..kremast..sočan i osvežavajući jakooo ukusan..mnjam👌😋
Potrebni sastojci:
Za patišpanj:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 5 kašika ulja
- 5 kašika mleka
fil:
- 700g mleka
- 100g šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 200g bele čokolade
- 200g margarina ili maslaca
- 300g jagoda
- 50g šlag krema
- 100ml mleka
Još-
- jagoda
- 50g bele čokolade
Priprema:
- priprema patišpanja:
- Jagode operite i skinite peteljke.
- Pleh od šporeta obložite masnim papirom za pečenje.
- U posebnim posudama odvojite belanca od žumanaca.
- 5 belanca umutite u čvrst sneg uz postepeno dodvanja 5 kašika šećera, zatim dodajte jedno po jedno žumance uz neprestano mutenjem miksera.
- U posudi izmešajte 5 kašika brašno i 1/2 kesice praška za pecivo, dodajte umućenoj masi od jaja, onda dodajte 5 kašika ulja, 5 kašika mleka.
- Smesu drvenom varjačom lagano izmešajte i isipajte u pripremljeni pleh od šporeta.
- Patišpanj pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko15minuta.
- Pečen patišpanj izvadite iz rerne, sa sve papirom rolat uvijte u vlažnoj krpi, ostavite sa strane da se ohldi.
Priprema fila.
- U 600ml mleka dodajte 100g šećera i 200g bele čokolade, mešajte varjačom dok se čokolada sva ne otopi i provri mleko.
- U ostalih 100ml mleka izmešajte 2 kesice pudinga od vanile da nema grudvica.
- Pripremljenu mešavinu pudinga od vanile isipajte u provrelo mleko uz neprestano mešanjem varjače dok se fil ne skuva i postane gust.
- Gotov fil sklonite sa vatre i odmah ga izmiksajte mikserom, zatim pokrijte providnom folijom kako se ne bo na površini fila stvorila podkorica) fil ostavite sa strane da se ohladi.
- U hladan fil umutite omekšali 200g margarina ili maslac, umutite fil da bude fine kremaste strukture.
- Finalni postupak:
- Patišpanj premažite sa polovinu fila, zatim složite krupno isečene jagode u tri reda.
- Rolat urolajte i uvijte u streč foliji (kao bombonu zavrnite i uvijte krajeve).
- Rolat ostavite u frižideru da se ohladi , najbolje preko noći a odstoji na hladnom kako bi se dobro ohladio i stego.
- Ukrašavanje rolata:
- Umutite 50g šlag kreme sa 100ml mleka, spojite sa prolovinom fila koji je ostao, naravno izmiksajte i sjedinite u fini kompaktni fil.
- Filom premažite ceo rolat a zatim ukrasite sa jagodama i komadićima bele čokolade.
Napomena.
U rolat možete staviti voće osim jagoda,i maline, višnje, kupine. borovnice..itd..
Нема коментара:
Постави коментар