Претражи овај блог

уторак, 26. мај 2020.

ROLAT SA JAGODAMA















Rolat sa jagodama pravo prolećno, slatko osveženje..
 ..kremast..sočan i osvežavajući jakooo ukusan..mnjam👌😋

Potrebni sastojci:
Za patišpanj:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika mleka

 fil:

  • 700g mleka
  • 100g šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 200g bele čokolade
  • 200g margarina ili maslaca
  • 300g jagoda
  • 50g šlag krema
  • 100ml mleka

Još-

  • jagoda
  • 50g bele čokolade

Priprema:

  • priprema patišpanja:
  • Jagode operite i skinite peteljke.
  • Pleh od šporeta obložite masnim papirom za pečenje.

  1. U posebnim posudama odvojite belanca od žumanaca.
  2. 5 belanca umutite u čvrst sneg uz postepeno dodvanja 5 kašika šećera, zatim dodajte jedno po jedno žumance uz neprestano mutenjem miksera.
  3. U posudi izmešajte 5 kašika brašno i 1/2 kesice praška za pecivo, dodajte umućenoj masi od jaja, onda dodajte 5 kašika ulja, 5 kašika mleka.
  4. Smesu drvenom varjačom lagano izmešajte i isipajte u pripremljeni pleh od šporeta.
  5. Patišpanj pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko15minuta.
  6. Pečen patišpanj izvadite iz rerne, sa sve papirom rolat uvijte u vlažnoj krpi, ostavite sa strane da se ohldi.

Priprema fila.

  1. U 600ml mleka dodajte 100g šećera i 200g bele čokolade, mešajte varjačom dok se čokolada sva ne otopi i provri mleko.
  2. U ostalih 100ml mleka izmešajte 2 kesice pudinga od vanile da nema grudvica.
  3. Pripremljenu mešavinu pudinga od vanile isipajte u provrelo mleko uz neprestano mešanjem varjače dok se fil ne skuva i postane gust.
  4. Gotov fil sklonite sa vatre i odmah ga izmiksajte mikserom, zatim pokrijte providnom folijom kako se ne bo na površini fila stvorila podkorica) fil ostavite sa strane da se ohladi.
  5. U hladan fil umutite omekšali 200g margarina ili maslac, umutite fil da bude fine kremaste strukture.


  • Finalni postupak:
  • Patišpanj premažite sa polovinu fila, zatim složite krupno isečene jagode u tri reda.
  • Rolat urolajte i uvijte u streč foliji (kao bombonu zavrnite i uvijte krajeve).
  • Rolat ostavite u frižideru da se ohladi , najbolje preko noći a odstoji na hladnom kako bi se dobro ohladio i stego.



  • Ukrašavanje rolata:
  • Umutite 50g šlag kreme sa 100ml mleka, spojite sa prolovinom fila koji je ostao, naravno izmiksajte i sjedinite u fini kompaktni fil.
  • Filom premažite ceo rolat a zatim ukrasite sa jagodama i komadićima bele čokolade.


Napomena.
U rolat možete staviti voće osim jagoda,i maline, višnje, kupine. borovnice..itd..




























Нема коментара:

Постави коментар