Претражи овај блог

петак, 24. март 2017.

KREMASTE KOCKE SA VISNJAMA

 

                       KREMASTE KOCKE SA VISNJAMA







POTREBNO JE:

ZA KORU:
4 JAJA
15 KASIKA SECERA
15 KASIKA BRASNA
15 KASIKA ULJA
15 KASIKA MLEKA
2  KASIKE KAKAA
1 KESICA VANILINOG SECERA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO

ZA FIL OD PUDINGA:
800 ml MLEKA
2 PUDINGA OD VANILE
4 KASIKE SECERA
2 KESICE VANILINOG SECERA
250 g MARGARINA (na sobnoj temperaturi)
200 g SECERA U PRAHU

FIL OD VISANJA:
500g OCISCENIH VISANJA( smrznutih)
600 ml POLA- VODE POLA SOKA OD VISANJA
200 g  SECERA
150 g GRIZA

ZA DEKORACIJU
100g SLATKE PAVLAKE

PRIPREMA KORE:
U sud za mucenje posebno umutiti belanca sa secerom u cvrst sneg, pa postepeno
 dodavati zumanac po zumanac.
Zatim dodati ulje , mleko, prosejano brasno, pomesano  sa praskom za pecivo, kakao i vanilin secer.
Drvenom varjacom lagano promesati i sjediniti masu.Od ove umucene mase ispeci 2 kore.




Pleh velicine precnika 23x32cm. obloziti masnim papirom za pecenje, isipati
 masu i peci u zagrejanoj rerni na180c oko5 do 10 minuta.
Kore ohladiti, skinuti papir i ostaviti sa strane.





FIL OD PUDINGA:
Mleko staviti na vatru da uzavri, a u posebnu ciniju razmutiti puding od vanile sa
 secerom i vanilinim secerom u malo mleka koje smo predhodno odvojili.Neprekidno mesati
varjacom sve dok masa ne postane gusta.Puding skuvati i ostaviti sa strane da se ohladi.
Margarin omeksali penasto umutiti sa secerom u prahu, dodati ga u hladan puding
izmesati dobro i sjediniti masu.





FIL OD VISANJA:

Smrznute visnje ocistiti od kostica,   ispasirati sa stapni mikserom da se dobije kasa.
Zatim u vocnoj kasi dodati secer i griz . Promesati i staviti na vatru, da se ukuva  i zgusne
griz sa visnjama.





U tepsiju staviti jednu koricu, zatim ceo fil od pudinga, ravnomerno rasporediti,
 pa vruci fil od visanja polovinu takodje ravnomerno rasporediti,  zatim staviti drugu koru, i  na
kraju preko kore preostali fil od visanja.
Kolac dekorisati umucenom slatkom pavlakom.
Ostaviti kolac u frizideru da se ohladi najmanje 2-3 h, kako bi se stego i ukusi sjedinili.
Hladan kolac seci na jednake kocke.

NAPOMENA!

Visnje mogu biti sveze, ali sad im nije vreme pa sam upotrebila iz zamrzivaca.Vocni fil moze
 biti od malina, svezih ili smrznutih. Ukus je podjednako lep i ukusan. Kocke kremaste,
socne i neodoljive.Najbolje je za kolac da malo duze odstoji, jer je sve bolji i ukusniji.
PRIJATNO!










недеља, 19. март 2017.

ČOKOLADNI KOLAČ SA BANANICAMA



POTREBNO JE:


  • 2 ČAŠE  BRAŠNA
  • 2 ČAŠE ŠEĆERA
  • 2 ČAŠE JOGURTA
  • 1 ČAŠA ULJA
  • 2 KAŠIKE KAKAA
  • 1 KAŠIČICA SODE BIKARBONE
  • 6 KREM BNANICA

PRELIV:

  • 100 ml MLEKA
  • 100g ČOKOLADE ZA KUVANJE
  • 5 KAŠIKA ŠEĆERA
  • 50 g MARGARINA


GLAZURA

  • 100g ČOKOLADE ZAKUVANJE
  • 100g SLATKE PAVLAKE
  • 3 KAŠIKE MLEKA


PRIPREMA:

  • U posudi sipajte sve sastojke , brašno, jogurt, šećer, ulje, kakao i soda bikarbona.


  • Masu lagano izmesajte drvenom varjacom, da se sastojci  lepo sjedine.
  • Pleh veličine prečnika 20x32cm, podmažite uljem i pospite brašnom.
  • Zatim izjednacenu masu sipajte u pleh, krem bananice isecite na komadice i poredjajte po smesi .
  • Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180c oko 25 minuta.
  • Povremeno proveravati drvenom čačkalicom da li je kolač pečen.



Za preliv:

  • Posudu sa mlekom i sećerom stavite da provri a zatim dodajte čokoladu i margarin da se otope.
  • Promešajte  kašikom i sve sjedinite.Vrućim prelivom prelijte topao kolač.
  •  U manjoj posudi otopite čokoladu sa mlekom u finu  masu, dodajte slatku pavlaku, izmešajte  masu, te čokoladnom glazurom prelijte kolač.

NAPOMENA!

  • Mera za sastojke je čaša od jogurta. Krem bananice kolaču daju posebnu aromu te je zato kolac veoma ukusan  i sočan.
  • Kolač ohladite u frižideru oko1h.
  • Hladan kolač isecite na jednaku kocke. Pri sluzenju svaku kocku ukrasite komadićima bananica ili prelijte glazurom od čokolade.

PRIJATNO!









PUNJENI PILECI FILE SA SIROM I SPANACEM

   

PUNJENI PILECI FILE

                                                  SA                                    

                                   SIROM I SPANACEM







POTREBNO JE;

600g PILECEG FILEA
100g KREM SIRA
100g FETA SIRA
200g SPANACA
200g  SNITE DIMLJENE SLANINE
3-4 CENA BELOG LUKA
4  PECENE CRVENE PAPRIKE
4 LJUTE PECENE PAPRICICE
PO UKUSU SOLI
PO UKUSU BIBERA

ZA SOS
1 KASIKA ULJA
2 KASIKE BRASNA
150ml MLEKA

PRILOG
1/2kg CRVENOG KROMPIRA



PRIPREMA;
Pileci file podeliti na polovine. Obe polovine filea nozem istanjiti u tanke snicle,
i izlupati tuckom .
Na foliju poredjati file(da bi se lako uvio u rolat) posoliti, pobiberiti i ostaviti po strani.
Zatim pripremiti besamel sos.
U tiganju zagrejati ulje, dodati brasno, promesati pa sipati solju mleka da se sve sjedini,
sve vreme mesajuci kasikom.
Spanac sitno iseckati, malo ga posoliti i obariti ga.
Pripremljeni file premazati besamel sosom, po sosu rasporediti obareni spanac, poredjati
preko spanaca snite dimljene slanine, po sredini poredjati pomesan krem sir sa
 fetom i izgnjecenim belim lukom.
Za to vreme ocisceni krompir iseci na tanke stapice (kao za pomfrit), posoliti ga po ukusu.
Zagrejati rernu na 220c, staviti krompir u odgovarajucem plehu, preliti ga
 uljem i pokriti aluminijskom folijom i staviti da se pece oko 15 minuta.
Pomocu folije file punjeni uviti u rolat, skloniti foliju,.
Punjene pilece file poredjati preko nedopecenog krompira.Odozgo preko
 pileceg filea poredati snite dimljene slanine.
Zatim na kraju poredjati po vrhu,  pecene crvene paprike i papricice
(ako volite ljuto, malo ih posoliti).
Peci u rerni na 200c oko 20 minuta.
Punjeni pileci file sluziti topao uz sezonsku salatu, sa pecenim krompirom.
PRIJATNO!












четвртак, 16. март 2017.

SARENI PUZICI SA SIROM I SPANACEM


             SARENI PUZICI SA SIROM I SPANACEM


POTREBNO JE:

400g BRASNA
100ml  TOPLOG MLEKA
5 KASIKA ULJA
100ml GUSTOG JOGURTA
2 JAJETA
1/2 KOCKA SVEZEG KVASCA
1 KASICICA SOLI
1 KASICICA SECERA
ZA PREMAZIVANJE TESTA
100g OMEKSALOG MARGARINA

FIL OD SIRA I SPANACA
400g IZMRVLJENOG SIRA
1 BELANAC
200g SPANACA

ZA PREMAZIVANJE
1 ZUMANAC
PO POTREBI SUSAM( oko 100g)

PRIPREMA:
U ciniji potopiti kvasac i secer sa toplim mlekom, ostaviti sa strane da malo naraste.
U sudu za mesenje testa,  jaja umutiti viljuskim, dodati ulje, mesati neprekidno
 pa sipati nadosli kvasac,  i topli jogurt (na vatri  malo podgrejan).
Mesati rukom ,brasno dodati postepeno, pa zamesiti fino glatko testo.Testo pokriti
 krpom i ostaviti na toplom da naraste.Nadoslo testo premesiti na pobrasnjanoj povrsini
i podeliti ga na cetiri jufkice.Testo oblikovati na loptice i ostaviti jos 10 minuta da odstoje.




Testo rastanjiti oklagijom, debljine oko3-4mm, velicine obicnog tanjira.
Zatim testo premazati polovinom omeksalog margarina, drugu jufkicu razvuci
 i staviti je preko prve kore premazane margarinom.



 Premazane kore jos malo oklagijom razvuci
Koru premazati izmrvljenim sirom i seckanim spanacem







Koru uviti u rolat. Postupak ponoviti sa ostale dve jufkice.



Rolate iseci na reznjeve sirine oko1,5cm  (ostrim nozem seci rolat)



Umutiti zumanac viljuskom dodati nekoliko kapi ulja. Reznjeve rolata premazati umucenim
 zumancetom i uvaljati ih u susamu.


Cetvrtasti pleh od sporeta, obloziti masnim papirom za pecenje, zatim poredjati reznjeve
(sa malim razmakom izmedju njih).
Puzice pokriti da narastu pre pecenja. Rernu zagrejati na 200c i peci ih oko 30 minuta,
(u pocetku ih peci oko 10 minuta da blago porumene, pa ih pokriti masnim papirom do
 kraja pecenja kako bi fino porumeneli.

NAPOMENA!
Sareni puzici sa sirom i spanacem su ukusni, mirisljavi i izgledom dekorativni.
Mogu se sluziti za razna slavlja, ima ih puno. Ako ostanu, sutradan su prelepi i mekani.
Recept sam pronasla u nekom casopisu, zadivili su me puzici od testa, pa sam odlucila da
ih napravim.Umesto margarina testo se moze premazati maslacem, po izboru.
PRIJATNO!











 



среда, 15. март 2017.

RUZICINA BRZA BAJADERA





RUZICINA BRZA BAJADERA



POTREBNO JE:

3 JAJA
300g SECERA
1 STANGLA COKOLADE(za kuvanje)
250g MARGARINA
600g MLEVENOG KEKSA( mlecni bilo koji)

GLAZURA OD COKOLADE
100g COKOLADE ZA KUVANJE
1-2 KASIKE ULJA


PRIPREMA:
U odgovarajucoj posudi umutiti jaja sa secerom. Staviti posudu sa umucenom smesom
 na tihoj vatri uz neprekidno mesanje drvenom varjacom sve dok se secer ne rastopi.
 Zatim u vreloj smesi dodati jednu stanglu cokolade za kuvanje, mesati da se cokolada
 rastopi i sjedini sa masom.
Vrelu smesu skloniti sa vatre, dodati omeksali margarin na komadice, mikserom miksati
da se margarin sav istopi i sjedini sa smesom.
Sjedinjenoj smesi dodati 600g mlevenog keksa, promesati kasikom i sjediniti sa ostalom
smesom.
Odgovarajuci pleh precnika 23x28cm podmazati uljem i razliti smesu.
Glazura od cokolade- U manjoj posudi na laganoj vatri otopiti cokoladu za kuvanje
sa uljem,mesati da se masa cokolade jednako istopi, preko toplog kolaca bajadere preliti
glazuru od otopljrne cokolade i ulja.

NAPOMENA!
Brza bajadera, je veoma slatka poslastica , koja se brzo priprema i brzo pojede. Masu nakon
razlivanja u plehu, ostaviti da se dobro ohladi, kako bi se bajadera stegla i sjedinila svoje ukuse.
Najbolje je praviti uvece, kako bi odstajala celu noc.
Hladnu bajaderu seci na stanglice i hladnu je sluziti.
Recept sam inace dobila od svoje prije Ruzice, pa prema njenoj preporuci recept
sam isprobala,  odlican je , mana je njegova sto brzo nestane.
PRIJATNO!