Претражи овај блог

петак, 22. мај 2020.

ČOKOLADNI KOLAČ SA JAGODAMA

 

                   



Spoj jagoda  i čokolade su pravi užitak za nepca.
Kolač je zaista divan i izdašan, pravi porodični kolač.

POTREBNO JE:

  • 4 JAJA
  • 100g ŠEĆERA
  • 4 KAŠIKA MLEKA
  •  4 KAŠIKA ULJA
  • 4 KAŠIKA BRAŠNA
  • 4 KAŠIKE KAKAOA
  • 1 KEŠICA PRAŠKA ZA PECIVO


Preliv:
250ml HLADNOG MLEKA

Fil od čokolade:

  • 1 L MLEKA
  • 3 PUDINGA OD ČOKOLADE
  • 150 g MARGARIN
  • 100g ŠEĆERA U PRAHU


 Fil od šlaga:

  • 300g ŠLAGA
  • 300ml GAZIRANE VODE
  • 500g JAGODA

Čokoladna glazura:
  • 200g ČOKOLADE ZA KUVANJE
  • 100g ŠECERA
  • 100 ml VODE
  • 100g MARGARINA


PRIPREMA:

Patispanj:

  • Posebno odvojiti žumanca od belanaca, zatim penasto umutiti  belanca.
  • Umucenim belancima dodati žumanac po zumanac,zatim dodati šećer..
  • Mikserom mutiti sve dok se masa ne udvostruči.
  • U posebnu posudu izmesati brašno kakao i prasak za pecivo, dodati i lagano izmešati smesu drvenom varjačom.
  • Zatim na kraju dodati ulje i mleko, izmešati i lagano isipati smesu u plehu podmazanom i posut brašnom-moj pleh je bio veličine prečnika 25x40 cm.
  • Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 200c oko 15do 20 minuta( od zavisnosti od vašeg šporeta i rerne)
  • Gotov patišpanj izvaditi iz šporeta , hladnim mlekom odmah preliti vreo patišpanj.


Čokoladni fil:
  • Jagode oprati ,očistiti peteljke .
  • Mleko staviti na vatru da provri, sadrzaj kesice pudinga od čokolade  izmesati sa secerom  u malo mleka, zatim umešati u provrelo mleko uz stalno mešanje kašike dok se puding masa ne zgusne.
  • Puding od čokolade ostaviti da se ohladi.Umutiti omeksali margarin sa šecerom u prahu i

        sjediniti ga sa hladnim pudingom od čokolade.

  • Umuceni fil pudinga od čokolade rasporediti ravnomerno na patišpanj .

Fil od šlaga:
  • Umutiti čvrsto šlag sa gaziranom vodom.
  •  Preko fila od pudinga malo premazati šlag, zatim poredjati cele jagode,  ( vrhove jagoda na gore), opet premazati preostali šlag  preko jagoda.

Čokoladna glazura:

  • U manjem sudu na vatru  otopiti  čokoladu sa šecerom,vodom, i  margarinom.
  • Toplom glazurom od čokolade preliti kolač .
  • Kolač ostaviti u frizideru da se ohladi i  dobro stegne.
  • Hladan kolač seci na jednake kocke.


Savet:
Za kolač  moze bilo koje drugo voće kao maline, kupine ,
višnje itd...
Jagode birati jednake veličine, da bi kolač lepse izgledao kada se seče na kocke..
Umesto šlaga moze umućena slatka pavlaka.Kolač je izdašan, pravi porodični kolač.

PRIJATNO!





















2 коментара: