Čokoladna torta..jednostavna stara klasika domaćih torti ...Famozni izgled presek čokoladne torte...
....ukus i miris, vraćaju u detinjstvo...kao nekada...
Potrebno je:
Za kore :X 3
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo-za sve tri kore
Fil:
- 5 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 200g margarina ili maslaca
- 100g šećera u prahu
- 200g čokolade za kuvanje
Dekoracija :
Torta je pogodna za sve...
čokolada.. ili šlag...ili fondan...
Priprema.
- Umutiti belanac penasto u čvrst šam sa 4 kašike šećera.Mutiti mikserom sve dok se šećer ne otopi.
- U umućen šam od belanaca dodajte žumanaca, jedan po jedan žumanac uz neprestano mućenje miksera .
- Dodajte u smesi prosejano brašno i kakao i ručno umešajte špatulom.
- Umućenu smesu ispajte u priremljeni okrugli kalup obložen masnim papirom prečnika 26cm.
- Koru pecite u rerni zagrejanoj na 180* C stepeni oko20 minuta.
- Postupak ponovite za preostale dve kore.
Fil:
- Na pari skuvajte fil od žumanaca.
- Umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, dok se šećer malo ne otopi.
- Na pari stavite umućena žumnca uz neprestano mešanje drvenom varjačiom, sve dok fil ne počne da se zgušnjava .To će te videti kada povučete varjaču kada posle nje ostaje trag.
- Odmah zatim dodajte čokoladu polomljenu na kockice.Mešajte smesu i dalje dok se čokolada ne otopi i ne sjedini .
- Gotovu smesu za fil ostaviteda se ohladi.
- Umutite omekšali margarin sa prah šećerom a zatim dodajte u hladan fil.Mikserom izmiksajte i sjedinite umućeni margarin sa čokoladnim filom.
- Kore nije potrebno prskati jer su sočne same po sebi, čokoladni fil podelite na tri jednaka dela.
- Ravnomerno premažite čokoladni fil na sve tri kore.
- Tortu dobro ohladite a zatim pristupite dekorisanju torte,po želji.
Tortu dekorišite otopljenom čokoladom, šlagom, možete fondanom obložiti tortu samo poslednju ne mazati filom nego umućenim buter kremom.
Krigla Torta
Pogledajte slike - Krigla torta
Možda vam bude malo od pomoći..
Potrebno je:
- Za kriglu tortu napravite 4 kore
- Sve četiri kore prerežite poprečno da dobijete 8 tankih korica
- Čokoladni fil isto kao gore od navedenih sastojaka.
- Slamčica za sok
- Prazna limenka piva
Za dekoraciju:
- 400g Beo šlag
- Kesica žute prehrambrene boje
Priprema
- Sedam korice premažite čokoladnim filom, sa strane oboda torte , malom kašičicom povlačite odozdo ka nagore praveći male uvale ili udubljenja nalik krigli. (ostatke kore stavite iskoristite na kraju torte)..
- Osmoj korici odrežite okolo obod kore, a sredinu usitnite na sitne delove koje će te staviti i popuniti sredinu oboda torte.
- Od fondana napravite veliku dršku koju kasnije stavljate kada tortu dekorišete sa žutim šlagom.
- Na sredinu dekorisane torte stavite cevčicu, na njoj praznu limenku piva,naravno i cevčicu ukrasite belim šlagom da izgleda kao pravo pivo kada zapeni..
Нема коментара:
Постави коментар