Претражи овај блог

четвртак, 19. децембар 2019.

ČOKOLADNA TORTA





Čokoladna torta..jednostavna stara klasika  domaćih torti ...Famozni izgled presek čokoladne torte...
....ukus i miris, vraćaju u detinjstvo...kao nekada...

Potrebno je:
Za kore :X 3

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo-za sve tri kore


Fil:

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 200g margarina ili maslaca
  • 100g šećera u prahu
  • 200g čokolade za kuvanje


Dekoracija :
Torta je pogodna za sve...
 čokolada.. ili šlag...ili fondan...

Priprema.

  • Umutiti belanac penasto u čvrst šam sa 4 kašike šećera.Mutiti mikserom sve dok se šećer ne otopi.
  • U umućen šam od belanaca dodajte žumanaca, jedan po jedan žumanac uz neprestano mućenje miksera .
  • Dodajte u smesi prosejano brašno i kakao i ručno umešajte špatulom.
  • Umućenu smesu ispajte u priremljeni okrugli kalup obložen masnim papirom prečnika 26cm.
  • Koru pecite u rerni zagrejanoj na 180* C stepeni oko20 minuta.
  • Postupak ponovite za preostale dve kore.

Fil:

  • Na pari skuvajte fil od žumanaca.
  • Umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, dok se šećer malo ne otopi.
  • Na pari stavite umućena žumnca uz neprestano mešanje drvenom varjačiom, sve dok fil ne počne da se zgušnjava .To će te videti kada povučete varjaču kada posle nje ostaje trag.
  • Odmah zatim dodajte čokoladu polomljenu na kockice.Mešajte smesu i dalje dok se čokolada ne otopi i ne sjedini .
  • Gotovu smesu za fil ostaviteda se ohladi.
  • Umutite omekšali margarin sa prah šećerom a zatim dodajte u hladan fil.Mikserom izmiksajte i sjedinite umućeni margarin sa čokoladnim filom.
  • Kore nije potrebno prskati jer su sočne same po sebi, čokoladni fil podelite na tri jednaka dela.
  • Ravnomerno premažite čokoladni fil na sve tri kore.
  • Tortu dobro ohladite a zatim pristupite dekorisanju torte,po želji.

Tortu dekorišite otopljenom čokoladom, šlagom, možete fondanom obložiti tortu samo poslednju ne mazati filom nego umućenim buter kremom.


Krigla Torta
Pogledajte slike - Krigla torta
Možda vam bude malo od pomoći..
Potrebno je:

  • Za kriglu tortu napravite 4 kore
  • Sve četiri kore prerežite poprečno da dobijete 8 tankih korica
  • Čokoladni fil isto kao gore od navedenih sastojaka.
  • Slamčica za sok
  • Prazna limenka piva

Za dekoraciju:

  •  400g Beo šlag
  • Kesica žute prehrambrene boje
Priprema
  • Sedam korice premažite čokoladnim filom, sa strane oboda torte ,  malom kašičicom povlačite odozdo ka nagore praveći male uvale ili udubljenja nalik krigli. (ostatke kore stavite iskoristite na kraju torte)..
  •  Osmoj korici odrežite okolo obod kore, a sredinu usitnite na sitne delove  koje će te staviti i popuniti sredinu  oboda torte.
  • Od fondana napravite veliku dršku koju kasnije stavljate kada tortu dekorišete sa žutim šlagom.
  • Na sredinu dekorisane torte stavite cevčicu, na njoj praznu limenku piva,naravno i cevčicu ukrasite belim šlagom da izgleda kao pravo pivo kada zapeni..




 


















Нема коментара:

Постави коментар