Претражи овај блог

уторак, 26. мај 2020.

ROLAT SA JAGODAMA















Rolat sa jagodama pravo prolećno, slatko osveženje..
 ..kremast..sočan i osvežavajući jakooo ukusan..mnjam👌😋

Potrebni sastojci:
Za patišpanj:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika mleka

 fil:

  • 700g mleka
  • 100g šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 200g bele čokolade
  • 200g margarina ili maslaca
  • 300g jagoda
  • 50g šlag krema
  • 100ml mleka

Još-

  • jagoda
  • 50g bele čokolade

Priprema:

  • priprema patišpanja:
  • Jagode operite i skinite peteljke.
  • Pleh od šporeta obložite masnim papirom za pečenje.

  1. U posebnim posudama odvojite belanca od žumanaca.
  2. 5 belanca umutite u čvrst sneg uz postepeno dodvanja 5 kašika šećera, zatim dodajte jedno po jedno žumance uz neprestano mutenjem miksera.
  3. U posudi izmešajte 5 kašika brašno i 1/2 kesice praška za pecivo, dodajte umućenoj masi od jaja, onda dodajte 5 kašika ulja, 5 kašika mleka.
  4. Smesu drvenom varjačom lagano izmešajte i isipajte u pripremljeni pleh od šporeta.
  5. Patišpanj pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko15minuta.
  6. Pečen patišpanj izvadite iz rerne, sa sve papirom rolat uvijte u vlažnoj krpi, ostavite sa strane da se ohldi.

Priprema fila.

  1. U 600ml mleka dodajte 100g šećera i 200g bele čokolade, mešajte varjačom dok se čokolada sva ne otopi i provri mleko.
  2. U ostalih 100ml mleka izmešajte 2 kesice pudinga od vanile da nema grudvica.
  3. Pripremljenu mešavinu pudinga od vanile isipajte u provrelo mleko uz neprestano mešanjem varjače dok se fil ne skuva i postane gust.
  4. Gotov fil sklonite sa vatre i odmah ga izmiksajte mikserom, zatim pokrijte providnom folijom kako se ne bo na površini fila stvorila podkorica) fil ostavite sa strane da se ohladi.
  5. U hladan fil umutite omekšali 200g margarina ili maslac, umutite fil da bude fine kremaste strukture.


  • Finalni postupak:
  • Patišpanj premažite sa polovinu fila, zatim složite krupno isečene jagode u tri reda.
  • Rolat urolajte i uvijte u streč foliji (kao bombonu zavrnite i uvijte krajeve).
  • Rolat ostavite u frižideru da se ohladi , najbolje preko noći a odstoji na hladnom kako bi se dobro ohladio i stego.



  • Ukrašavanje rolata:
  • Umutite 50g šlag kreme sa 100ml mleka, spojite sa prolovinom fila koji je ostao, naravno izmiksajte i sjedinite u fini kompaktni fil.
  • Filom premažite ceo rolat a zatim ukrasite sa jagodama i komadićima bele čokolade.


Napomena.
U rolat možete staviti voće osim jagoda,i maline, višnje, kupine. borovnice..itd..




























петак, 22. мај 2020.

ČOKOLADNI KOLAČ SA JAGODAMA

 

                   



Spoj jagoda  i čokolade su pravi užitak za nepca.
Kolač je zaista divan i izdašan, pravi porodični kolač.

POTREBNO JE:

  • 4 JAJA
  • 100g ŠEĆERA
  • 4 KAŠIKA MLEKA
  •  4 KAŠIKA ULJA
  • 4 KAŠIKA BRAŠNA
  • 4 KAŠIKE KAKAOA
  • 1 KEŠICA PRAŠKA ZA PECIVO


Preliv:
250ml HLADNOG MLEKA

Fil od čokolade:

  • 1 L MLEKA
  • 3 PUDINGA OD ČOKOLADE
  • 150 g MARGARIN
  • 100g ŠEĆERA U PRAHU


 Fil od šlaga:

  • 300g ŠLAGA
  • 300ml GAZIRANE VODE
  • 500g JAGODA

Čokoladna glazura:
  • 200g ČOKOLADE ZA KUVANJE
  • 100g ŠECERA
  • 100 ml VODE
  • 100g MARGARINA


PRIPREMA:

Patispanj:

  • Posebno odvojiti žumanca od belanaca, zatim penasto umutiti  belanca.
  • Umucenim belancima dodati žumanac po zumanac,zatim dodati šećer..
  • Mikserom mutiti sve dok se masa ne udvostruči.
  • U posebnu posudu izmesati brašno kakao i prasak za pecivo, dodati i lagano izmešati smesu drvenom varjačom.
  • Zatim na kraju dodati ulje i mleko, izmešati i lagano isipati smesu u plehu podmazanom i posut brašnom-moj pleh je bio veličine prečnika 25x40 cm.
  • Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 200c oko 15do 20 minuta( od zavisnosti od vašeg šporeta i rerne)
  • Gotov patišpanj izvaditi iz šporeta , hladnim mlekom odmah preliti vreo patišpanj.


Čokoladni fil:
  • Jagode oprati ,očistiti peteljke .
  • Mleko staviti na vatru da provri, sadrzaj kesice pudinga od čokolade  izmesati sa secerom  u malo mleka, zatim umešati u provrelo mleko uz stalno mešanje kašike dok se puding masa ne zgusne.
  • Puding od čokolade ostaviti da se ohladi.Umutiti omeksali margarin sa šecerom u prahu i

        sjediniti ga sa hladnim pudingom od čokolade.

  • Umuceni fil pudinga od čokolade rasporediti ravnomerno na patišpanj .

Fil od šlaga:
  • Umutiti čvrsto šlag sa gaziranom vodom.
  •  Preko fila od pudinga malo premazati šlag, zatim poredjati cele jagode,  ( vrhove jagoda na gore), opet premazati preostali šlag  preko jagoda.

Čokoladna glazura:

  • U manjem sudu na vatru  otopiti  čokoladu sa šecerom,vodom, i  margarinom.
  • Toplom glazurom od čokolade preliti kolač .
  • Kolač ostaviti u frizideru da se ohladi i  dobro stegne.
  • Hladan kolač seci na jednake kocke.


Savet:
Za kolač  moze bilo koje drugo voće kao maline, kupine ,
višnje itd...
Jagode birati jednake veličine, da bi kolač lepse izgledao kada se seče na kocke..
Umesto šlaga moze umućena slatka pavlaka.Kolač je izdašan, pravi porodični kolač.

PRIJATNO!





















уторак, 19. мај 2020.

VOĆNA TORTA SA JAGODAMA










Voćna kremasta fantazija za  nepca i sva čula!

Sezona jagoda je u jeku...Probajte ovu divnu voćnu torticu..uživaćete...u njen savršeni kremasti ukus vanile i jagoda ..


Potrebno je:
Za koru:

  • 5 belanaca
  • 200g šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • prstohvat soli


Fil od vanile::

  • 5 žumanaca
  • 3 pudinga od vanile
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 200g šećera
  • 1 l mleka
  • 250g margarina

Glazura od čokolade:

  • 200g čokolade 
  • 6 kašika ulja

Fil od jagoda::

  • 400g jagoda
  • 300ml soka od jagoda
  • 100ml hladne vode
  • 3 pudinga od jagoda
  • 300g šećera

Dekoracija:

  • 200g šlaga
  • 200m gazirane vode

još+
jagode

Priprema:
Za koru:

  1. Umutite čvrsto 5 belanaca sa prstohvatom soli, dodajte postepeno 200g šećera uz neprestano miksanje miksera.
  2. Zatim na kraju dodajte kašiku sirća izmiksajte smesu da postane glatka i sjajna.
  3. Umućenu smesu isipajte u kalup 22x32cm obložen pek papirom za pečenje.
  4. Pecite u zagrejanoj rerni na 150stepeni oko30 minuta.
  5. Ispečenoj kori skinite papir i stavite je na tacni gde će te filovati tortu.


  • Fil od vanile:
  • U 200ml mleka izmešajte mešavinu 5 žumanca i 3 kesice pudinga od vanile .
  • U800ml mleka dodajte 200g šećera ostavite da provri, zatim sipajte u provrelo mleko  mešavinu pudinga od vanile.
  • Mešajte neprstano dok se fil skuva i zgusne. Fil pokrijte prozirnom folijom i ostvite da se ohladi.
  • Umutite margarin, zatim ga umešajte u hladan fil od vanile.


  • Fil od jagoda:
  • Očišćene 400g jagoda izbendirajte kašasto,dodajte 300ml gustog soka od jagoda, 300g šećera.Stavite na vatri da voćna kaša provri.
  • Zatim u 100ml vode razmutite 3kesice pudinga od jagoda.
  • Stavite na vatri posudu sa voćnom kašom da provri, u provrelu kašu umešajte mešavinu pudinga od jaogda.
  • Kuvajte i mešajte dok ne provri i skuvase, a zatim sklonite sa vatre.


  • Glazura od čokolade:
  • Na pari otopite čokoladu sa uljem.


  • Finalni postupak:


  • Na kori ravnomerno rasporedite i premažite žuti fil od vanile,
  • Preko žutog fila od vanile premažite polovinu sloja od čokolade
  • Fil od jagoda ravnomerno rasporedite i premažite preko sloja od čokolade
  • Umućenim šlagom premažite celu tortu po vrhu i sa strane ivice torte.
  • Stavite tortu u frižideru 2h da se ohladi i stegne.
  • Tortu izvadite iz frižidera, glazurom od čokolade premažite tortu je po vrhu...

Tortu ostavite u frižideru dodatnih 2h do 3 h da se ohldi i stegne..zatim secite na šnite ili parčad ...uživajte u slast voćne  torte sa jagodama
Prijatno!!