Претражи овај блог

уторак, 27. април 2021.

VOĆNA ROLAT TORT SA BANANAMA

 


Voćna rolat torta sa bananama je pravi primerak jedne domaće torte..skoro je svi obožavaju i vole..najviše deca i mi odrasli...
Taj miris i ukus rolata koji je premazan džemom od kajsija i filom od vanile te preko banane..prosto rečeno vraća u detinjstvo..
Voće umesto banana možete staviti bilo koje po vašoj želji, ali meni ova verzija sa bananama je vrh..

Torta za svečane prilike baš je pogodna i izdašna.. jedna prava porodična torta...

POTRENO JE:
za dva patišpanja - žuti i crni rolat
za žuti rolat.
  • 3 jaja
  • 2 belanceta
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašika vruće vode
  • 1/2 kesice praška za pecivo
Za crni rolat .
  • 3 jaja
  • 2 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašika vruće vode
  • 1/2 kesice prapka za pecivo

Fil:
  • 1 l mleka
  • 4 žumanceta
  • 5 kašika brašna
  • 1 puding od vanile
  • 250g margarina
  • 50g šećera u prahu

još:
  • 4 banane
  • 10kašika džema od kajsija
  • 2 kesice šlaga

Priprema:
  • Prvo pripremiti fil( kako bi bio hladan da se premaže preko rolata)
  1. 800m mleka staviti na vatri da uzavri.
  2. U 200 ml mleka razmutiti mešavinu pudinga od vanile i brašno, da nema grudvica.
  3. Mikserom umutiti penasto žumanca sa šećrom, zatim dodati mleko sjedinjeno sa brašnom i pudinga od vanile.
  4. Pripremljenu umućenu masu od žumanaca  sipati uuzavrelo mleko, mešati neprestano varjačom dok se ne skuva i zgusne.
  • Fil ostaviti sa strane da se ohladi.
  1. Mikserom umutiti omekšali margarin (na sobnoj temperaturi) sa šećerom u prahu, zatim dodati u hladan fil, miksati mikserom i sjediniti u fini kompaktni krem.
  2. Priprema rolata:
  3. Posebno odvojiti belanca od žumanaca. 
  4. Mikserom umutiti belanca u čvrst sneg, zatim dodati postepeno šećer kašiku po kašiku, mutiti neprestano dok se šećer ne rastopi.
  5. Umućenom snegu od belanaca dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kašiku vruće vode.
  6. Varjačom lagano izmešati i sjediniti smesu, zatim isipati  smesu i  ravnomerno je rasporediti na pleh od šporeta koji je obložen masnim papirom.
  7. Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko15 do 20 minuta
  8. Postupak je isti za crni rolat samo dodati kakao.
  9. Gotove rolate odmah vruće uviti u vlažne krpe i ostaviti tako uvijene da se ohlade.
  10. Hladnim rolatima skinuti papir oba premazati sa po pet kašika džema od kajsija, zatim opet uviti u rolate,ostaviti ih u frižideru malo da odstoje.
  • Finalni postupak:
  1. Rolate crni i žuti iseći na jednake kolutove, ređati u kalup 26 cm.
  2. Prvi red staviti kolutove žutog rolata, premazati trećinom fila od vanile, zatim preko fila poređati isečene kolutove banane, zatim poređati crni rolat na kolutove, premazati fil od vanile opet poređati isečene banane na kolutove.Na kraju celu tortu premazati filom od vanile.
  3. Tortu dekorisati umućenim šlagom.
  4. Tortu ostaviti u frižideu da se ohladi i sjedine se ukusi a zatim seći na parčad i sladiti se.
Prijatno!























Нема коментара:

Постави коментар