DOMAĆE SLATKO OD NELJUŠTENIH ŠLJIVA
1kg tvrdih šljiva - bez koštica i neljuštenih
1kg Šećera
200 ml Vode
1kesica limontusa
Za potapanje šljiva
3kašike ugašenog kreča
3l Vode
2 kašike sodebikarbone
2 l vode
1 šipka vanile ili 1 kesica vanilin šećer
Po želji listovi rozetle
Priprema ugašenog kreča za slatka
Prvo pogasite kreč da dobijete krečnu vodu.
U dublji sud stavite grumen kreča i prelijte ga sa po malo vode, uz neprestano mešanje kašikom.
Kada se utroši kreč i oko 2 litra vode, mešajte još malo da dobijete što gustu tečnost kreča.
Dobijenu tečnost procedite kroz gustu cediljku ili gazu.
U proceđenu tečnost nalijte još oko 2-3l vode, dobro promešajte i ostavite tako 1-2 sata da se kreč staloži, a voda iznad postane bistra.
Pažljivo kašikom skinute pokoricu koja se stvorila.
Zatim sipajte bistru tečnost u šerpicu koja je krečna voda.
Priprema slatka od neljuštenih šljiva
Šljive za slatko trebaju biti tvrde ili blago zrele-rukom ubrane!
Šljive oprati, nožem ih presecite na pola i zvadite im koštice i ne ljuštite ih.
U posudu dodajte 3 kašike ugašenog kreča i pomešajte sa 2 do3 litara vode.
Neljuštene polutke šljive stavite i potopite u krečnu vodu, držati ih oko 60 minuta.
Zatim u 2 litara vode stavite 2 kašike sode bikarbone, polutke šljive izvadite iz krečne vode pa ih ubacite u vodu sa sodom bikarbonom, držati ih 10 minuta.
Šljive pre nego što ih stavite u ušpinovani šećer, prvo ih stavite u djevdjir da se ocede od vode.
Za to vreme ušpinujte šećer za slatko.
Na jačoj vatri stavite veću šerpu od 4kg ili 6kg, stavite 1 kg šećera prelijte sa 200mlvode( ili neka bude vam mera jedna čaša za piće), da se ušpinuje šećer i dobijete sirup.
(Bolje veći prečnik šerpe za slatko jer su šljive jednako rasprostrete po dnu, lakše se slatko skuva.)
U sirup dodajte šljive, smanjite vatru i kuvajte slatko bez mešanja.
Šerpu često lagano protresajte da bi se šljive promešale u sirupu dok se kuvaju.
Slatko kuvajte oko 30 minuta , kada je sirup dovoljno gust i pada u teškim kapima slatko je gotovo.
Šerpu sa slatkom sklonite sa vatre, kašikom po površini skupite penu
.
Mokrom krpom pokrijte slatko, ostavite preko noći 24h .
Sutradan sipajte slatko u čiste sterilisane tegle, zatvorite ih hermetičkim poklopcem ili ih povežite celofanom i gumicom.
Slatko čuvati na hladnom do posluženja.
Нема коментара:
Постави коментар