Uvek ih pravim u duploj meri, ispečem, kada se ohlade onako budu tople stavim u kesice ili kutije pa i zamrzivaču..
Kada gog poželim izvadimo ih iz hladnjaka za 20 minuta se odlede i budu sveže za dečicu ili za nenajavljene goste..
POTREBNI SASTOJCI:
1kg mekog brašna T-400
1kesica praška za pecivo
200ml ulje
200ml ulje
1čaša jogurta
1jaje
1jaje
500ml mleka
1 kašika soli
1 kašika šećera
1/2 kocke svežeg kvasca
ZA PREMAZIVANJE KIFLICA:
1 žumance
2kašika ulja
Margarin
Susam
PRIPREMA:
U 200ml. mlakog mleka razmutite sveži kvasac sa kašikom šećera, 2kašike brašna i ostavite 10minuta da se aktivira i nadođe.
1 kašika soli
1 kašika šećera
1/2 kocke svežeg kvasca
ZA PREMAZIVANJE KIFLICA:
1 žumance
2kašika ulja
Margarin
Susam
PRIPREMA:
U 200ml. mlakog mleka razmutite sveži kvasac sa kašikom šećera, 2kašike brašna i ostavite 10minuta da se aktivira i nadođe.
U vanglici sipajte oko 900g brašna, dodajte prašak za pecivo, pa dobro izmešajte brašno a zatim u sredini napravite udubljenje pa dodajte so,ulje, jaje, (jogurt koji je bio na sobnoj temperaturi) sipajte preostalo toplo mleko i zamesite testo sa nadošlim kvascem.
Testo bi trebalo biti meko koje se ne lepi za ruke.
Umešeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da narasta i udvostruči svoj volumen 30-40minuta.
Nadošlo testo i sipajte na radnu površinu (nije potrebno pobrašnjivanje ) prenesite testo i podelite na 5 jednakih delova.
Svaki deo testa rukama oblikujte u jufku, lopticu, zatim je rastanjite oklagijom i podelite na 8 ili 16 jednakih delova, ako želite na manje komade potom uvijte kiflice.
Kiflice složite na pleh koji je obložen pek papirom.
Pokrijte kiflice da narastu i pred pečenje ih premažite razmućenim žumancetom sa uljem, potom preko pospite susam i parčićima seckanog margarina.
Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Kiflice pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta da blago porumene.
Savršene domaće kiflice ..mogu biti prazne, slane ili slatke, punjene sirom, šunkom, džemom..
Нема коментара:
Постави коментар