Претражи овај блог

четвртак, 28. јануар 2021.

NADLIVENA PITA OD JABUKA




Nadlivena pita od jabuka..ukus pite je nepisiv..još je zgotivljena od organskih jabuka
Pitu pravila sam po starom receptu  kao što je nekada pravila moja mama i baba..ide ovim redosledom,oljuštene" organske " jabuke se odmah rendaju na kori, kao i šećer i ostalo..Pri kraju pečenja pita se preliva vrelim  prelivom od prokuvane vode sa šećerom, opet se vrati u rernu i pečese još malo ..Tada pita dobiva pseban ukus i odličan šmek..           

Potrebni sastojci:

  • 500g gotovih kora
  • 1,5kg jabuka
  • 5 kašika šećera
  • cimet
  • griz
  • ulje


Preliv za pitu:

  • 200g šećera
  • 200ml vode

Za posipanje

  • šećer u prahu
  • cimet


Priprema pite:


  1. Jabuke oljuštite i očistite od semenki.
  2. Odvojite po tri kore.
  3. Na radnu površinu stavite kore jednu na drugu, svaku koru premažite sa malo ulja i poprskajte je sa malo šećera.
  4. Na trećoj kori uz duž kore narendajte po dve jabuke, preko jabuka pospite 5 kašika šećera, kašiku griza i malo cimeta.
  5. Kore sa bočne strane uvijte a zatim zarolajte u rolat.Na isti način uradite sa ostalim korama.
  6. Uvijene rolate složite u podmazan pleh.
  7. Pitu pecite u zagrejanoj rerni na na 200stepeni oko 10 minuta, a zatim je prelijte sa vrućim prelivom od šećera i vode.
  8. Pitu vratite nazad i pecite je na 180stepeni još15 minuta dok blago ne porumeni.
  9. Gotovu pitu ohladite, secite na parčad, pospite šećerom u prahu i cimetom










Нема коментара:

Постави коментар