Mančmelou kolač ...ukus koji se pamti..
Jedan omiljeni i neodoljiv kolač ...
Za koru:
- 6 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 6 punih kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 1 kesica vanilin šećer
- 200ml mleka
- 100ml ulja
Fil:
- 6 belanaca
- 10 kašika šećera
- 4 kašike vode
- 10 kašika šećera
Čokoladna glazura:
- 150 g čokolade
- 5 kašika vode
- 5 kašika ulja
Priprema:
- 6 žumanca umutite penasto sa10 kašike šećera, zatim dodajte 1kesicu vanilin šećer, 100ml ulja, 200ml mleka, 6 punih kašika brašna pomešano sa 1 kesicom praška za pecivo i 3 kašike kakaao.
- Varjačom smesu lagano izmešajte i sipajte u pleh podmazan uljem i brašnom posut.
- Patišpanj pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 minuta.
- Za to vreme dok se patišpanj peče umutite čvrsto 6 belanaca sa10 kašika šećera
- Kako da proverite da li ste čvrsto umutili belanca.
- Okrenite posudu sa umućenim belancima, ako smesa stoji ne mrda se, tada ste sigurni da ste čvrsto umutili belanaca.
- Na vatri stavite posudu sa 4 kašike vode i 10 kašike šećra pa ušpinujte gušći sirup.
- Ako takođe prvi put špinujete šećer sa vdom, potrebno je da znate da šećer i voda treba da provre i da malo sačekate da vri i zapeni, tada će početi sirup da se zgušnjava i biće gušći od vode.Tada je ušpinovan sirup.
- Ušpinovan šećer kašikom sipajte lagano i postepeno u umućena belanca uz neprestano miksanje miksera..
- Izvadite iz rerne patišpanj.
- Na vreli patišpanj isipajte umućenu, čvrstu, smesu od belanaca.
- Smesu ravnomerno rasporedite preko patišpanja.
- Pleh vratite nazad u rerni i pecite još 10 minuta na smanjenih 130 stepeni.
Čokoladna glazura:
- Na laganoj vatri otopite, 150g čokolade ,5 kašika vode, 5 kašika ulja.
- Galazurom od čokolade prelijte ravnomeno Mančmelou .
- Kolač odmah isecite na jednake kocke,
- Ostavite kolač da se ohladi i stegne.
Нема коментара:
Постави коментар