Претражи овај блог

недеља, 10. мај 2020.

PENASTI MANČMELOU KOLAČ


























Mančmelou kolač ...ukus koji se pamti..
Jedan omiljeni i neodoljiv kolač ...



Za koru:
  • 6 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 6 punih kašika brašna
  • 3 kašike kakaa
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 200ml mleka
  • 100ml ulja


Fil:
  • 6 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike vode
  • 10 kašika šećera


Čokoladna glazura:
  • 150 g čokolade
  • 5 kašika vode 
  • 5 kašika ulja


Priprema:

  1. 6 žumanca umutite penasto sa10 kašike šećera, zatim dodajte 1kesicu vanilin šećer, 100ml ulja, 200ml mleka, 6 punih kašika brašna pomešano sa 1 kesicom  praška za pecivo i 3 kašike kakaao.
  2. Varjačom smesu lagano izmešajte i sipajte u pleh podmazan uljem i brašnom posut.
  3. Patišpanj pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 minuta.

  • Za to vreme dok se patišpanj peče umutite čvrsto 6 belanaca sa10 kašika šećera
  • Kako da proverite da li ste čvrsto umutili belanca.
  •  Okrenite posudu sa umućenim belancima, ako smesa stoji ne mrda se, tada ste sigurni da ste čvrsto umutili belanaca.

  1. Na vatri stavite posudu sa 4 kašike vode i 10 kašike šećra pa ušpinujte gušći sirup.

  • Ako takođe prvi put špinujete šećer sa vdom, potrebno je da znate da šećer i voda treba da provre i da malo sačekate da vri i zapeni, tada će početi sirup da se zgušnjava i biće gušći od vode.Tada je ušpinovan sirup.
  • Ušpinovan šećer kašikom sipajte lagano i postepeno u umućena belanca uz neprestano miksanje miksera..

  1. Izvadite iz rerne patišpanj.
  2.  Na vreli patišpanj isipajte umućenu, čvrstu, smesu od belanaca.
  3. Smesu ravnomerno  rasporedite preko patišpanja.
  4. Pleh vratite nazad u rerni i pecite još 10 minuta na smanjenih 130 stepeni.

Čokoladna glazura:
  1. Na laganoj vatri otopite, 150g čokolade ,5 kašika vode, 5 kašika ulja.
  2. Galazurom od čokolade prelijte ravnomeno Mančmelou .
  3.  Kolač odmah isecite na jednake kocke,
  4. Ostavite  kolač da se ohladi i stegne.





















Нема коментара:

Постави коментар