Претражи овај блог

четвртак, 16. јануар 2020.

PIHTIJE -ZIMSKI SPECIJALITET

















Tradicionalno predjelo..Pihtije-Pitije ili Aspik..
Pihtije su specijalitet i pravi gurmanlik od dimljenog mesa koji se trese.
 Nekada su bile sirotnjsko jelo, danas ih svi vole  i spremaju na  moderan, fensi način uz raznih začina i dodataka...
 Sećam se da je baba prve pihtije ili ( pitije kako ih je ona nazivala) pravila je za praznik19. januara za Bogojavljanje..
Moje prve pihtije spremila sam za svečani Božićni ručak..
Mislim da sam ih dobro napravila, što znači-skuvala, začinila, i što je vrlo bitno pune su mesa..prste da poližeš..
Volim pihtije zbog divnog mirisa i ukusa na beli luk..kao nekada što su kuvale moja baba, svekrva i moja kuma...
Zima i hladni dani pogodni su za pihtije, brzo se rashlade i stegnu...Ako volite pihtije iskoristite ovo hladno vreme,...i uživajte u pihtijastom ukusu...
Prijatno!


POTREBNI SASTOJCI:



  • 1 suva svinjska kolenica
  • 2 suve svinjske nogice
  • 2 suva svinjska repa
  • 1 teleća kost -pikalj
  • 6-7 l vode
  • soli po ukusu
  1. 1 glavica belog luka


PRIREMA:

  1. Udubljem loncu od 8-9l stavite sve sastojke dobro oprane  za pihtije.
  2. Svinjsku kolenicu,suve repove, suve nogice i teleću kost-zvana Pikalj-tako je potražite kod mesara
  3. Nalijte vodom da prekrije meso i kosti, kuvajte na laganoj vatri oko 6h.
  4. Povremeno kašikom po vrhu skidajte penu.
  5. Meso kada se lako odvaja od kosti, ako se pihtijasta masa lepi za ruke znajte da su gotove...Čorbu u kojem se kuvalo meso sa kostima procediti u đevđiru ili nekoj gazi, te vratiti nazad na laganoj vatri ..
  6. Kašikom pokupite masnoću po vrhu čorbe
  7. Meso odstranjeno od kostiju i kožice, nožem sitno iseckajte, beo luka očistite i sitno isekajte u secka.
  8. Usitnjeno meso rasporedite po  tanjirima dubokim, tepsijama...
  9. Zatim pažljivo prelijte proceđenom vrelom čorbom u kojoj se kuvalo meso sa kostima.

Pihtije ostavite na hladnom mestu da se dobro ohlade i stegnu..
Hladne pihtije secite na kocke i služite sa gruvanom paprikom ili mlevenom paprikom.

















Нема коментара:

Постави коментар