Pogača izgubljeni trag..
Još jedan lep primerak veoma dobre i ukusne pogače...pogodna za trpeze porodična okupljanja i razna slavlja..
Pogača meka kao duša..tako je ukusna da prosto nemožeš ostati ravnodušan i kada je dijeta u pitanju...
Volim testo i volim da pravim sve što je od testa,." to mi ide od ruke što kaže naš narod".kao što su na primer pogače..tako mirišu kada se ispeku i veoma su ukusne..nemožeš odoleti gurmanskom ukusu......
Ova pogača je lepog izgleda dekorativna, može se poneti nekim dragim ljudima kada se ide u goste, krštenja, rođendane, i razna slavlja.. biće oduševljeni..
Prijatno!
Potrebni sastojci:
- 600g 650 g brašna T400
- 150ml mleko
- 100ml vode
- 1kašičica šećera
- 1 kašika so
- 1 belanac
- 100g svinjske masti ili maslac
- 2kašike ulja
- 1 žumanac za premazivanje
potrebno je još...
- lan
Priprema:
- U toplo mleko rastopiti kvasac sa kašičicom šećra, 2 kašike brašna, promešati i ostaviti oko10 minuta da nadođe.
- U vanglici sipati brašno, u sredini brašna napraviti malo udubljenje, sipati so, belanac, svinjska mast, ulje, nadošlim kvascem i vodom zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruku.
- Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da narsta oko30 minuta.
- Naraslo testo isipati na pobrašnjenoj površini, podeliti na 12 jednakih jufkica.
- Pripremljene jufkice pokriti i ostaviti oko10 minuta da malo nadođu.
- Svaku jufkicu oklagijom rastanjiti uzduž ovalnog oblika, skačem zaseći na 10 rezova na širem delu testa, testo zatim uviti kao kiflicu.
- Prvu kiflicu uviti u krug, složiti na sredinu tepsije koja je obložena pek papirom za pečenje.
- Ostale jufkice raditi istim postupkom kao sa prvom kiflicom,.
- Kiflice malo saviti, složiti jednu za drugom neravnomernim položajem.
- Pogaču pokriti krpom, ostaviti da narasta oko30 minuta, zatim je premazati umućenim žumancetom, na sredinu krug posuti lanom.
- Pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni, da blago porumeni,smanjiti rernu na 180 stepeni i peći dok ne poprimi zlatno žutu boju.
Нема коментара:
Постави коментар