AROMATIČNA PITA ZA GIROS
POTREBNO JE:
400g brašna
1/2 kesica suvog kvasca
100ml mleka
100m vode
1kašičica šećera
1 kašičica soi
1 kašika suvog začina majčine dušice-ako ne volite ne mora
2 kašike maslinovog ulja
PRIPREMA :
U maloj posudi aktivirati kvasac, sipati toplo mleko, vodu i šećer.Promešati kvasac i ostaviti na toplom da nadodje
U vanglicu za mešenje testa sipati brašno, suvi začin majčine dušice, kašičicu soli i maslinovo ulje
Nadošlim kvascem zamesiti testo, ako je testo lepljivo dodati brašno po potrebi . Mesiti testo sve dok nije lepljivo i ne lepi se za ruku.
Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasta oko 30minuta
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenoj radnoj površini , razmesiti testo i podeliti ga na 10 jednakih loptica
Svaku lopticu premazati ujem i ostaviti da odstoji i narasta još10 minita
Tiganj staviti da se dobro zagrejati na vatri
Svaku lopticu oklagijom razvući veličine tanjira, staviti je u vruć tiganj i peći je sa oko 3 minita sa jedne strane pa okrenuti drugu staranu
Postupak ponoviti sa ostalim lopticama od testa.
Koru pite kako se ispeče odmah stavljati u plastičnoj kesici i uviti je da bi bila topla i mekana.
SLIKA -- AROMATIČNA PITA ZA GIROS--kora je tanja, mirišljava i puno ukusna
MEKANA PITA ZA GIROS
POTREBNO JE:
400g brašna
250ml mlakog mleka
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1/2 kesic epraška za pecivo
3 kašike ulja
PRIPREMA:
U maloj činiji u toplom mleku aktivirati kvasac i šećer.
U posudi za testo sipati aktivirani kvasac, dodati prosejano brašno izmešano sa praškom za pecivo i kašičicom soli.
Rukom zamesiti testo, ako se pri mešenju testo lepi za ruku dodati malo brašna i umesiti testo koje se ne lepi za ruku
Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste i udvostruči masu.
Naraslo testo preručiti na radnoj površini , premesiti i podeliti na 10 jednakih loptica
Svaku formiranu lopticu premazati uljem i ostaviti jo10 minuta da odstoji da malo narastu.
Na radnoj površini oklagijom razvući lopticu od testa veličine plitkog tanjira
Tiganj zagrejati bez ulja pa peći razvučeno testo , oko 3 minuta je dovoljno peći sa jedne starne okrenuti sa druge strane.
Pečene pita giros odmah pokriti ili uviti u plastičnoj kesi kako bi što duže ostale mekanei elastične.
SLIKA--OVAKO IZGLEDA MEKANA PITA ZA GIROS--kora je malo deblja , mekana i ukusna
Нема коментара:
Постави коментар