Претражи овај блог

четвртак, 27. септембар 2018.

DOMAĆI HLEB BEZ KVASCA SA SEMENKAMA













POTREBNI SASTOJCI:

200 g raženog brašna
200g speltinog brašna
150g heljdinog brašna
1 kašičica himelajska  so
1 kašičica sode bikarbone
100ml maslinovog ulja

1 kašika tikve golice
1 kašika suncokreta
1 kašika lana
1 kašika susama
1 kesica praška za pecivo
400 - 500ml vode
50g raženih pahuljica



PRIPREMA HLEBA
U vanglici za mešenje testa dodajte izmerene suve sasstojke, varjačom pomešajte , zatim dodajte maslinovo ulje.

Vodom zamesite testo, polako jednom rukom dodajete vodu a drugom rukom mesite testo.Sami će te videti i osetiti pod rukom da li je potrebna sva ta količina vode.

Testo kada se zamesi je lepljivo pa zato ne treba da preterivat sa vodom.
Testo pri mešenju ako se lepi dodati sloodno još brašna raženog ili bilo kog drugog brašna.

Zamšeno testo  izručite na radnu površinu posutu  brašnom,  umesite veću  jufku.
Jufku uvaljjte u ražene pahuljice, lagano je rukom pritiskajte i oblikujte testo.
Na masnom papiru za pečenje stavite zamešeni hleb, zatim  preko njega pospite  još brašna da prekrije testo.

Metalnu šerpu sa metalnim poklopcem zagrejte u rerni na 200ctepeni. Posle izvesnog vremena izvadite zagrejanu šerpu , stavite zamešeni hleb sa papirom u zagrejanoj šerpi.

Hleb pecite na 200stepeni oko60 minuta.
Na kraju pečenja sklonite poklopac sa šerpe i pecite hleb još 5minuta .

Pečeni hleb izvadite iz šporeta sa šerpom pokrite krpom i ostavite da se tako ohladi. Kasnije hleba uvijte u pamučnu krpu i ostavite u najlon kesi, dugo će tako  biti svež i jako ukusan .
Prijatno!





SAVET!
Vodu dodajte prema potrebi i zavisnosti od vrste brašna . Ja sam dodala oko 400ml vode,  jer se testo lepo zamesilo i nije se puno lepilo  za ruku . 









Нема коментара:

Постави коментар