Nadlivena pita od jabuka..ukus pite je nepisiv..još je zgotivljena od organskih jabuka
Pitu pravila sam po starom receptu kao što je nekada pravila moja mama i baba..ide ovim redosledom,oljuštene" organske " jabuke se odmah rendaju na kori, kao i šećer i ostalo..Pri kraju pečenja pita se preliva vrelim prelivom od prokuvane vode sa šećerom, opet se vrati u rernu i pečese još malo ..Tada pita dobiva pseban ukus i odličan šmek..
Potrebni sastojci:
- 500g gotovih kora
- 1,5kg jabuka
- 5 kašika šećera
- cimet
- griz
- ulje
Preliv za pitu:
- 200g šećera
- 200ml vode
Za posipanje
- šećer u prahu
- cimet
Priprema pite:
- Jabuke oljuštite i očistite od semenki.
- Odvojite po tri kore.
- Na radnu površinu stavite kore jednu na drugu, svaku koru premažite sa malo ulja i poprskajte je sa malo šećera.
- Na trećoj kori uz duž kore narendajte po dve jabuke, preko jabuka pospite 5 kašika šećera, kašiku griza i malo cimeta.
- Kore sa bočne strane uvijte a zatim zarolajte u rolat.Na isti način uradite sa ostalim korama.
- Uvijene rolate složite u podmazan pleh.
- Pitu pecite u zagrejanoj rerni na na 200stepeni oko 10 minuta, a zatim je prelijte sa vrućim prelivom od šećera i vode.
- Pitu vratite nazad i pecite je na 180stepeni još15 minuta dok blago ne porumeni.
- Gotovu pitu ohladite, secite na parčad, pospite šećerom u prahu i cimetom
Нема коментара:
Постави коментар