Spoj jagoda i čokolade su pravi užitak za nepca.
Kolač je zaista divan i izdašan, pravi porodični kolač.
POTREBNO JE:
- 4 JAJA
- 100g ŠEĆERA
- 4 KAŠIKA MLEKA
- 4 KAŠIKA ULJA
- 4 KAŠIKA BRAŠNA
- 4 KAŠIKE KAKAOA
- 1 KEŠICA PRAŠKA ZA PECIVO
Preliv:
250ml HLADNOG MLEKA
Fil od čokolade:
- 1 L MLEKA
- 3 PUDINGA OD ČOKOLADE
- 150 g MARGARIN
- 100g ŠEĆERA U PRAHU
Fil od šlaga:
- 300g ŠLAGA
- 300ml GAZIRANE VODE
- 500g JAGODA
Čokoladna glazura:
- 200g ČOKOLADE ZA KUVANJE
- 100g ŠECERA
- 100 ml VODE
- 100g MARGARINA
PRIPREMA:
Patispanj:
- Posebno odvojiti žumanca od belanaca, zatim penasto umutiti belanca.
- Umucenim belancima dodati žumanac po zumanac,zatim dodati šećer..
- Mikserom mutiti sve dok se masa ne udvostruči.
- U posebnu posudu izmesati brašno kakao i prasak za pecivo, dodati i lagano izmešati smesu drvenom varjačom.
- Zatim na kraju dodati ulje i mleko, izmešati i lagano isipati smesu u plehu podmazanom i posut brašnom-moj pleh je bio veličine prečnika 25x40 cm.
- Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 200c oko 15do 20 minuta( od zavisnosti od vašeg šporeta i rerne)
- Gotov patišpanj izvaditi iz šporeta , hladnim mlekom odmah preliti vreo patišpanj.
Čokoladni fil:
- Jagode oprati ,očistiti peteljke .
- Mleko staviti na vatru da provri, sadrzaj kesice pudinga od čokolade izmesati sa secerom u malo mleka, zatim umešati u provrelo mleko uz stalno mešanje kašike dok se puding masa ne zgusne.
- Puding od čokolade ostaviti da se ohladi.Umutiti omeksali margarin sa šecerom u prahu i
sjediniti ga sa hladnim pudingom od čokolade.
- Umuceni fil pudinga od čokolade rasporediti ravnomerno na patišpanj .
Fil od šlaga:
- Umutiti čvrsto šlag sa gaziranom vodom.
- Preko fila od pudinga malo premazati šlag, zatim poredjati cele jagode, ( vrhove jagoda na gore), opet premazati preostali šlag preko jagoda.
Čokoladna glazura:
- U manjem sudu na vatru otopiti čokoladu sa šecerom,vodom, i margarinom.
- Toplom glazurom od čokolade preliti kolač .
- Kolač ostaviti u frizideru da se ohladi i dobro stegne.
- Hladan kolač seci na jednake kocke.
Savet:
Za kolač moze bilo koje drugo voće kao maline, kupine ,
višnje itd...
Jagode birati jednake veličine, da bi kolač lepse izgledao kada se seče na kocke..
Umesto šlaga moze umućena slatka pavlaka.Kolač je izdašan, pravi porodični kolač.
PRIJATNO!
Divan kremasto - voćni kolač!
ОдговориИзбришиHvala Verice,jeste pravi kremasti vocni kolac.Jagode prolaze pa da se iskoriste za vocne poslastice! Pozdravljam te draga Verice!
ОдговориИзбриши