Претражи овај блог

понедељак, 6. април 2020.

BRZE PICOKE




Brze picoke...mali slasni zalogajčići..sa ukusom pizze..
Idelani su za doručak, večeru, za dečje rođendane, žurke... pojedu se u jednom dahu...
Da napomenem, to još jedan stari recept moje, kume Živke...Često ih pravim po njenom receptu koji sam davno zapisala u svesku i čuvala od zaborava..ali nikako da ih slikam i objavim... Sada opet nemam sve slike, zaboravila da slikam.obećavam kada ih budem opet pravila dopuniću album sa slikama po celom redosledu.


 Potrebno je:
Mere čaše od jogurta

  • 3čaše brašna
  • 1čaša jogurta
  • 1/2 čaše ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kesica praška za pecivo
Nadev za testo:

  • 100g parizer ili šunka
  • 100g kečapa
  • 50g tvrdog sira
  • 50g kačkavalja
  • 1kašičica origana
Još+
  • 50g kačkavalja
  • 1/2 kašičice origana


Priprema:
  1. U posudi sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, zatim dodajte ostale sastojke: jogurt, ulje i soli.
  2. Rukom zamesite fino glatko testo.Na radnoj pobrašnjenoj površini razvucite tsto četvrtastog oblika debljine 0,5cm.

Priprema nadeva:
  1. U tanjir rendetom narendajte parizer ili šunku, dodajte kečap.narendani tvrdi sir, kačkavalj i origano.
  2. Kašikom izmešajte i sjedinite nadev za testo.
  3. Nožem isecite koru od testa na jednake kocke.
  4. Pripremljenim nadevom filujte isečene kocke razvučenog testa.
  5. Nadev stavite po pola kašičice na svakoj kocki, zatim spojite krajeve i rukom formirajte kao paketić.
  6. Prstima malo utisnite sredinu paketića, da nadev ne bi iscureo pri pečenju picoka.
  7. Picoke složite na pleh obložen pek papirom za pečenje, svaku picoku pospite sa rendanim kačkavaljem i origanom.
  8. Pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko30 minuta.







субота, 4. април 2020.

POSNE SARMICE U VINOVOM LISTU



 



 POTREBNO JE:


  • 20 LISTOVA VINOVE LOZE- 
  • 200g ŠAMPINJONA
  • 200g PIRINČA
  • 1 GLAVICA CRNOG LUKA
  • 1 ŠARGAREPA
  • SO 
  • BIBER
  • 1 KASIČICA MLEVENE PAPRIKE
  • 50ml ULJA-može MASLINOVO
  • 1 KAŠIKA BRASNA


PRIPREMA:

  • Zamrznute listove vinove loze potopite u topoj vodi.
  • Sveže vinove listove poparite u vreloj vodi , oko 5 minuta.


  1. Listove ostvite da se ohlade i procediti ih od viška vode.
  2. Pirinač obarite u vodi,  da malo nabubri, oko10minuta, poklopite posudu i sklonite sa vatre.
  3.  Sitno iseckajte crni luk, šargarepu narendajte, sve zajedno proprzite malo na ulju, zatim dodajte sitno iseckane šampinjone.
  4.  Povrće dinstajte dok ne ispari sva voda od pečuraka.
  5. U dinstano povrće dodajte, obareni pirinač, mlevenu papriku, dodajte soli, bibera i začinite smesu začinima po svom ukusu.
  6. Na dnu šerpe složite nekoliko listova vinove loze.



  • Filovanje filom listivi vinive loze:
  • Listove vinove loze slozite tako da donji listovi budu okrenuti nagore.



  1. Na svaki list stavite jednu kašiku smese od povrća i pirinca, uvijte list sa filom i smotajte u sarmicu.
  2. Sarmice poredjate  u serpi, zatim sipajte vodu da grezne i prelije  sarmice.
  3. Kuvajte sarmice na laganoj vatri oko 30 min.
  4. Napravite zapršku, u tiganju na malo ulja uprzite kašiku brašna, da zapeni.
  5. Kuvane sarmice po vrhu prelijte zaprškom, zatim zapecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 20minuta.



  •  Sarmice će tako biti sočnije i ukusnije.
  • Sarmice na ovaj način mogu da se jedu odmah vruće što ih čini najukusnijim,a pojednako su ukusne i kao hladne. 
  • Ne mora te podgrevati jer su posne..Uživajte..Prijatno!


Savet!

  • Staro tradicionalno srpsko jelo, sarmice u vinovom listu. Smesa za  fil, za sarmice se može te praviti na razne načine.
  • Sarmice se može te pripremiti u listu od blitve, list od zelja, list od kupusa.
  • Mogu biti posne ili mrsne sa mesom
  • Sarmice možete pripremiti sa krompirom, sa pirincem sa dodatkom raznog povrća..
  • Smislite svoj nacin i ukus, od čega će biti vaša sarmica.
  • Sarmica u bilo kom listu od povrća da se spremi je posebna i vrlo ukusna.

PRIJATNO!








четвртак, 2. април 2020.

MEDENO SRCE








Medeno srce
Jednostavan fini brzi kolač.. sa primamljivim mirisom.
Medeni kolač savršenog spoja i ukusa,kajsija cimeta i čokolade..
Za posne dane je idealna poslastica za one koje poste,  da se zaslade..
Kolač može te spremiti na dva načina, kao posan i kao mrsan kolač.. Obe varijante kolač čine veoma ukusnim i nema nikakve razlike što je umesto mleka  voda gazirana .. kako ko voli..

Hvala vam!
Svi smo u izolaciji..te nam ovakvi kolači, jednostavni, baš prijaju..sve sastojke za kolač skoro svako ima kod kuće..snađi se..
 -#ostanikodkuće
Veliki broj pregleda i podela recepta za Medeno srce od starne pratilaca  na mojoj starnici, #"Recepti_iz mickine_kuhinje"    na instagramu..  po raznim grupama gde sam podelila recept  -Medeno srce-
S ponosom  sam potavila recept za Medeno srce na  mom blogu-Mickinakuhinja...neka ga, neka se nađe...
Hvala još jednom!

Potrebno je:

  • 1,5 čaša brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1/2 čaše šećera
  • 3 kašike ulja
  • 1,5 čaša mleka i gazirana voda
  • 1 kašičica soda baikarbona
  • 1 kašika cimeta ili kesica začina za medenjake
  • 5 kašike džema od kajsije


Premaz:

  • 4 kašike džema od kajsija


Čokoldna glazura.

  • 100g čokolada za kuvanje
  • 3 kašike ulja


Priprema.

  1. U posudi dodajte i izmešajte sve suve sastojke: brašno, kakao,sodu bikarbonu, cimet i šećer.
  2. Zatim dodajte ulje, mleko ( ili gazirana voda) džem od kajsija, lagano izmešajte i sjedinite smesu.
  3. Pripremljenu smesu podelite na dva jednaka dela.
  4. Polovinu smesi isipajte u podmazan i pobrašnjen kalup, moj kalup je bio prečnika20x30cm, pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko15 minuta.
  5. Zatim izvadite kalup iz rerne i odmah patišpanj premažite sa  džemom od kajsija, potom isipajtepo džemu drugu polovinu smese.
  6. Kolač vratite nazad u rerni i pecite još 30 minuta.

Čokoladna glazura:

  • U maloj posudi otpite čokoladu sa tri kašike ulja.
  • Gotov kolač izvadite iz rerne, topao kolač prelijte sa glazurom od čokolade.
  • Kolač ostavite na hladnom ili ufrižideru da se ohladi.
  • Hladan kolač secite na jednaku parčad.


Napomena!
U poverenju , mi nismo mogli da sačekamo da se kolač skoroz ohladi, posle ručka se zasladili medenim srcem i  uživali...
Umesto mleka u smesu stavite gaziranu vodu.
Umesto džema od kajsija stavite džem od šljiva.




























среда, 1. април 2020.

MINI HLEBČIĆI SA SEMENKAMA








Mini Hlebčići sa semenkama.. pripremaju se uveče ,  umešeno testo ostavlja se u frižideru da odstoji,  ujutru se peče..
HLEBČIĆI su hrskavi, mirišljavi , slasni mini hlebčići.....
Probala sam i pravila mini hlebičiće ali sam zamesila duplo testo i napravila jedan veći hleb..Mi smo narod koji voli hleb najviše da jede,  učinilo mi se da je ta količina testa mala i odmah duplirala količinu..Zaista se pojeo sav hleb, i mali hlepčići i veliki hleb..Nećete se pokajati ako umesite ovaj hleb..tako je ukusan, hrskav..da cela kuća danima miriše na domaći, pečen leb..  Ja ga mesim i pravim skoro svaki drugi dan..Verujte mi, i vi će te!
Prijatno!

POTREBNO JE.

Za testo:

  • 300g mekog brašna
  • 200g integralnog brašna
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 350ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli


semenke.

  • 1 kašičica susam
  • 1 kašičica lan
  • 1 kašičica semenke tikve golice
  • 1 kašika suncokreta
još+

  • Malo ulja za premazivanje
  • malo brašna za posipanje


Priprema:

  • Pre nego da zamesite hleb prvo potopite semenke u malo vode, da nabubre, koje treba da odstoje oko 1h. lan, susam, suncokret i semenke tikve golice.

Aktivirati kvasac:

  1. U posudu stavite mlaku vodu,stavite kvasac sa kašičicom šećera i kašikom soli, ostavite malo da nadođe.
  2. Zatim u nadošli kvasac, dodajte integralno brašno, obično brašno i nabubrele semenke koje smo predhodno dobro ocedili od vode, rukom zamesite fino glatko testo.
  3. Providnom folijom pokrijte umešeno testo i ostavite u frižideru da odstoji celu noć,do pečenja.
  4. Pripemite pleh  i obložite masnim papirom za pečenje . Može pleh od šporeta ili tepsija.
  5. Ujutru, nadošlo testo isipajte na pobrašnjenu radnu površinu.
  6.  Testo rukama malo razvucite i podelite na 8 delova.
  7. Zatim svaki deo testa posebno razmesite  i oblikujte u malu lopticu vrteći je u krug sve dok nije postala, lepog okruglog oblika.
  8. Rukama krajeve loptice malo valjajte i izdužite krajeve u obliku valjka.
  9. Male hlebčiće složite na pek papir i premažite ih sa malo ulja, pokrijte pamučnom krpom i ostavite oko 40 minuta na toplom da narastu.
  10. Zatim zagrejte rernu, u rerni stavite malu činiju sa vodom, hlepčiće pre pečenja pospite sa malo brašna, nožem  ih po vrhu malo recnite i zasecite.
  11. Hlebčiće pecite na 200stepeni oko 30 minuta, da blago porumene. 
  12. Vruće pokrijte krpom i ostavite da se ohlade.
  13. Najukusniji hlebčići su vrući, ...krckaju mmm.mirišu..za doručak divni su.....Prijatno!