Претражи овај блог

четвртак, 11. јун 2020.

LAGANA KREMPITA SA JAGODAMA

    










Konačno lepi dani bez  kiše.Sunce, veseli cvrkut ptica,   stvara mi  neku želju i ideje
 za poslasticu za novi post..
Jagoda u bašti ,  njihovo vreme je baš  sada.Setih se krempite iz moje stare sveske sa receptima,
 zelela sam da je malo ukrasim. Šetnja po netu i malo mašte nije bilo teško napraviti
poslasticu kao sto je krempita sa jagodom .
 Ne oduzima puno vremena ,a trud se na kraju isplati. Napravih male izmene, stavila sam u krem kiselu pavlaku i jagode.
Kolač je veoma izdašan, dekorativnog izgleda,  za sve prilike.PRIJATNO!



 POTREBNO JE:

ZA PATISPANJ:


  • 4 JAJA
  • 4 KAŠIKA ŠECERA
  • 4 KAŠIKA BRAŠNA
  •  4 KAŠIKA ULJA
  • 1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
  •  PRSTOHVAT SOLI


PRELIV ZA PATISPANJ:

  • 200ml HLADNOG MLEKA
  • 3 KAŠIKE ŠECERA
FIL:

  • 1L MLEKA
  • 3 PUDINGA OD VANILE
  • 12 KAŠIKA ŠECERA
  • 400ml KISELE PAVLAKE

JOS:

  • 200g ŠLAG KREME
  • 200ml GAZIRANE VODE
  • 300 g JAGODA


PRIPREMA:

Odvojiti posebno žumanca od belanaca.
Belanca umutiti sa prstohvatom soli u čvrst sneg.
Zatim dodati postepeno žumance po žumance i šećera, mutiti mikserom sve dok se šećer ne otopi ,
i masa ne  izjednči.

Umućenoj masi dodati, 4 kašike prosejanog brašna, 1 kesicu pršska za pecivo i 4 kašika ulja.
Pravougaoni kalup veličine 32x40 cm. obložiti pek papirom i sipati masu za patišpanj.

Peći koru u predhono zagrejanoj rerni na 180c oko20 minuta.Čačkalicom proveriti
da li je kora pečena.

Patišpanj izvaditi iz šporeta i odmah vruć preliti  sa 200ml. hladnog mleka pomešan sa šecerom.
Jagode oprati, skinuti peteljke i iseci na polutke.
 Jagode polutke poredjati redom na patišpanju.

FIL:

Mleko prokuvati, zatim odvojiti malo mleka i izmešati mešavinu 3 pudinga od vanile sa
 12 kašike šećera.

 Umešati mešavinu u provrelo mleko, pri tom mesati masu bez prestanka sve dok se
 puding od vanile ne ukuva i zgusne.

Ukuvan puding od vanile skloniti sa vatre i odmah umešati 400ml. kisele pavlake
(najveca casa kisele pavlake).Mikserom ujednačiti kremastu masu.

Pripremljenim kremom od vanile i pavlake ravnomerno preliti preko jagoda.

Kolac krempitu ostaviti u frizideru da se ohladi i fil stegne.

Umutiti  200g šlaga sa 200ml gazirane vode.
Krempitu pom vrhu ukrasiti umućenim slagom i nekom jagodom

U fil za  krempitu se može dodati bilo koje drugo bobičasto voće.
Krempita se moze napraviti
 bez dodatka voća.
PRIJATNO!























Нема коментара:

Постави коментар