Crno-bele posne urmašice..sočne..meke tope se u ustima..
Jednostavn, traicionalni kolač koji se rado jede i sladi za vreme posta..
Potrebno je:
- 2čaše ulja- (čaša od jogurta)
- 1 čaša voda
- 2 čaše šećera
- 700gr.do 800gr. mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakaa
- 100gr. mlevenih oraha
Za sirup:
- 500gr. šećera
- 2 kesica vanilin šećer
- 500ml vode
- 3 kriški limuna
Priprema:
Sirup:
- U šerpi sipajte šećer, vodu, vanilin šećer i kriške limuna, stavitena vatri da provri.Kuvajte sirup 10 do 15 minuta.
Sirup ostavite da se ohladi
- Posudu sa vodom i uljem stavite na vatri da provri, zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo.
- Neprestano mešajte varjačom sve dok se ne zgusne masa.
- Posudu sklonite sa šporeta i dobro mikserom izmiksajte smesu.
- Testo podelite na dva jednaka dela , u jedan deo smese dodajte 2 kašike kakaa, dugi deo testa ostaje beo.
- Smesu pokrijte sa prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi..
- Od hladnog testa pravite urmašice
- Rukama od testa formirajte kuglice veličine oraha.
- Preko renda rastanjite kuglicu testa rukama, zatim urolajte da na testu i urmašici ostane šara.
- Drugi oblik urmašice , rukama formirajte valjak , zatim spojite krajeve u krug.
- Na sredinu okruglih urmašica stavite po pola kašičice mlevenih oraha
- Urmašice ređajte na podmazan plehi pecite na 180 stepeni oko30 minuta dok ne porumene.
Urmašice ostaviti u sirupu da odstoje što duže, najbolje je preko noći da odstoje i upiju dovoljno sirupa da budu što više sočne i ukusnije.
Нема коментара:
Постави коментар