavlake).
Polutke jagoda okrenute ka kori poredjate redom na patišpanj.
FIL:
800 ml mleka i šećer stavite da provri, zatim zmešajte 3 pudinga od vanile.
U provrelo mleko isipajte razmućen puding od vanile, neprestano mešajte masu sve dok se ne ukuva i zgusne.
Gotov puding od vanile sklonite sa vatre i odmah umešajte kiselu pavlaku
(Mala čaša kisele pavlake).
Mikserom ujednačite fil.
Pripremljeni fil ravnomerno raspordite preko jagoda.
Kolač ostavite u frižideru da se ohladi i stegne.
Umutite šlag sa gaziranom vodom.
Pripremljeni fil ravnomerno raspordite preko jagoda.
Kolač ostavite u frižideru da se ohladi i stegne.
Umutite šlag sa gaziranom vodom.
Нема коментара:
Постави коментар