Претражи овај блог

понедељак, 31. октобар 2016.

RASTURENA SARMA

RASTURENA SARMA



POTREBNO JE:

1kg svezeg kupusa
 400g mlevenog mesa (mesanog)
 100 g pirinca
 2 glavice crnog luka
 200 ml domaceg soka od paradajza
 2 paradajza i 1 sargarepa
 100 ml ulja
 1 kasicica slatke paprike
 po ukusu soli
 biber
 2-3 lovorova list
 malo persuna

Priprema:

Crni luk sitno iseckati, sargarepu narendati i  staviti u posudu sa uljem da se dinsta. Dodati malo vode u luk, dok se dinsta da bi dobio lepu zutu boju i ne bi zagoreo.
 Kada se luka uprzio i postao staklast ,dodati mleveno meso, dinstati dalje sve zajedno da se dobro
 uprzi i sjedini luk sa mlevenim  mesom.
 Uprzenoj mlevenoj masi sa lukom dodati 200 ml domaceg soka od paradajza i 2 paradajza usitnjena na sitnije komade, promesati varjacom i ukrckati  jos10 minuta.
Glavicu kupusa iseckati  na sitne rezance ,posolite i rukama izgnjiti, kako bi kupus omeksao i pustio vodu.
 U posudu sa pripremljenom smesom od mlevenog mesa sa lukom, zaciniti biljnim zacinom, posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati 2-3 lovorova lista i pripremljen rezanac od kupusa.
 Lagano varjacom promesajte da se ujednaci i sjedini kupus sa smesom od mesa sa lukom,
sve zajedno dinstati na laganoj vatri kako bi kupus pustio sto vise  soka i spojio se sa smesom.
 Kada je kupus omeksao i przenjem prepolovio svoju masu dodati 100 g pirinca i tucane paprike, naliti vodom onoliko koliko je potrebno da prekrijete rasturenu sarmu.
 Rasturenu sarmu kuvati na srednjoj temperaturi  jos 30 minuta. Kada se ukrckala rasturena sarma (sto znaci da je pirinac dovoljno kuvan, kao i kupus sa mlevenim mesom) preruciti u zemljanom sudu, i lepo rasporediti rasturenu sarmu po sudu.
Predhodno zagrejati rernu na 200 c. Stavite zemljanu posudu sa rasturenom sarmom u zagrejanoj rerni  i peci je  oko 20 minuta.
Vrucu zapecenu sarmu, ukrasiti listovima svezeg persuna ,koji ce sarmi pojacati ukus i miris.



 Evo jednog jela, koje svi u kuci obozavamo, pa ga rado i pripremam. Rasturena sarma  je jelo koje je  lako pripremiti, ne treba vam puno vremena. Veoma je ukusna i lagana rasturena sarma, miris kupusa i mesa, sa lovorovim listom i  zacinima zamirisu po celoj kuci, ne moze joj se odoleti.
 Kada nemate vremena da napravite onu pravu sarmu, moze i ova rasturena sarma da zameni i obraduje ukucane pa cak  i goste. Probajte!
 PRIJATNO!


1 коментар: