Potrebno je:
Za patišpanj :
- 5 jaja
- 5 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
- 100ml mleka
- 5 kašika šećer
- 1 kesica vanilin šećer
- 700ml mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 8 kašike šećera
- 3 kašike gustina
- 250g omekšali margarin
- Beli fil:
- 200g šlag krem
- 200ml gazirane vode
- 200 ml slatke pavlake
- 100g nesguik
- 400g jagoda
- 200 g šlag krem
- 100ml mleka
- 50g pečenog lešnika
- Čokoladne mrvice
- Toping od jagoda
- Penasto umutiti belanca sa šećerom, zatim dodati žumance po žumance..
- Prosejati brašno i kakao te dodati umućenoj masi od jaja, masu lagano izmešati.
- U kalup28cm obložen masnim papirom isipati masu
- Patišpanj peci na 180c oko20 minuta
- Gotov patišpanj izvaditi iz rerne, skinuti papir sa kore ostaviti da se prohladi
- Hladan patišpanj preseći na dve jednake kore
Preliv od mleka:
Mleko i šećer staviti na vatri da provri , ostaviti sa strane.
Fil od vanile:
Beli fil:
Fil podeliti na dva dela
Finalni postupak:
Napomena:
Umesto jagoda može bilo koje drugo sezonsko voće..višnje, maline, breskve...
Fil od vanile:
- U malo mleka razmutiti mešavinu pudinga od vanile i gustina
- Preostalo mleko staviti na vatri da provri.
- Mešavinu od pudinga sipati u provrelo mleko, neprestano mešati masu dok se se ne zgusne.
- Fil od vanile ostaviti da se ohladi u hladan fil umešati i sjediniti omekšali margarin.
Beli fil:
- Posebno umutiti šlag a posebno slatku pavlaku.
- U jednoj činiji spojiti šlag i slatku pavlaku, zatim sve zajedno spojiti sa pudingom od vanile .
- Mikserom dobro izmiksati i sjediniti fil.
Fil podeliti na dva dela
- U prvi deo fila dodati100g neskvika praha, dobro izmiksati mikserom
- Drugi deo fila dodati iseckane jagode, zatim lagano izmešati fil
Finalni postupak:
- U kalup složiti koru , zatim je malo poprskati prelivom od mleka i šećera .
- Koru ravnomerno premazati filom od jagoda,
- - preko fila od jagoda čokoladni fil
- -zatim staviti preko drugu koru ..koju takođe poprskati malo po vrhu sa prelivom od mleka
- Tortu ostaviti na hladnom u frižideru da se ohladi i stegne oko 4h
- Zatim umućenim šlagom celu tortu ukrasiti.
- Strane oboda torte posipati sa iseckanim lešinikom
- Tortu po vrhu malo poprskati topingom od jagoda a zatim je ukrasiti čokoladnim mrvicama.
- Ukrašenu tortu držati na hladnom ili u fržideru do posluženje..kako bi se se torta lepše sekla na parčad
- Prijatno..
Napomena:
Umesto jagoda može bilo koje drugo sezonsko voće..višnje, maline, breskve...
Нема коментара:
Постави коментар