Претражи овај блог

петак, 31. август 2018.

DOMAĆE SLATKO OD NELJUŠTENIH ŠLJIVA

DOMAĆE SLATKO OD NELJUŠTENIH  ŠLJIVA








Domaće slatko od neljuštenih šljiva je veoma jednostavno - slatko i aromatično!

1kg tvrdih šljiva -  bez koštica i neljuštenih
1kg Šećera
200 ml Vode
1kesica limontusa


Za potapanje šljiva
3kašike ugašenog kreča
3l Vode

2 kašike sodebikarbone
2 l vode

1 šipka vanile ili 1 kesica vanilin šećer
Po želji  listovi rozetle

Priprema ugašenog kreča za slatka

 Prvo pogasite kreč da dobijete  krečnu vodu. 
U dublji sud stavite grumen kreča i prelijte ga sa po malo vode, uz neprestano mešanje kašikom.
Kada se utroši kreč i oko 2 litra vode, mešajte još malo da  dobijete što gustu tečnost kreča. 
Dobijenu tečnost procedite kroz gustu cediljku ili gazu.

 U proceđenu tečnost  nalijte još oko 2-3l vode, dobro promešajte i ostavite tako 1-2 sata da se kreč staloži, a voda iznad postane bistra. 

Pažljivo kašikom skinute pokoricu koja se stvorila.
Zatim sipajte bistru tečnost u šerpicu koja je krečna voda.

Priprema slatka od neljuštenih šljiva
Šljive za slatko trebaju biti tvrde ili blago zrele-rukom ubrane!


Šljive oprati, nožem ih presecite na pola i zvadite im koštice i ne ljuštite ih.

U posudu dodajte 3 kašike ugašenog kreča i pomešajte  sa 2 do3 litara vode.
Neljuštene polutke šljive stavite i potopite u krečnu vodu, držati ih oko 60 minuta.

Zatim u 2 litara vode stavite 2 kašike sode bikarbone, polutke šljive izvadite iz krečne vode pa ih ubacite u vodu sa sodom bikarbonom, držati ih 10 minuta.

Šljive pre nego što ih stavite u ušpinovani šećer, prvo ih stavite u djevdjir da se ocede od vode.
Za to vreme ušpinujte šećer za slatko.

Na jačoj vatri stavite veću šerpu od 4kg ili 6kg, stavite 1 kg šećera  prelijte sa 200mlvode( ili neka bude vam mera jedna čaša za piće), da se ušpinuje šećer i dobijete sirup.

(Bolje veći prečnik šerpe  za slatko jer su šljive jednako rasprostrete po dnu, lakše se slatko skuva.)

U sirup dodajte šljive, smanjite vatru i kuvajte slatko bez mešanja.
 Šerpu često lagano protresajte da bi se šljive promešale u sirupu dok se kuvaju.

Slatko kuvajte oko 30 minuta , kada je sirup dovoljno gust i pada u teškim kapima slatko je gotovo.
Šerpu sa slatkom sklonite sa vatre, kašikom po površini skupite penu
.
Mokrom krpom pokrijte slatko, ostavite  preko noći 24h .

 Sutradan sipajte slatko u čiste sterilisane tegle, zatvorite ih hermetičkim poklopcem ili ih povežite celofanom i gumicom.
Slatko čuvati na hladnom do posluženja.










 

 













Нема коментара:

Постави коментар