Претражи овај блог

недеља, 23. октобар 2016.

ČOKO-KARAMEL TORTA SA VISNJAMA

              ČOKO-KARAMEL TORTA SA VIŠNJAMA              

 

                                               



POTREBNO JE ZA KORE:

 6 JAJA
 6 KASIKA SECERA
 2 KASIKE BRASNA
 2 KASIKE GUSTINA
 2 KASIKE KAKAO -PRAHA
 1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
 PRSTOHVAT SOLI

KARAMELNI FIL:

 300 ml MLEKA
 7 KASIKA SECERA
 1 KASIKA GUSTINA
 1 KESICA VANILINOG SECERA
 1 KESICA ZELATINA
 100ml SOKA OD VISANJA
 100g COKOLADE ZA KUVANJE 
 300g OCISCENIH VISANJA( ILI IZKOMPOTA VISNJA)
 200 ml SLATKE PAVLAKE

VANILA FIL:

 800mlMLEKA
 3 KESICE PUDING OD VANILE
 10 KASIKA SECERA
 200ml SLATKE PAVLAKE
 PRELIV ZA KORE
 200ml VODE
 5 KASIKA SECERA

 ZA DEKORACIJU TORTE:
 150g SLAG KREMA


PRIPREMA :

UMUTITI BELANCA SA SECEROM I PRSTOHVATOM SOLI U CVRST SNEG . POSTEPENO DODAVATI ZUMANACA. DODATI BRASNO POMESANO SA PRASKOM ZA PECIVO I GUSTIN, PAZLJIVO VARJACOM PROMESATI MASU DA SE SVE LEPO SJEDINI DA NEMA GRUDVICA. 
ZAGREJATI RERNU NA 180C, KALUP OBLOZITI MASNIM PAPIROM, VELICINA KALUPA 28cm. 
UMUCENU MASU SIPATI U PRIPREMLJENOM KALUPU I PECI KORU 15-20 MINUTA. PECENU KORU PODELITI NA 2 DELA.

 KARAMELNI FIL :

 U MANJOJ POSUDI  STAVITI SECER DA SE KARAMELIZUJE (na srednjoj temperaturi otapati secer, pazeci da ne pregori). 
 300ml MLEKA SMLACITI I UMESATI KASIKU GUSTINA, DODATI GA U KARAMELIZOVANI SECER, SACEKATI DA MLEKO PROVRI PA SKLONITI SA VATRE.  OSTAVITI DA SE POTPUNO OHLADI KARAMELNA MASA.





KESICU ZELATINA RAZMUTITI U 5 KASIKA SOKA OD VISANJA, SACEKATI DA NABUBRI.
NABUBRELI ZELATIN STAVITI NA VATRI DA SE ZAGREJE (Pazeci da ne provri jer tada nece biti delotvoran).
 ZELATIN OSTAVITI DA SE OHLADI.
 U HLADNOM KARAMELNOM FILU DODATI ZELATIN, UMUCENU SLATKU PAVLAKU. MIKSEROM UMUTITI  DA POSTANE GLATKA MASA BEZ GRUDVICA.
ODVOJITI 10 KASIKA ZA DEKORACIJU. DODATI OCEDJENE VISNJE I OTOPLJENU COKOLADU, POLAKO SVE PROMESATI DA SE IZJEDNACI FIL SA SASTOJCIMA.








 VANILA KREM:

 PUDING RAZMUTITI U MLEKU SA 10 KASIKA SECERA, PREOSTALO MLEKO STAVITI DA UZAVRI, UKUVATI PUDING UZ STALNO MESANJE DOK NE POSTANE GUSTA MASA.
PUDING OSTAVITI DA SE OHLADI.
UMUTITI SLATKU PAVLAKU PA SJEDINITI SA OHLADJENIM PUDINGOM .

 FINALNI POSTUPAK:

PRVI DEO KORE VRATITI U KALUP, PRELITI KORU SA POLOVINOM SLATKOG PRELIVA ZA KORE .
KORU PREMAZATI POLOVINOM FILA OD PUDINGA SA SLATKOM PAVLAKOM, PREMAZATI PREKO CEO KARAMELNI FIL SA VISNJAMA, ODOZGO OPET PREOSTALA POLOVINA FILA OD PUDINGA SA SLATKOM PAVLAKOM .
PREKO FILA STAVITI DRUGU KORU ,NATOPITI JE PRELIVOM .
TORTU OSTAVITI U FRIZIDERU DA ODSTOJI
 (Nabolje je da preko noci  ostaviti da odstoji ).
SUTRADAN JE DEKORISATI PO ZELJI (umutiti slag za dekorisanje torte okolo, onih 10 kasika karamel fila sto ste ostavili iskoristiti za dekoraciju na vrhu torte ) .

COKO-KARAMEL TORTA SA VISNJAMA JE LAGANOG UKUSA .

VAZDUSASTA KORA OPIJENA SOCNIM FILOM I  KARAMELOM,  ISPUNJEN JE VISNJAMA I NJENIM SOKOM .


PROBAJTE  JE NAPRAVITI I OSETITI NJEN UKUS.
SLAVE NAM DOLAZE -  DOBRA JE ZA SLAVSE TRPEZE .
PRIJATNO !





Нема коментара:

Постави коментар