Претражи овај блог

четвртак, 19. јул 2018.

SOFTANE ĆUFTICE I TIKVICE U BEŠAMEL SOSU








Potrebni sastojci:

Za ćufte
500g mešanog mlevenog mesa
1 jaje
1 glavica crnog luka
3kašike prezle
2čena belog luka
So po ukusu ili jedna mala kašičica soli
Kašičica biljnog začina
Dodajte začine po svom ukusu i koliko želite da vam je jelo začinjeno-npr. po jedan ili dva naprstaka
 Nane
Peršuna
Bosiljka
Origano
Majoran
Sasvim malo muškantnog oraščića koji će ćuftama dati fantastičnu aromu

50ml ulja za prženje
2 srednje tikvice
So po ukusu

Bešamel sos

50g maslaca ili margarin
50g brašna
500ml mleka
so po ukusu
malo bibera

Pardajz sos

2 paradajza
2kašike ulja
malo posoliti

PRIPREMA:

U posudu dodati mešano mleveno meso, celo jaje, sitno iseckani crni luk, sitno iseckan beo luk, posoliti po svom ukusu.

Zatim dodati sve ostale začine po svom ukusu,biljni začin, nanu, peršun, bosuljak, origano,majorana, sasvim malo nastrugati muškatnog oraščića.

Kada su svi sastojci dodati, rukom zamesiti smesu od mesa, bolje će se smesa umesiti i svi sastojci sa mesom sjediniti.

Da se lakše ćuftice formiraju u kuglice, ruke prvo nauljati malo uljem onda će sve lako ići bez problema, neće se meso lepiti za ruku.

Oblikovane ćuftice staviti na tacnu obloženu masnim papirom za pečenje ili  na providnu foliju.

Posudu sa uljem zagrejati , stavljati pripremljene ćuftice i pržiti na vrelom ulju, okretati ih sa svih strana da dobiju braon koricu.

Pržene ćuftice odložiti sa strane dok se ostali sastojci pripremaju.

Tikvice oprati i oguliti, iseći ih na kolutove
Tikvice posoliti i grilovati ih u posudi u kojoj su se pržile ćuftice, tikvice okrenuti sa jedne na drugu stranu da malo porumene i odmah ih izvaditi iz posude
Tako uraditi i sa ostalim tikvicama


Pripremiti paradajz sos

U posudu gde su se grilovale tikvice, zagrejati dve kašike ulja.
 Paradajz  iseckati na komadiće i propržiti, dodati kašiku brašna, promešati i naliti 2 čaše vrele vode.
Paradajz sos posoliti po ukusu i malo začiniti.

Bešamel sos
Mleko zagrejati da provre
Dodati maslac ili margarin da se rastopi
Zatim dodati brašno, mešati varjačom nekoliko sekundi neprekidno da se razbiju grudvice i izjednači masa
Neprekidno mešati i dodavati provrelo mleko, nastaviti sa mešanjem dok se bešamel sos  kuva i provri
Bešamel sos kuvati oko pet minuta , uz neprestalno mešanje varjačom

Finalni postupak:

U vatrostalnu posudu po dnu poređati red grilovanih tikvica
preko tikvica poredjati red ćuftica koliko mogu da stanu, sve ponoviti dok imati tikvica i ćuftica.
Zatim ćuftice i tikvice preliti sosom od paradajza, posudu staviti u zagrejanoj rerni na 200c stepeni oko30 minuta
Zatim kada su se ćuftice malo ukuvale preliti sa bešamelom ,vratiti nazad u rernu, dopeći jelo još 15-20 minuta .
Gotovo jelo izvaditi iz šporeta malo prohladiti ukrasiti, grančicama svežeg peršuna.

Jelo je laganog ukusa, softane ćuftice i tikvice u bešamel sosu.
Prijatno!













среда, 4. јул 2018.

DOMAĆA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA


DOMAĆA ŠTRUDLA  SA VIŠNJAMA





POTREBNO JE:

400g BRAŠNA
3 KAŠIKE ULJA
PRSTOHVAT SOLI
MLAKA VODA PO POTREBI

 ZA FIL ZA ŠTRUDLU:

1kg OČIŠĆENIH VIŠANJA
6 KAŠIKA ŠEĆERA
3 KAŠIKE PREZLI
150g RASTOPLJENOG MARGARINA ILI MASLACA
SOK OD JEDNOG LIMUNA
CIMET
PREZLE PO POTREBI

PRIPREMA:
Uveče pripremiti testo za štrudlu, višnje iskoštičiti i ocediti od soka
Pomešati brašno sa malo soli, dodati ulje, zamesiti testo sa mlakom vodom da se ne lepi za ruku
Testo  podeliti na četiri loptice, svaku lopticu premazati uljem, pokriti providnom folijom i ostaviti preko noći da odstoji
Sutradan svaku jufku oklagijom rastanjiti što tanje, da se dobiju skroz prozirne kore
Kore premazati sa rastopljenim margarinom ili maslacem i posuti prezlama
Predhodno očišćene i ocedjene  višnje  pomešati sa sokom od limuna, šećera i cimeta
Štrudle zarolati i uviti u rolate, složiti uplehu od šporeta, koji je predhodno podmazan uljem ili obložen masnim  papirom za pečenje 
Svaku štrudlu premazati sa preostalim rastopljenim margarinom ili maslacem
Rernu predhodno zagrejati na 200c , smanjiti na 180c stepeni,  štrudlu peći oko 35 minuta

Štrudlu pečenu izvaditi iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, zatim je iseći  na parčad, štrudlu posuti po vrhu sa prah šećerom.
PRIJATNO!






четвртак, 14. јун 2018.

DOMAĆI SIRUP OD KOPRIVE









 




Moj recept za- Domaći sirup od koprive-dodat sa kulinarskog portala "Recepti.com"

Potrebno je

  • 40 kom mladih vrhova koprive
  • 4 kg šećera
  • 4 l vode
  • 1 kg limuna
  • 1 kesica limontusa

  • PRIPREMA:


Koprive ubrati na nekom čistom mestu, gde nema prašine i nije pored puta.
 Treba biti u svežem stanju i listovi zdravi i lepe boje, brati samo vrhove.

Limune dobro oprati i potopiti ih u hladnu vodu ostaviti ih 1h da odstoje. 
Vrhove koprive oprati ocediti od vode.
 U dubokoj šerpi sipati vodu i šećer, mešati malo da se šećer otopi.

Narezati oprane limune na tanke krugove i dodati ih u vodu. Potopiti oceđenu koprivu i jedan limontus. Poklopiti krpom i ostaviti da od stoji 24h, svremena na vreme promešati sok.

Sutradan rukama dobro izgnječiti listove koprive, takođe izgnječiti i limune

Procediti dobijen sok preko gaze i sipati ga u čiste flaše. Od ove količine dobije se osam litara sirupa.

Savet:
Domaći sirup od koprive je veoma zdrav napitak. Praviti manje količine sirupa jer nema konzervansa, držati ga na hladnom, a limontus može se pojačati ako volite kiselkastiji sok. Razblaživati sirup hladnom vodom uz dodatak limuna. Prijatno!













NAJLEPŠA ŽELJA




Moj recept  za kolač- Najlepšea želja- preuzet sa kulinarskg portala "Recepti.com"

Potrebno je:
Po potrebi mlečnog keksa
  • 800 ml mleka
  • 12 kašika šećera
  • 2 kesice pudinga od čokolade
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike gustina
  •        250g višanja
  • 500 ml vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 ml slatke pavlake za šlag
  • 100 g čokolade
  • 100 g mlečne čokolade

Priprema:
1


U plehu za kolače poređati red mlečnog keksa (nije potrebno natapanje keksa). Prvi sloj od keksa u mom plehu staje 16 keksa.
2

U posudu sipati 400 ml mleka i staviti da uzavri, predhodno oduzeti oko 100 ml mleka pa u njega umešati puding od čokolade sa 12 kašika šećera. U uzavrelo mleko umešati puding od čokolade i kuvati i ga dok se ne zgusne.
3

Vreo puding od čokolade sipati polovinu mase na prvi red keksa. Lepo ga rasporediti, pa opet dodati drugi red keksa i preliti ostatak pudinga od čokolade.
4

U pola litra vode sipati višnje (očišćene od koštica), da se kuvaju, predhodno oduzeti malo vode i razmutiti gustin sa šećerom i vanilinim šećerom. Umučeni gustin sipati u uzavrele višnje, kuvati kao puding dok ne postane gusta masa.
5

Ukuvani fil od višanja preliti preko drugog reda keksa, a zatim dodati treći red keksa preko višanja.
6

Glazura od čokolade: u manjoj posudi sipati slatku pavlaku za šlag i dodati izlomljenu čokoladu na komadiće. Posudu sa pavlakom i čokoladom kuvati na paru uz stalno mešanje. (Paziti da se pavlaka previše ne zagreje).
7

Kada je čokoladna krema gotova preliti preko trćeg sloja keksa, rasporediti glazuru podjednako po kolaču.
8

Kolač ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći. Kada se kolač dobro ohladio seći na parčad i po želji dekorisati šlagom. (kao ja)

KREMASTI ROLAT SA ČOKOLADNIM MRVICAMA I VIŠNJOM

















ZA KORU JE POTREBNO.

6 BELANACA
6 KAŠIKA ŠEĆERA
6 KAŠIKA ČOKOLADNIH MRVICA
6 KAŠIKA ULJA
3 KAŠIKE BRAŠNA
2 ŽUMANCA


ZA KREM:

700ml MLEKA
4 ŽUMANCA
1 KESICA PUDINGA VANILA
3 KAŠIKE GUSTINA
200g ŠEĆERA
150 g MARGARINA

DEKIRACIJA.
2 KESICA ŠLAGA
50g ČOKOLADNIH MRVICA
10-TAK VIŠANJA
.



PRIPREMA:
Za koru:
Penasto umutiti belanca, dodati šećer  postepeno kašiku po kašiku
Mutiti mikserom sve dok se šećer ne otopi
U drugoj posudi spojiti prosejano brašno, čokoladnih mrvica, ulje i žumanca
Masu za koru lagano izmešati zbog čokoladnih mrvica da se ne rastope
Sve spojiti u jednu činiju i sjediniti masu
Kalup četvrtasti32x30 obložiti masnim papirom za pečenje, masu izručiti
Rernu predhodno zagrejati na 180c, koru peći oko10 minuta
Koru malo ohladiti, sa sve papirom  koru uviti u vlažnu krpu

Krem:
Posudu sa 500ml  mleka staviti na vatru da provri
Posebno umutiti žumanca sa šečerom da pobele, dodati kesicu pudinga od vanile i gustin, zatim u to dodati  preostalih200ml mleka 
Varjačom lagano mešavinu izmešati i izjednačiti.
Mešavinu od žumanaca sipati u provrelo mleko, kuvati na laganoj vatri uz neprekidno mešanje varjačom, sve dok se krem ne skuva i ne postane gust.
Krem ostaviti da se ohladi, zatim dodati omekšali margarin
Mikserom izmešati krem i sjediniti masu

Šlag krem umutiti prema upustvu na kesici

Finalni postupak rolata:


Sa kore skinuti papir,  sa 2/3 krema premazati rolat, poredjati ocedjene višnje a zatim koru uviti u rolat.
 Rolat po vrhu i okolo premazati  sa ostatakom krema

Rolat premazati šlagom i posuti  čokoladnim mrvicama, po vrhu rolat ukrasiti sa višnjama
Savet:
Kora može malo ispucati kada se uvija,  samo nastaviti sa uvijanjem.Kada se rolat na kraju premaže kremom to se neće primećivati .Voće dodati po svojoj želji , malinu, ribizlu , kupinu i td.









недеља, 10. јун 2018.

VOĆNA TORTA SA JAGODAMA








Potrebno je:

Za patišpanj :
  • 5 jaja 
  • 5 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa 
Preliv za patišpanj:
  • 100ml mleka
  • 5 kašika šećer
  • 1 kesica vanilin šećer
Fil od vanile:
  • 700ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile 
  • 8 kašike šećera
  • 3 kašike gustina
  • 250g omekšali margarin 

  • Beli fil:
  • 200g šlag krem 
  • 200ml gazirane vode
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100g nesguik 
  • 400g jagoda
Za  dekoraciju:
  • 200 g šlag krem
  • 100ml mleka 
  • 50g pečenog lešnika
  • Čokoladne mrvice
  • Toping od jagoda
Priprema:

  1. Penasto umutiti belanca sa šećerom, zatim dodati žumance po žumance.. 
  2. Prosejati brašno i kakao te dodati umućenoj masi od jaja, masu lagano izmešati.
  3. U kalup28cm obložen masnim papirom isipati masu
  4. Patišpanj peci na 180c oko20 minuta
  5. Gotov patišpanj izvaditi iz rerne, skinuti papir sa kore ostaviti da se prohladi
  6. Hladan patišpanj preseći na dve jednake kore


Preliv od mleka:
Mleko i šećer staviti na vatri da provri , ostaviti sa strane.

Fil od vanile:

  • U malo mleka razmutiti mešavinu pudinga od vanile i gustina
  • Preostalo mleko staviti na vatri da provri.
  • Mešavinu od pudinga sipati u provrelo mleko, neprestano mešati masu dok se se ne zgusne.
  • Fil od vanile ostaviti da se ohladi u hladan fil  umešati i sjediniti omekšali margarin.

Beli fil:

  • Posebno umutiti šlag a posebno slatku pavlaku.
  • U jednoj činiji spojiti šlag i slatku pavlaku, zatim sve zajedno spojiti sa pudingom od vanile .
  • Mikserom dobro izmiksati i sjediniti fil. 

Fil podeliti na dva dela

  • U prvi deo fila dodati100g neskvika praha, dobro izmiksati mikserom 
  • Drugi deo fila dodati iseckane jagode, zatim lagano izmešati fil


Finalni postupak:

  • U kalup složiti  koru , zatim je malo poprskati prelivom od mleka i šećera .
  • Koru ravnomerno premazati  filom od jagoda,
  •  - preko fila od jagoda  čokoladni  fil
  •  -zatim  staviti preko drugu koru ..koju takođe poprskati malo po vrhu sa prelivom od mleka
  •   Tortu ostaviti na hladnom u frižideru da se ohladi i stegne oko 4h
  • Zatim umućenim šlagom celu tortu ukrasiti.
  • Strane oboda torte posipati sa iseckanim  lešinikom
  • Tortu po vrhu  malo poprskati topingom od jagoda a zatim je ukrasiti čokoladnim mrvicama.
  • Ukrašenu tortu držati na hladnom ili u fržideru do posluženje..kako bi se se torta lepše sekla na parčad    
  • Prijatno..

Napomena:
Umesto jagoda može bilo koje drugo sezonsko voće..višnje, maline, breskve...
















понедељак, 4. јун 2018.

MLADINA GREBENA POGAČA

MLADINA GREBENA POGAČA












Mladina grebena pogača je simbol i tradicija srpske svadbe.Najsrećniji dan, 12 maj 2018 godine sam oženila sina Marka,  postala svekrva i dobila divnu snajkicu Katarinu
Mladinu grebenu pogaču  sam ja mesila, kao svekrva nosila u svatove kad smo išli po mladu.
Pogača je slatka, običaj gde se mesi pogača i lomi  donosi Zdravlje, Sreću i Ljubav.
Platno se raširi iznad mladine glave, gde se pogača rukama lomi.Pogaču grabe neudate devojke, kako bi se što pre udale, a ostali svatovi se posluže mladinom pogačom da im donese sreću i blagostanje.
Pogaču sam pravila po receptu "Sanjna pogača" Mesimo zajedno, recept je originalan,  samo  sam pogaču više  zasladila i postupak malo izmenila.


POTREBNO JE:

700g BRAŠNA
20g SVEŽEG KVASCA
125ml MLEKA
125ml VODE
50ml JOGURTA
50ml ULJA
1JAJE
1KAŠIČICA SOLI
5 KAŠIČICE ŠEĆERA

100g MARGARINA ZA PREMAZIVANJE KORA

1 JAJE ZA PREMAZIVANJE POGAČE
1 KAŠIKA ULJA
MALO LANA ZA POSIPANJE


PRIPREMA .

U mlako mleko staviti kvasac i šećer da nadodje.

U nadošli kvasac dodati sve ostale sastojke pa sa brašnom zamesiti testo.

Zamešeno testo pokriti krpom, i ostaviti na toplom da narasta oko15 minuta.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu, podeliti testo na tri dela.

Svaki deo testa razviti oklagijom prečnika 20 cm.

Razvijene 2 kore premazati otopljenim margarinom, treću koru ne premazivati margarinom.

Premazane kore poredjati jedna na drugu.

Kalup veličine prečnika 28cm obložiti masnim papirom, skinuti obruč na kalupu i prebaciti složene kore
 Na sredinu kore staviti rakijsku čašicu da se označi krug u centru kora.

Nožem iseći koru na 8 delova ili krakova kao za kiflice, zatim svaki deo kraka podeliti još za tri dela.

Svaki deo kraka isečen na tri dela isplesti pletenicu počev odozgo ka kraju kalupa,
postupak ponoviti sa ostalim isečenim delovima- prvo isplesti jedan isečeni deo pa seći postepeno svaki deo posle svakog pletenja.

Pogaču pokriti krpom i ostaviti da naraste testo i udvostruči se.

Pogaču premazati umućenim žumancetom  sa malo ulja, na sredinu pogače staviti malo lana.

Rernu predhodno zagrejati na 200c, pogaču peći oko30 minuta .
Pred kraj pečenja pogaču pokriti papirom za pečenje da poprimi lepu žutu boju i ne izgori.
Pečenu pogaču izvaditi iz kalupa , uviti je u krpu da bi ostala meka.
Srećno nam bilo!

Venčanje mog sina Marka i snaje Katarine u crkvi "Rodjenje presvete bogorodice" u Zemunu


Svekar,svekrva sa svatovima i pogača-  idemo po mladu-
 Htela  sam malo da vam prikažem taj deo kad dolazimo po mladu, kako je svekrva srećna jer ženi svog sina!
Svekrva i mladina grebena pogača