Претражи овај блог

петак, 4. новембар 2022.

DOMAĆE MEKE KIFLICE












Savršene domaće kiflice 🥐 meke kao duša, mogu biti slane ili slatke ..prazne, sa sirom, sa šunkom, ili džemom..ko kako voli i po želji..
Uvek ih pravim u duploj meri, ispečem, kada se ohlade onako budu tople stavim u kesice ili kutije pa i zamrzivaču..
Kada gog poželim izvadimo ih iz hladnjaka za 20 minuta se odlede i budu sveže za dečicu ili za nenajavljene goste..


POTREBNI SASTOJCI:

1kg mekog brašna T-400
1kesica praška za pecivo 
200ml ulje
1čaša jogurta 
1jaje
500ml mleka 
1 kašika soli
1 kašika šećera 
1/2 kocke svežeg kvasca 

ZA PREMAZIVANJE KIFLICA:
1 žumance
2kašika ulja
Margarin 
Susam

PRIPREMA:

U 200ml. mlakog mleka razmutite sveži kvasac sa kašikom šećera, 2kašike brašna i ostavite 10minuta da se aktivira i nadođe.

 

U vanglici sipajte oko 900g brašna, dodajte prašak za pecivo, pa dobro izmešajte brašno a zatim u sredini napravite udubljenje pa dodajte so,ulje, jaje, (jogurt koji je bio na sobnoj temperaturi) sipajte preostalo toplo mleko i zamesite testo sa nadošlim kvascem.
Testo bi trebalo biti meko koje se ne lepi za ruke.
Umešeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da narasta i udvostruči svoj volumen 30-40minuta.



Nadošlo testo i sipajte na radnu površinu (nije potrebno pobrašnjivanje ) prenesite testo i podelite na 5 jednakih delova.
Svaki deo testa rukama oblikujte u jufku, lopticu, zatim je rastanjite oklagijom i podelite na 8 ili 16 jednakih delova, ako želite na manje komade potom uvijte kiflice.

Kiflice složite na pleh koji je obložen pek papirom.
Pokrijte kiflice da narastu i pred pečenje ih premažite razmućenim žumancetom sa uljem, potom preko pospite susam i parčićima seckanog margarina.

Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Kiflice pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta da blago porumene.

Savršene domaće kiflice ..mogu biti prazne, slane ili  slatke, punjene sirom, šunkom, džemom..

Kiflice su meke i mirisljave, tope se u ustima.Kiflice prazne po zelji zasladiti ili jesti sa nekim slanim namazom.Sve jedno kiflice su ove jako ukusne i bozanstvene. odu zacas.
PRIJATNO!

























Нема коментара:

Постави коментар