Претражи овај блог

субота, 10. јул 2021.

DŽEM OD KAJSIJA







Domaći džem od kajsija ..najlepši i najukusniji...

Ništa lakše nego skuvati domaći džem od kajsija..bez konzervansa i adetiva..prirodno kao što su nekada kuvale naše mame i bake..
Potrebno je samo imati voće kao što su kajsije,šećer.. i imaćete divan džem sa lepom bojom na prirodan način...
Napomena:
Džem od kajsija uvek pravite u manjoj količini,plodovi kajsija da su zreli i neoštećeni.. tako će džem biti ukusan i zadržati lepu, svetlu boju...
Ako su kajsije slatke stavite oko500g šećera na 1kg voća, a ako je kajsija kisekastija stavite po600g na jedan kilogram kajsija.
Meni su ove godine kajsije bile slatke, džem kuvam na ovaj način i uvek zadrži lepu boju i ukus..fantastičan..
POTREBNO JE:
  • 3 kg kajsija -očišćenih
  • 1,5 kg šećera


PRIPREMA:
  • Kajsije operite, izvadite koštice i stavite u šerpi.
  • Pospite šećerom pa preko slojem kajsija, na kraju odozgo završite šećerom.
  • Šerpu sa kajsijama ostavite preko noći da odstoji kako bi kajsije pustile svoj sok.
  • Sutradan rukama dobro izgnječite kajsije i izmešajte, zatim kuvajte na najačoj temperaturi  uz povremeno mešanje varjačom sačekajte da džem provri, kada provri smanjite jačinu temperature i kuvajte 45 minuta sve dok se masa od kjasija ne smanji na pola šerpe. onda smanjite vatru na ringli.
Oprez:
Prilikom kuvanja džema od kajsija hoće da prska vrela masa iz šerpe, tada ne prekidati temperaturu nego nastaviti sa kuvanjem uz pažljivo mešanje.
  • Proveriti jednostavno da li je džem gotov.
  •  Na tacnu sipajte malom kašičicom džema i sačekajte da se skroz ohladi a zatim pređite prstom kroz džem ako ostavi trag  čist je ,  masa se ne vraća džem  je gotov, ako ne nastavite sa kuvanjem.
Napomena  .
Pre sipanja džema tegle zagrejate u rerni na 100 stepeni.

  • Gotov džem sklonite sa vatre, sipajte u zagrejane sterilisane tegle ,zatim zatvorite hermetički poklopcem.
  • Tegle napunjene džemom stavite u kutiji jedne do druge i pokrijene ćebetom, ostavite da se skroz ne ohlade.
  • Sutradan džem ostavite da stoje na hladnom mestu ili  na polici špajza da dočeka zimu.
  •  Odličan je džem za kolače, štrudle, rolate i razne slatke đakonije.
Prijatno!









 

Нема коментара:

Постави коментар