
Tradicionalno predjelo..Pihtije-Pitije ili Aspik..
Pihtije su specijalitet i pravi gurmanlik od dimljenog mesa koji se trese.
Nekada su bile sirotnjsko jelo, danas ih svi vole i spremaju na moderan, fensi način uz raznih začina i dodataka...
Sećam se da je baba prve pihtije ili ( pitije kako ih je ona nazivala) pravila je za praznik19. januara za Bogojavljanje..
Moje prve pihtije spremila sam za svečani Božićni ručak..
Mislim da sam ih dobro napravila, što znači-skuvala, začinila, i što je vrlo bitno pune su mesa..prste da poližeš..
Volim pihtije zbog divnog mirisa i ukusa na beli luk..kao nekada što su kuvale moja baba, svekrva i moja kuma...
Zima i hladni dani pogodni su za pihtije, brzo se rashlade i stegnu...Ako volite pihtije iskoristite ovo hladno vreme,...i uživajte u pihtijastom ukusu...
Prijatno!
POTREBNI SASTOJCI:
- 1 suva svinjska kolenica
- 2 suve svinjske nogice
- 2 suva svinjska repa
- 1 teleća kost -pikalj
- 6-7 l vode
- soli po ukusu
- 1 glavica belog luka
PRIREMA:
- Udubljem loncu od 8-9l stavite sve sastojke dobro oprane za pihtije.
- Svinjsku kolenicu,suve repove, suve nogice i teleću kost-zvana Pikalj-tako je potražite kod mesara
- Nalijte vodom da prekrije meso i kosti, kuvajte na laganoj vatri oko 6h.
- Povremeno kašikom po vrhu skidajte penu.
- Meso kada se lako odvaja od kosti, ako se pihtijasta masa lepi za ruke znajte da su gotove...Čorbu u kojem se kuvalo meso sa kostima procediti u đevđiru ili nekoj gazi, te vratiti nazad na laganoj vatri ..
- Kašikom pokupite masnoću po vrhu čorbe
- Meso odstranjeno od kostiju i kožice, nožem sitno iseckajte, beo luka očistite i sitno isekajte u secka.
- Usitnjeno meso rasporedite po tanjirima dubokim, tepsijama...
- Zatim pažljivo prelijte proceđenom vrelom čorbom u kojoj se kuvalo meso sa kostima.
Pihtije ostavite na hladnom mestu da se dobro ohlade i stegnu..
Hladne pihtije secite na kocke i služite sa gruvanom paprikom ili mlevenom paprikom.