Heljdopita je pravi specijalitet Zlatibora!
....probala sam pitu, ukus me je oduševio... Želela sam da napravim čuvenu Heljdopitu, jednu od najlepših pita sa Zlatibora i njenih krajeva..
Ja sam Heljdopitu na drugi način pravila, uvijala palačinke i slagala ih jednu do druge..ukus pite je možda još bolji..i ukusniji...za oko i za dušu...
Prijatno!
Potrebno je za 12 palačinki:
- 200g heljdino brašno
- 400g pšeničnog brašna
- 2 jaja
- pola kašičice soli
- 800ml gazirane vode
Fil:
- 300g sira
- 200g kajmaka
- 3jaja
- 200g kisele pavlake
- 100ml ulje
- so po ukusu
- Pola kesice praška za pecivo
Priprema:
- Od navedenih sastojaka naprviti testo kao za palačinke.U posudu sipati suve sastojke , zatim dodati jaja i so.
- Sipati vodu, izmešati varjačom da testo bude glatko bez grudvica.
- Testo će biti malo gušće i hrapavo od običnog testa za palačinke.
- Na teflonskom tiganju na malo ulja peći palačinke.
Fil .
- Mikserom umutiti jaja, dodati izmrvljeni sir, kajmak,kiselu pavlaku, ulje, so i prašak za pecivo.Varjačom izmešati i sjediniti fil.
- Pripremiti vatrostalni duboki pekač.Pekač malo premazati uljem. u njemu slagati uvijene palačinke.
- Pripremljenim filom od po dve kašike premazati svaku palačinku i uviti je.
- Uvijene palačinke slagati u podmazan pekač, zatim preliti sa malo fila, preko složiti drugi red palačinke.
- Zatim na kraju preliti palačinke sa malo fila ako vam je ostao.
- Heljdo pitu peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30minuta sve dok ne poprimi blagu rumenu boju..
- Pitu gotovu izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo oladi, zatim seći na parčad. Heljdopitu služiti uz mileram ili kiselo mleko,jogurt...
Napomena:
Sa malim izmenama heljdopitu radila sam po receptu "moje grne-recepti za dušu"