Претражи овај блог

петак, 21. октобар 2016.

PITA SUNCE SA SPANACEM

           PITA SUNCE SA SPANACEM                                                                                                                                                                                                                                                                


   POTREBNO JE:
  • 500g MEKOG BRASNA
  • 1/2 KOCKE SVEZEG KVASCA
  • 200ml MLEKA
  • 1 CASA KISELE PAVLAKE
  •  2 JAJETA
  • 1 KESICA PRA[AK ZA PECIVO
  • 150g FETA SIR
  • 300g SPANACA
  • PO POTREBI SUSAM


 PRIPREMA



Testo: U 200ml mleka izmrviti kvasac i dodati kasicicu secera i ostaviti da kvasac nadodje. Sa nadoslim kvascem zamesiti testoTesto na toplom ostaviti da naraste.   
                                                       Za to vreme dok testo narasta napraviti fil od spanaca, 300g svezeg spanaca popariti sa vrelom vodom (oko 10 min.). Procediti ga od vode i ohladiti. Obareni spanac sitno iseckati, dodati izmrvljenu fetu i kiselu pavlaku i jedno jaje, sve promesati da se dobro sjedini masa.
  1. Nadoslo testo podeliti na dva jednaka dela. Prvi deo razvuci oklagijom velicine tepsije precnika 30cm. Tepsiju podmazati i odmah razvuceni deo prebaciti u njoj. Fil od spanaca  i sira staviti na sredinu kore i formirati loptu, a ostali fil jednako rasporediti u krug kore. Voditi racuna da se ostavi prazno mesto izmedju fila u sredini i fila koji se redja oko kruga. Ivice testa ostaviti prazne oko 2cm.
  2. Preko prve kore pite sa filom staviti drugu razvucenu koru i rukama je oblikovati kako bi se lepo rasporedila po sredini lopte. Krajeve kore lepo izjednaciti. Viljuskom ih pritiskati da se zalepe.
  3. Na sredini kore pite preko formirane lopte staviti odgovarajucu casu, kako bi se lepo iseklo testo na trake. Trake seci na debljine oko 3 cm .
  4. Testo iseceno na trake izvijati ka spolja. Tako uraditi  sa ostalim isecenim trakama. Skinuti casu i premazati pitu umucenim jajetom. Posuti  susamom po sredini lopte.
Pripremljenu pitu peci u predhodno zagrejanoj rerni 
na 180 c oko 30 minuti.                                           
SAVET  sunce pita je finog ukusa i dekorativnog izgleda. Sluziti je toplu za dorucak sa ajvarom i kajmakom. Dobra je za razna slavlja, moze se pripremiti umesto spanaca sa sirom i jajima. Zelju ostavljam na vama. Prijatno!
           





Нема коментара:

Постави коментар